Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Coffee Talk

VINYL: Coffee Talk (Official Soundtrack)

Mackan har gett sig ut på ännu ett musikaliskt äventyr och gungat loss till Andrew Jeremys jazziga lo-fi beats från Coffee Talk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Så har äntligen årets i särklass mest trötta, deprimerande månad nått sin ände och vi välkomnar februari med öppna armar. Nu vet jag inte hur det varit i resten av landet men här söderöver nära fiendeland och danska gränsen har iskallt regn och vinande, ruggig blåst präglat så gott som varje dygn. Ett grått mörker som kan ta musten ur den bästa men tack och lov har vi spelens förlovade värld att ta vår tillflykt till. Men mer än något annat är det dagligen ordinerat becksvart kaffe som räddat min existens. Mellanrostade bönor av sammetslen, syrelös karaktär som fått vila i brisen av indiska monsunvindar. En varm, fyllig omfamning präglad av historiska vingslag från när ostindiska kompaniet seglade mellan fjärran östern och Göteborg med sin dyrbara, exotiska last.

För precis som med rödvin är kaffe en alldeles speciell besatthet och erbjuder långt mer än vad som finnes i botten av en kopp Gevalia bryggd i en smutsig byggbod vid sidan av E4:an någonstans mellan Tönnebro och Söderhamn. Det är ett tempererat fyrverkeri av trankil stillsamhet. Aromatiska drömmar, ett meditativ rofyllt ankare som ger en kraften och motivationen att uthärda dagen men också har förmågan att för en sekund maskera vardagens bryderier. Konceptet kaffe är helt enkelt så mycket mer än bara en varm dryck och dess mångfacetterade karaktär med potential till att bädda för kraftfulla personliga upplevelser är något Toge Productions tydligt strävade efter att fånga med Coffee Talk. En jazzig visuell novell inte helt olikt Sukeban Games VA-11 Hall-A.

Coffee Talk
Får det lov att vara lite kaffe-snack?

Coffee Talks strikta och enkelspåriga berättande är absolut inte för alla. Här finns väldigt lite i formen av val och spelets händelser är tydligt uppstyltade och huggna i sten med väldigt lite chans till påverkan. Men med gott om filosofiska undertoner och paralleller till samhällsproblem och sociala stigman som återfinns i den verkliga vardagen så sätter Coffee Talk snabbt klorna i en. Men mer än något annat var det Andrew Jeremys utsökta musik som fångade mitt personliga intresse. Det delikata soundtracket är en makalöst stilfull inramning av karaktärerna och situationerna som presenteras under spelets gång med sin tydligt jazziga prägling kryddat med sköna lo-fi beats, hip-hop och det trivsamma ljudet av sprakande vinylskivor.

Detta är en annons:

Soundtracket är pressat på två vackra 180g tunga vaxplattor som kommer färgade i två olika toner, grön matcha och brun nyans av kaffe. Precis som med de flesta av Black Screen Records tidigare vinylskivor är konvolutet av modellen gatefold vars insida likväl som framsida är fylld av nyproducerad, vacker konst från artisten Natto som tidigare arbetat med både Nintendo och Square Enix med bland annat Pokémon och Final Fantasy-serien. Det är smakfullt, inspirerande och bokstavligen osar av den höga kvalitet vi kommit att bli vana vid från Black Screen Records. Det är alltid en ren och skär glädje att ha med deras soundtrack att göra. Ständigt välljudande och stilfullt producerade, intressanta titlar.

Coffee Talk
Två härligt mysiga vaxplattor!

Till skillnad från de tre senaste soundtracken vi haft nöjet att recensera erbjuder Coffee Talk en tydligt mer avslappnad upplevelse som lånar sig väl till easy listening. Det är mjuka, avslappnande kompositioner fyllda av spännande och intressanta genreblandningar som förtrollar och förför. Vad jag däremot finner synd och vill rikta kritik emot är att inte hela soundtracket finns representerat på de två vinylskivorna. Av de 27 som Andrew Jeremy producerade till Coffee Talk är det enbart 14 som återfinns här. Varför exakt nästan hälften av all musik saknas kan jag självfallet bara spekulera kring men sett till att det rör sig om ett väldigt smalt spel från en förhållandevis obskyr liten studio så är det högst sannolikt en ren kostnadsfråga.

Den tredje pressningen som i skrivande stund finns tillgänglig kostar trots allt närmare 400 kronor och att nästan dubbla det bara för att kunna inkludera varje musikstycke förstår jag många kan tycka vore lite väl saftigt. Med det sagt så är kompositioner som inkluderas mycket välljudande och genren gifter sig väl med formatet. Coffee Talk-soundtracket är helt enkelt något man lätt kan sjunka ned i soffan eller fåtöljen med och drömma sig bort till och bjuder på lite mer än en timme av meditativt avslappnande välbehag. Det är en rumsfyllande stämningshöjare, ett gungigt genre-experiment och en rakt igenom strålande briljant platta som trots ovan nämnda brist är en av de trivsammaste musikupplevelser jag haft nöjet att avnjuta på väldigt lång tid.

Detta är en annons:
Coffee Talk
Konvolutets insida.

Kort och gott en fantastisk start på det nya vinyl-året och 2023 ser ut att bli fortsatt starkt för Black Screen Records med stundande releaser från både Jean-François Freitas Another World och Borislav Slavovs Divinity: Original Sin 2. Skivor vi här på redaktionen ser otroligt mycket fram emot att få snurra på vår majestätiskt välljudande Technics SL-1210-MK7 som nu dessutom fått ny kraft bakom sig med ljudprocessorn i Yamaha RX-A6A som inte kan beskrivas som annat är rytmiskt knivskarp. Jag skulle vilja avsluta med att uppmana alla ni med intresse av spelmusik att verkligen ge Coffee Talk en chans. Spelet må vara lite av en vattendelare och visuella noveller är verkligen inte något som alla kan finna uppskattning i, men Andrew Jeremys oemotståndliga musik kräver uppmärksamhet och behöver uppmärksammas mer. För det är briljans.

Betyg: 8/10

Lp-skivan:
Coffee Talk (Official Soundtrack) by Andrew Jeremy

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Yamaha RX-A6A
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters
VINYL: (11) The Last of Us II - Covers & Rarities
VINYL: (12) Marvel's Guardians of the Galaxy
VINYL: (13) Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack
VINYL: (14) Skies of Arcadia Eternal Soundtrack
VINYL: (15) A Plague Tale: Requiem (Original Soundtrack)
VINYL: (16) Dying Light 2 Stay Human (Original Soundtrack)

Relaterade texterLoading next content