Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The King's Speech

The King's Speech

Strålande feel good-rulle om stammande monark som kammade hem flera tunga vinster på Oscarsgalan och som folk i hela världen har tagit till sitt hjärta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Jag trodde verkligen inte att The King's Speech skulle bli någonting att hänga i julgranen. Urtypiskt drama som flirtar hårt med Oscarsjuryn genom att slänga in en karaktär med någon form av handikapp och som med största sannolikhet skulle bli ett enda långt sömnpiller med en koncept som knappast var lämpad som två timmar lång spelfilm. Inte ens de många Oscarsstatyetterna den kammade hem fick mig att tänka annorlunda.

Ibland är det roligt att ha fel.

The King's Speech är inte bara väldigt mycket att hänga i julgranen på precis alla sätt och vis, utan också raka motsatsen till ett sömnpiller trots sitt på förhand rätt torra tema. Man sugs verkligen in i berättelsen och både lider och gläds åt Colin Firths karaktär som är en medlem av det engelska kungahuset som lider av ett kraftigt stammande. Ett handikapp som inte direkt är det mest optimala när man en dag kan komma att bli kung och således måste hålla tal inför många människor. Han söker motvilligt hjälp hos språkterapeuten Lionel Logue, spelad av Geoffrey Rush, som hjälper honom att så sakteligen komma över sitt handikapp och bemästra talet på ett sätt som anstår en kunglighet. Men vägen till bot och bättring är lång och relationen mellan den blivande kungen och Logue är allt annat än friktionsfri.

Styrkan i The King's Speech ligger givetvis mycket i det fina skådespeleriet från framförallt Firth och Rush. Deras kemi är oklanderlig och det är hjärtvärmande att se hur relationen utvecklas med tiden. Firth som vann en Oscar har kanske hypats lite väl hårt för sin insats i huvudrollen. Han gör dock fortfarande en bitvis fullkomligt strålande prestation genom att använda både talet för att visa på handikappet, men också med ansiktsrörelser som visar på svårigheterna att artikulera orden på rätt sätt. Rush däremot är briljant rakt igenom som kontroversiell terapeut med stort hjärta, han dryper av godhet och lyfter flera av scenerna med ett ganska så lågmält agerande. Helena Bonham Carter och Guy Pearce dyker också upp i mindre roller.

The King's Speech blir något utdragen i vissa ögonblick och en del av filmens mer lättsamma sekvenser går lite över gränsen för vad som är underhållande och vad som dessvärre bara är Stefan & Krister-aktigt. Tänker då framförallt på några av Logues knep för att bota stammandet hos Firth som blir lite väl överdrivet buskigartat för att man ska kunna tycka om det. Men de här bristerna inverkar inte allt för mycket på helhetsintrycket, som tur är.

Detta är en annons:

Det är verkligen beundransvärt hur bra man lyckas få filmen att flyta på trots att det egentligen inte händer särskilt mycket. Två timmar går förbi i ett nafs och man både skrattar och snyftar under filmens gång. Det är en feelgoodfilm med strålande skådespelare, vackert foto och upplyftande musik.

En film som du inte bör missa.

Bilden:
Rent bildmässigt är The King's Speech på Blu-ray en tudelad upplevelse. I vissa scener frodar det av läckra findetaljer, stark skärpa och underbar kontrast. Medan det i andra scener blir till en ganska platt och tråkig upplevelse med grådaskig svärta, mjuk skärpa och en del störande banding. En ojämn transfer som i sina bästa stunder är riktigt bra och i sina sämsta en ytterst medioker upplevelse.

Bilden är kodad i AVC och har formatet 1.78:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
Här bjuds på ett strålande DTS-HD Master Audio 5.1-spår som passar ypperligt till en film som lägger så mycket fokus på just tal och är fullproppad med dialogscener av olika slag. Ljudmixen är en ytterst behaglig och välmixad sådan med genomgående fin precision och läckert subtila surroundeffekter. Dialogpartierna i filmen är glädjande nog perfekt uppfångade och musikinslagen likaså.

Extramaterialet:
Här finns ett kommentarspår med regissören Tom Hooper som kommer med intressanta anekdoter från inspelningen varvat med historiska kuriosa och sin ärliga syn på den färdiga produktionen, det är ett lättlyssnat och engagerande kommentarspår som är väl värd att lyssna på. Här finns också en 23 minuter lång-featurette där man går igenom alltifrån skapandet av filmen till den vänskap som uppstod mellan den engelska monarken och Logue. Den som hellre vill titta/lyssna på de riktiga talen från kung George kan välja att göra just detta då några av hans mest kända tal finns inkluderade här.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Suveränt drama med ojämn bildkvalitet och toppenljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
The King's Speech

The King's Speech

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Jag trodde verkligen inte att The King's Speech skulle bli någonting att hänga i julgranen. Urtypiskt drama som flirtar hårt med Oscarsjuryn genom att slänga in en karaktär med någon form av handikappLoading next content