Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
eFootball 2022

eFootball 2022

Pro Evolution Soccer har bytt namn till eFootball och är ett av årets sämsta spel. Det kan till och med vara tidernas sämsta fotbollsspel!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ring polisen! Det har nämligen skett ett fruktansvärt brott. Konami har mördat Pro Evolution Soccer-serien. Det behövs inte ens en VAR-granskning för att se att detta är ett av de sämsta sportspelen genom tiderna. EA Sports borde skratta hela vägen till banken över detta. Deras enda hot mot FIFA-serien stod redan med ena benet i graven, men nu har PES hoppat däri och stängt locket själv.

Så låt mig börja med att nämna vad som är bra med spelet... Så, färdig. Det här håller sämre kvalitet än valfritt pojklag med femåringar. Jag recenserade Madden NFL 22 för inte så länge sedan och det var det mest frustrerande sportspelet jag någonsin spelat. Jag hatade det spelet. Saken med eFootball 2022 (herregud, namnet...) är att det inte är frustrerande, det är bara rakt igenom dåligt. Medan Madden var fullt av korkad programmering och buggar är Konamis fotbollsspel något som hade varit horribelt och fult till Playstation 2.

eFootball 2022
Spelet är så fruktansvärt fult. Kolla bara på publiken.

Ni har säkert redan sett bilderna. De där som ger dig mardrömmar om en Ronaldo med enorm mun eller Varane som gör sin bästa Undertaker-kopiering med ögonen. Det skulle så klart kunna vara sånt som händer väldigt sällan, nån visuell bugg här och där, men det händer hela tiden. Publiken ser ut som att någon klippt ut varje person från hårdpapp med en sax. Och gjort ett dåligt jobb. Det tar ständigt en eller ett par sekunder för texturer att poppa in och spelarna ser inte riktigt kloka ut. Fötter hamnar upp-och-ner för att passa bollen och spelaranimationerna är ruggiga, på det dåliga sättet. Vem godkände den här stinkande höger av avföring?

Detta är en annons:
eFootball 2022
Bru...no, this is not it.

Samtidigt är inte utseendet allt. Ett sportspel kan fortfarande vara roligt utan att vara ultrarealistiskt fotogenetiskt. Problemet är att eFootball inte är det heller. Jag blir fasiken ledsen över att tänka på det här. När serien fortfarande hette Pro Evolution Soccer ansåg jag att fotbollen på planen var riktigt bra och oftast bättre än vad FIFA-serien kunde bjuda på. Varför behöll de inte allt från det förra spelet, som släpptes förrförra året? Konami har gjort om saker så pass mycket att spelet inte går att känna igen, och allt är till det sämre. Jag tycker synd om Andres Iniesta som tydligen hjälpt till och visat hur spelare rör sig på planen, vilket han gjort ett par år nu. Hade jag varit Iniesta (I wish) hade jag krävt att få mitt namn borttaget från allt vad eFootball heter. Är Konami världens största Iniesta-hatare? Låt honom visa hur allt ska se ut och sedan designa allt helt tvärtom.

eFootball 2022
Fotbollen på planen är rutten.

Allt på planen känns bara fel. Spelare springer inte på det där sättet. Passningar slås inte så där. Dessutom tar det alldeles för lång tid mellan knapptryck och att spelaren faktiskt passar eller skjuter. Denna fördröjning har fått mina spelare att springa ut över linjen eller slå passningar direkt till motspelare. Passningarna går sällan dit jag trycker heller. Kollisionsprogrammeringen är usel. Ibland är det som att spelarna har någon osynlig kraftsköld runt sig då det inte går att spring in i dem. Istället hålls du på en meters avstånd och om du är snabbare än den andra spelaren kommer du helt enkelt förflyttas runt denna sköld istället för att gå in med en tackling. Såna saker är för mig oförståeliga. Finns det verkligen ingen som testar spel hos Konami? När spelarna väl kolliderar är det skrattretande. Det är nästan allt man kan göra, skratta åt eländet. Tacklingarna är katastrofala. Att det ska vara så j*vla svårt att få av någon bollen. Det ser ut som när de tidigare nämnda femåringarna ska försöka ta bollen av någon annan. Det är inte vackert. Skotten är bedrövliga. Oftast vill inte spelare skjuta, på grund utav knapptrycksförseningen, och när de väl känner för att skjuta hade de lika gärna kunnat låta bli. Felriktade, med fel fot, lösa fjuttskott. Det tog mig till den 89:e minuter av min andra match för att göra mål. Det är nästan tio minuters speltid, mot datorstyrda gubbar, utan att lyckas få in bollen. Jag hade "gärna" spelat matcher som är längre än fem minuter, men basversionen av spelet tillåter bara denna längd.

Detta är en annons:
eFootball 2022
Ronaldo och Messi, sida vid sida, ultrarealistiska.

På tal om basversionen. Det är ju den som Konami vill att folk ska ladda ner då den är gratis och att spelare ska bli så imponerade att de väljer att köpa alla dessa förbannade tillägg. Jag vill här från botten av mitt hjärta skriva ett snabbt meddelande till företaget. "Kära Konami, ingen jäkel kommer att vilja köpa fler delar av detta spel för deras hårt intjänade pengar när gratisläget är det sämsta fotbollsspelet genom tiderna". Så, färdig. De valde som bekant att dela upp årets version i ett gratisläge och sedan får du köpa till vilka andra delar du sen vill ha. Gratisversionen innehåller en sak. En enda sak. Och det är att spela en vanlig match, med ett av nio lag (Manchester United, Arsenal, Bayern München, Juventus, Barcelona, Flamengo, Sao Paulo, Corinthians och River Plate). Sen ska du lockas att köpa andra saker som MyClub (spelets Ultimate Team-läge som varit gratis i några år). Tro mig, du kommer inte vilja köpa det.

eFootball 2022
Nummer 19 passar bollen med foten upp och ned. Sånt som händer dagligen.

Så vad har eFootball 2022 gemensamt med riktigt fotboll? Det är gräsligt. Seriöst Konami, vad sysslar ni med? Ni har tagit en serie som hade kunnat utmana FIFA-serien, pausat ett år, bytt namn till något helt värdelöst och slängt ut allt vad Pro Evolution Soccer stått för. En serie som har rötter så långt tillbaka som år 1996. Det här är det troligtvis sämsta fotbollsspelet som någonsin släppts. EA Sports hade inte kunnat hoppats på en bättre present. Konami har precis mördat och begravit Pro Evolution Soccer. Må serien vila i frid.

02 Gamereactor Sverige
2 / 10
+
Spelet startar
-
Allt är kasst, gräsligt fult, helt uselt på planen, free-to-play-modellen har förstört spelet, buggigt, slarvigt, fult, hopplöst trasigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

eFootball 2022Score

eFootball 2022

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Pro Evolution Soccer har bytt namn till eFootball och är ett av årets sämsta spel. Det kan till och med vara tidernas sämsta fotbollsspel!

0
eFootball 2022 1.0 släpps nästa vecka

eFootball 2022 1.0 släpps nästa vecka

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Efter att ha väntat i fler månader än vad Konami räknat med och fansen hoppats på, är det japanska företaget nu redo att lansera den slutliga versionen av sitt omgjorda...

0
Konami lovar att fixa eFootball 2022 idag

Konami lovar att fixa eFootball 2022 idag

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Fansen var redan från start missnöjda med live service-upplägget kring årets PES, och Konami gjorde heller inte saken bättre genom att fylla eFootball 2022 med groteska...Loading next content