Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi brädspelar Harry Potter: Del 1

Sugen på mer Harry Potter efter Hogwarts Legacy? Då har vi ett förslag till dig, nämligen brädspel, här är första omgången med tre fina förslag...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Vi brädspelar Harry Potter: Del 1Vi brädspelar Harry Potter: Del 1

Talisman: Harry Potter
Som namnet såklaret antyder är Talisman: Harry Potter en licensprodukt baserad på vanliga Talisman. Detta är ett koncept som ofta får mig att dra öronen åt mig eftersom äldre brädspel tyvärr sällan är lika raffinerade som moderna, och ofta har något extra moment kastas in i smeten för att knyta an till temat som spelet fått. Lyckligtvis är Talisman kontinuerligt uppdaterat sedan det släpptes för 40 år sedan och har ett tema och upplägg som passar mycket väl in på Harry Potter, och därför var jag på förhand mer positiv. Upp till sex spelare kan delta där alla spelar en välbekant karaktär med sina egna unika egenskaper i kategorierna; Fate, Life, Might och Magic.

Spelet består av tre huvuddelar där du först besöker områden runt omkring Hogwarts som exempelvis King's Cross Station, Diagon Alley och Hogsmeade innan du tar dig till området runt Hogwarts och till sist själva Hogwarts. Målet är att besegra Lord Voldemort genom att bygga upp din karaktärs styrka, samla troféer och utföra uppdrag - alternativt bevisa att du är hans lojala jämlike (några spelar Order of the Phoenix och andra Death Eaters). På brädet ska du sedan utföra uppdrag på varje plats för att dels samla på dig värdefulla föremål, men även förbättra din karaktär. Hamnar du på samma plats som någon annan finns även möjlighet till strid, och du kan också samla på dig följeslagare som ger extra förmåner.

Talisman är som bekant inget superkomplicerat spel, och jag måste säga att Harry Potter-delen är mycket väl implementerad så till den milda grad att det känns helt naturligt. Därmed fungerar det som en perfekt inkörsport för alla som vill spela något lite mer avancerat brädspel utan att behöva ge sig på ultradjupa spel som tar en smärre evighet samt kräver konstant konsulterande av både tabeller samt listor över ikoner. Min främsta kritik gentemot Talisman: Harry Potter är väl möjligen att det bygger just på Talisman och därför per automatik känns lite gammalt för dig som känner dig klar med konceptet, samt att de grå plastspelpjäserna är för fattiga. När de är så få borde de åtminstone ha kunnat få olika färger. Annars är det välgjort, genomtänkt och har ett absolut klockrent användande av Harry Potter-licensen. [Betyg 7]

Detta är en annons:

Ålder: 13+
Spelarantal: 2-6 (bäst med 3-5)
Längd: 90-120 minuter

Vi brädspelar Harry Potter: Del 1

Stupefy
Detta är lilla julafton för fans av Harry Potter. Stupefy bygger på populära Ca$h 'n Gun$-konceptet och är alltså ett spel där du genom att sikta på dina motståndare ska försöka besegra dem för att komma åt alla skatter själv. Den stora twisten är dock att du bara har tre skarpa skott av åtta. Det betyder att en majoritet av gångerna du siktar på någon motståndare - så gör du det utan krut i bössan.

Men eftersom detta bygger på Harry Potter, så handlar det givetvis inte om krut, utan om trollformler, och bössan är såklart ingen pistol utan en trollstav. Åtta stycken, för att vara mer exakt. Det är vad som medföljer i lådan, så alla kan få varsin. Jag noterar att de av mina bekanta (vuxna och barn) som har egna trollstavar från Harry Potters underbara värld tyckte det var extra kul att faktiskt få använda dem istället. Alla de åtta som medföljer är dock olika och förvånansvärt fina.

Detta är en annons:

Det som väntar är sedan ett bluffspel där du och dina mot- och medspelare ska kasta formeln Stupefy på varandra simultant. Om alla siktar på en person, kommer denna antagligen välja att försvara sig och sänka sitt eget trollspö för att inte få så stora förluster, medan den som kanske bara ha en trollstav riktad mot sig väljer att tro att det bluffas. De spelare som inte blivit skjutna eller lagt sig får sedan roffa åt sig rundans loot.

Som pricken överi:et i detta enkla koncept finns poängsystemet som är utformat som de tävlingar mellan husen vi lärde känna från böckerna och filmerna. När ditt lag tar poäng får du ropa exempelvis "50 poäng till Slytherin" och mata in ett kort i ett fiffigt system som återanvänder spelkartongen som ett slags resultatlåda.

Du kommer inte vilja spela detta några längre stunder - men när du gör det, är det kul med både barn och vuxna. Harry Potter-känslan är på topp och presentationen kanonfin. [Betyg 8]

Ålder: 8+
Spelarantal: 2-6 (bäst med 3)
Längd: 40+ min

Vi brädspelar Harry Potter: Del 1

Dobble - Harry potter
Det här är ett spel ni säkert är bekanta med då Dobble finns i tonvis av olika utföranden, varav jag vet att vi recenserat något här på Gamereactor tidigare. Men för att ge en kort förklaring handlar det helt enkelt om runda spelkort med en massa bilder, där en bild finns med på alla kort. I grundspelet (flera varianter finns, varav många är bra) ska du helt enkelt snabbast identifiera den bild som finns på ditt eget kort och det som just vändes upp ur en central hög med alla kort.

Det låter enkelt men är svårare än man kan tro. Vinner du, tar du kortet och lägger det uppvänt framför dig, varpå ett nytt kort ur högen vänds upp och en ny runda börjar. Den som har flest kort vinner. En omgång tar kanske tio-femton minuter och är förvånansvärt underhållande i enstaka matcher. I fallet Harry Potter-utgåvan landar jag i att den är utmärkt för just Harry Potter-fans, men ett sämre alternativ för övriga. Orsaken är att de små stiliserade bilderna är obegripliga för den som inte kan Harry Potter, och folk tenderar att ropa ut sådant som "Grip" till Vingfåle, "Sköld" till Hogwarts-emblemet eller "Rubin" till De vises sten. Det funkar - men blir inte lika kul. Spelar du med folk som inte kan Harry Potter, så köp en annan Dobble-utgåva (för spelet är kul). Lirar du däremot med just Harry Potter-fans, så blir det genast roligare. Hinner någon vråla Marodörskarta innan du hittar Krumben på ditt kort?
[Betyg 6]

Ålder: 7+
Spelarantal: 2-8 (bäst med 4-5)
Längd: 15+ min



Loading next content