Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack

Vi rockar loss till Konamis klassiska spionthriller och återupplever FM-ljudet när det var som allra bäst. Mackan har lyssnat igenom Mondos senaste soundtrack och satt betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att få hem en ny Mondo-platta är alltid lite av en högtidsstund och alla som har varit eller är aktiva skivsamlare vet med sig att vinyl från den amerikanska designstudion i Texas bär med sig ett visst allvar och tyngd. Kanske än mer så när det råkar röra sig om ett av nittiotalets mest definitiva action-thrillers från den bejublade spelproducenten och tillika auteuren Hideo Kojima. Den kronologiska uppföljaren till MSX-versionen av Metal Gear, Metal Gear 2: Solid Snake - det ofta förbisedda och bortglömda kapitlet i spionsagan som länge var förpassat till MSX2-plattformen. Det var egentligen inte tills spelet inkluderades i releasen av Metal Gear Solid 3: Subsistence som Metal Gear 2: Solid Snake blev officiellt släppt utanför Japans gränser. Men som man brukar säga, bättre sent än aldrig.

Jämfört med exempelvis Ultra Games inofficiella uppföljare Snake's Revenge eller NES-versionen av Metal Gear som släpptes i Japan vintern 1987 så bjuder MSX2-uppföljaren på ett soundtrack som vida överträffar de blippar och bloppar som Ricoh 2-processorn kunden förmå sig att producera. Här får vi regelrätt FM-ljud baserat utifrån Yamahas Y8950 synthesizer som inte bara är klarar och erbjuder en större komplexitet men även betydligt fler ljudkanaler, nio jämfört med de fem som fanns i Nintendos lilla grå plastlåda. Skillnaden är som natt och dag och trots det finns gott om spelmusik från denna tid som åldrats med värdighet så är det nog få som kan mäta sig med värmen och gunget från FM-ljudet. Amigas Paula-chip är vid denna tid det enda jag vågar påstå slår Yamaha på fingrarna.

VINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game SoundtrackVINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack
Kriminellt snyggt konvolut från Mondo, precis som vanligt!

Så med det sagt, ja Metal Gear 2: Solid Snake låter helt omöjligt bra och pressningen är rent ut sagt fenomenal. Något vi vet Mondo Music ständigt imponerar med och frånsett en del tidiga tabbar bland deras första skivsläpp har kvaliteten på plattorna alltjämt varit utsökt och Metal Gear 2: Solid Snake bryter alltså inte från denna trend. Soundtracket som är signerat den numera ikoniska Konami Kukeiha Club bestående av Tsuyoshi Sekito, Masahiro Ikariko, Mutsuhiko Izumi, Yuko Kurahashi, Tomoya Tomita, Kazuhiko Uehara och Yuji Takenouchi är rikt på dynamik och förvånansvärt melodiskt med tydlig inspiration från synthljudet som återfanns i många action och skräckfilmer från åttiotalet. Bäst av allt, samtliga trettiosju spåren från spelet finns med här och inget har tvingats kompromissas bort.

Detta är en annons:

Det är två maxade, helt fullmatade vaxplattor som självfallet inleder med titelspåret Theme of Solid Snake, en riktig crowd pleaser och Konami Kukeiha Club har verkligen inte sparat på krutet här. Intensivt eggande, böljande toner som sköljer över en och gör det helt omöjligt att inte gunga i takt till musiken. Samma kvalitet och intensitet är bibehållen andra spåret Zanzibar Breeze och det är först under Unnoticed som musiken tar en mörkare, mer bestämt vändning och hotfulla undertoner börjar introduceras. Frequency 140.85 som är det sjunde spåret på plattan återintroducerar lite lättsamhet i kompositionerna igen men lånar också och bygger vidare på en del av de tidigare musikaliska beståndsdelar, kanske främst då Unnoticed.

VINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game SoundtrackVINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack
Skivorna går denna gången i en rosa och vinröd ton, otroligt vackra och välljudande.

Denna breda variation i stil och tempo fortsätter genom hela soundtracket igenom och vidden som Konamis musikaliska talanger visar prov på här är rent av sanslös. Teamet åstadkommer väldigt mycket med förhållandevis enkla men och emellanåt hör man också hur stycken och fragment från kompositioner tillhörande andra Konami-spel smyger sig in. Mer så än något annat under Return to Dust som lånar friskt från Castlevania-serien och huruvida detta är ett putslustigt påskägg eller ren slump, det förtäljer inte historien. Vad jag däremot kan säga är att soundtracket till Metal Gear 2: Solid Snake aldrig någonsin låtit bättre och den som vågar påstå att elektronisk musik inte hör hemma på vinyl vet ta mig tusan inte vad de pratar om.

Spelandes på redaktionens Technics SL-1210MK7 med tillhörande Ortofon 2M Blue pickup så blir dynamiken i FM-ljudet än mer framträdande och under det stundtals basrika soundtracket gräver spelaren gång på gång djupt ner i registret och ger musiken från Konami Kukeiha Club en aldrig tidigare hörd framtoning. Här finns helt enkelt en smaskig och rent av korpulent njutningsbar detaljrikedom och där finns verkligen inte en tillstymmelse av kritik att framföra mot pressningens ljudkvalitet. Den redan välfyllda plymen på hatten Mondo Music stolt bär blir därmed en fjäder rikare med deras release av Metal Gear 2: Solid Snake och för er med intresse av äldre spelmusik eller Metal Gear-serien i stort är denna utsökta skiva ett måste i skivhyllan.

Detta är en annons:
VINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game SoundtrackVINYL: Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack
Trettiosju spår av ren njutning, FM-ljud när det var som bäst.

Betyg 9/10

Lp-skivan:
Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters
VINYL: (11) The Last of Us II - Covers & Rarities
VINYL: (12) Marvel's Guardians of the Galaxy



Loading next content