Svenska
Gamereactor
artiklar
Resident Evil 2

Resident Evil 2: Sju tips för att överleva i Raccoon City

Claire och Leon snubblar över mer trubbel än de någonsin kunde föreställa sig, när de anlände till Raccoon City. Vi har tipsen för att hålla dem vid liv...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det var en rejäl remake Capcom bjöd på när Resident Evil 2 släpptes för en vecka sedan, och sedan dess har både gamla fans och nya generationer fått uppleva skräcken på polisstationen i Raccoon City. Men spelet kan vara väldigt utmanande och med detta i åtanke har vi nu därför satt ihop en behändig guide för hur du bäst tar dig runt i Raccoon City utan att förvandlas till zombiefrukost. Även för Resident Evil-veteraner så tror vi det kan finnas lite matnyttigt att hämta och för nybörjare är det rent av en livförsäkring. Med det sagt, här är våra bästa tips:

1. De döda är tillbaka igen...
Dessa vedervärdiga zombies är vidriga kreatur som i sakta mak rör sig mot dig. Du skjuter några omgångar hett bly i dem och lyckas pricka kraniet varpå de sjunker ned med ett stön. Men tyvärr, de döda är ett lurigt släkte och det är svårt att göra dem ännu dödare än de redan är. Risken är överhängande att de kommer börja kalasa på dina välsvarvade vader när du går förbi och enda sättet att se till att de verkligen är dödast tänkbara, är att spränga skallen (vilken är har positiva bieffekten att det är roligt) eller elda upp skiten med eldkastare eller eldkulor. Detta lägger till ett ytterligare lager av skräck till spelet eftersom du hela tiden behöver vara på din vakt och det finns helt enkelt inte nog med ammunition för att kunna hantera allt dödkött på ett korrekt sätt - i synnerhet inte för de som skruvar upp svårighetsgraderna. Försök gärna skjuta benen av dem, men glöm inte att även immobila zombies är hungriga - och detta är även en bra förberedelse inför tips nummer sex.

Resident Evil 2

2. Hantera dina örter med respekt
Japp, örterna är tillbaka igen. Grön, röd och blå finns att begagna sig av. Grön ger dig hälsa och om du blandar dem med röd (som är värdelös ensamt) förstärks effekten rejält. Den blå varianten är för övrigt motgift. Redan tidigt i spelet får du information om detta, men det är tidigt lätt att göra misstaget att använda enstaka gröna. Gör inte det, utan se till att ha kvar för att kombinera med röda och få fler doser med betydligt större effekt i takt med att spelet blir allt svårare. Används sedan dessa först när du verkligen, verkligen behöver för att maximera effekten av dem.

Detta är en annons:

3. Var på vakt för Mr. X
Den läskiga giganten i den propra hatten är tillbaka igen, och precis som sist är han totalt hänsynslös. Han jagar dig konstant och det finns egentligen inte ett piss du kan göra för att få stopp på eländet. Se därför till att inte drabbas av panik och slösa med livsviktig ammunition. Du kan dock i riktigt trängda situationer sätta några kulor i pannbenet på besten, varpå han segnar ner i 15 sekunder - men därefter är han tillbaka för att göra ditt liv så surt som möjligt. Som bara för att göra allt värre har han en förmåga att dyka upp när du som minst önskar det, så var beredd på att han kan dyka upp genom vilken dörr som helst och var på helspänn när du hör någon närma sig med onaturligt tunga kliv. Och... spring! Det är egentligen det enda effektiva vapnet du har mot honom.

4. Ge dig ut på jakt efter resurser och spara dem omedelbart
Mellan varven springer du på skrivmaskiner som låter dig spara din framfart, och vanligtvis finns en låda i närheten dit du kan stuva ner saker du kånkar med dig och som tar onödig plats i dina begränsade fickor. På normal svårighetsgrad ser du allt du upptäckt på kartan och vi rekommenderar att du ger dig av på jakt för att plocka upp allt du varit tvungen att lämna. Därefter går du raskt tillbaka till säkerheten och sparar allt. Du kan som bekant inte bära med dig så mycket och flera områden går inte att komma tillbaka till sedan du lämnat dem. Vi sparade både massor av örter och ammunition, vilket kom väl till pass när svårighetsgraden skruvades upp. Dessutom finns det gott om plankor för att bomma igen fönster. Använd dem i områden du passerar ofta för att slippa hitta nya zombies där hela tiden. Att du dessutom ska spara varje gång du kommer tillbaka med något, behöver vi väl kanske inte ens nämna?

Resident Evil 2

5. Spara hagelbrakare och granatkastaren till senare
Du får Leons hagelgevär och Claires granatkastare ganska tidigt i spelet och dessa gör det till en ren fröjd att skjuta odött patrask till köttkonfetti. Men... gör ändå inte det. Spara dessa vapen till senare då det kommer både svårare och snabbare fiender såsom Lickers. Att försöka skjuta ner en Licker med en 9mm-pistol är direkt frustrerande, och då kommer de tyngre krutpåkarna väl till pass. Senare kommer du även hitta vapen såsom eldkastare, och inte heller dessa bör du slösa på svagare fiender. Du kommer att förstå när det är dags att dra fram det tyngre artilleriet, tro oss.

Detta är en annons:

6. Skit i zombies
Att undvika zombies är något vi helhjärtat rekommenderar. De är lite oförutsägbara, men om du kan lura dem att flytta på sig så du kan kuta förbi, så kommer du spara både ammunition och eventuellt också liv. Glöm bara inte var zombies du fintat befinner sig så du inte springer in i deras armar på vägen tillbaka. Har du skjutit benen av dem så är detta riktigt enkelt att hantera. Det kommer dock finnas zombies du helt enkelt måste ta hand om, och de är givetvis undantagna från detta tips. Vad det gäller Lickers är dock vår rekommendation det diametralt motsatta. Skjut dem allihop utan undantag och se till att de försvinner från jordens yta. För gott. Vi kanske inte behöver tillägga att Mr. X också är en karaktär du gör bäst i att bara kuta ifrån.

7. Ha något riktigt bra som backup-vapen
Se till att välja dina backup-vapen (slot två) med omsorg, det finns både flash- och handgranater som kan användas till att tillfälligt förlama en Licker eller spränga en hel hord av zombies. Se till att alltid ha något riktigt praktiskt som backup då det kommer att rädda ditt liv vid ett flertal tillfällen. Om Zombies eller Lickers kommer för nära är kniven väldigt fiffig att ha till hands och du kan plocka upp dem efter användning för att nyttja fler gånger. Allra mest tillfredsställande är dock att peta granater i truten på illbattingar som kommer för när och se dem explodera.

Vi hoppas du gillade denna guide och vill även påminna dig om att spela igenom båda kampanjerna. Du får besöka olika områden, uppleva olika storyn och se saker från olika perspektiv. Bara för att en kampanj är avslutad, betyder det absolut inte att Resident Evil 2 är avklarat. Som för att göra allt ännu lite bättre har både Claire och Leon andravarv, och det betyder i klartext att du utmanas klara spelet med de båda två gånger. Sedan finns såklart ännu mer att låsa upp, såsom Hunk, den fjärde överlevaren samt Tofu som är en spelbar bit tofu. Redan där är vi uppe i sex karaktärer, och fler kommer i mars.

En sak till bara... Lycka till! Du kommer att behöva det...

HQ

Relaterade texter

Resident Evil 2Score

Resident Evil 2

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Ondskan har äntligen återvänt hem till Raccoon City. Efter 21 år har Mathias fått sätta tänder i (och sätta betyg på) Capcoms tokhypade remake...



Loading next content