Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Saints Row

Saints Row

Gamereactor har spelat fem timmar ur det senaste Saints Row-äventyret och kan nu dela med oss av våra första intryck...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Välkommen till Santo Ileso: din nya open world-lekplats. Problemet är bara att det kryllar av dominerande gäng som står i din väg och som inte ens polisen vill ta med en tång: de partyhungriga Idols, de biffiga bilmekanikerna Los Patrones och de skoningslösa Marshalls styr den sydvästliga staden med järnhand. Du behöver alltså hjälp från dina nya vänner: chauffören Neenah, den tröjlöse DJ:n Kevin och den nördige akademikern Eli. Dessa ska hjälpa dig bygga ditt nya kriminella imperium under namnet The Saints. Du iklär dig rollen som The Boss, en föredetting från Marshalls-organisationen som precis har fått kicken och som söker nya möjligheter. Hur, kanske du undrar? Genom att spränga och skjuta sig fram till framgång, såklart!

Saints Row har tagit flera märkliga riktningar sedan dess begynnelse och nu har Volition alltså satsat på att helt börja om Saints Row-sagan, där vi introduceras till en helt ny ursprungshistoria och nya gängmedlemmar. Den som har följt marknadsföringen av Saints Row känner förmodligen till besvikelsen som fans har uttryckt över karaktärerna och jag är nog beredd att hålla med - än så länge. De nya millennial-ansiktena känns som hämtade från Fortnite sett till designen och kan inte riktigt mäta sig med föregångarnas hårdkokta gangsters. Detta är Volitions försök att tilltala yngre målgrupper och efter att ha tillbringat ett par timmar med färskingarna kan jag säga att de inte är lika engagerande som gatusoldaterna man lärde känna i spelseriens början.

Saints Row
"Vi kommer att bojkotta dig på Twitter! Och hör sen!" Det nya gänget är lite för klämmiga för sitt eget bästa.

Samtidigt är det hela tydligt satiriskt, där entreprenörsandan genomsyrar spelets gängkultur genom explosiva medel och det enda sättet att starta eget är att slå ut konkurrensen - helst med raketgevär och granater. Volition har i rebooten avlägsnat sig från galenskaperna från de senaste installationerna såsom ufon och presidentskap, men det finns ändå gott om uppskruvade actionsekvenser för den som gillade den tonen och det speglas väl i själva spelandet. Det märks nämligen att utvecklarna har sneglat på pucko-action som Hobbs & Shaw och Sainst Row har nu mer gemensamt med Fast & Furious eller Kingsman än med sina förortsrötter i de två första spelen.

Detta är en annons:

Fordonfysiken är exempelvis vilt och fladdrigt och inte alltid realistiskt, men med tanke på spelets knasiga ton passar det snarare spelets frenetiska attityd. Skjutandet är något fjösigt, men flyter väl ihop med den smidiga spelkontrollen. Tempot och de snabba övergångarna påminner om Just Cause 3 i sitt kaotiska driv, där man snabbt kan växla mellan traditionellt skjutande till att glida i luften med en wingsuit och i nästa stund kapa en helikopter på några få ögonblick. Prologen tar lite tid att beta sig igenom, men efter några timmar börjar Saints Row äntligen ta fart och den öppna spelvärlden blommar ut med massor av uppdrag. Jag har spelat en del sidouppdrag och om man har spelat open world-titlar förut kommer det inte röra sig om något banbrytande, men det finns åtminstone mycket att göra för den som vill sprida sitt destruktiva inflytande och leva upp till The Saints rykte. Spelet känns något styrt i början av storyskäl, men ganska snart uppmuntras spelaren att utforska staden hur denne än vill.

Saints Row
Är det en fågel? Ett flygplan? Nej, det är en flygande hipster! Spelets höga tempo uppmuntrar dig att flyga och fara precis hur du vill.

Likt tidigare spel kan du skapa din egen Boss och i rebooten har man verkligen expanderat character creation-läget. Här kan du välja allt från vilken textur du vill ha på huden till vilken röst du vill höra från din gangster. Själv spelade jag en gyllene Oscarstatyett med proteser och hillbilly-dialekt under min fem timmar långa resa, men skulle du vilja förändra något med din figur kan man när som helst justera denne genom spelmenyn. Trött på att låta som en bonnläpp? Nu kan din Boss vara en sarkastisk britt istället, bara ett knapptryck bort! Detsamma gäller de kosmetiska valen för dina fordon och vapen, där man låser upp fler alternativ ju längre in i spelet man kommer och ju mer erfarenhetspoäng du tjänar in (vilket man tycks få för minsta lilla man gör i spelet!). Du kan dekorera ditt högkvarter även här, men jag skulle nog inte räkna med att inkludera några strippstänger...

Jag kan inte gå in på djupare storydetaljer, men mycket av spelet kommer att kretsa kring rekryteringen av fler medlemmar och se till att man skyddar sin territorier från de andra inkräktande gängen. Detta är nog något som fans till de första spelen lär uppskatta, även om de nya karaktärerna inte övertygar till en början. Jag kan tycka att skjutandet blir lite repetitivt och spelvärlden känns något livlös, men då har jag mest skrapat på ytan i spelets början och det är tydligt att man kan låsa upp fler sätt att slåss på. Sammanfattningsvis kan man säga att Saints Row är en slags kompromiss mellan spelseriens mer jordnära approach och den vrickade humorstilen från senare delar. Det lär nog inte locka fansen som vill ha något i stil med de två första Saints Row-spelen, men det lär tilltala nyare målgrupper som vill ha lite hederlig hjärndöd open world-action.

Detta är en annons:
Saints Row
Det är bara att låta fantasin flöda i spelets character creator, där du också kan bestämma om din Ronald McDonald ska låta som en kvinna eller en man.
HQ
Saints Row
Saints Row
Saints Row
Saints Row
Saints Row
Saints Row

Relaterade texter

Saints RowScore

Saints Row

RECENSION. Skrivet av Marie Liljegren

Marie har lekt runt i den stora sandlådan som kallas Santo Ileso som en kvinna med djup mansröst och clownnäsa och gör stan osäker i en bil med en gigantisk daggmask på taket. I en annan värld hade folk höjt på ögonbrynen men det här är Saints Row motherf#ckers!

2
Embracers VD besviken på Saints Row-floppen

Embracers VD besviken på Saints Row-floppen

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Även om Volition hade höga ambitioner för nya Saints Row, är det nog få som protesterar mot påståendet att inte riktigt fungerade. Försäljningssiffrorna är fortfarande...Loading next content