Svenska
Gamereactor
recensioner
Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

OS är en månad bort, men redan nu kan vi spela de virtuella spelen. Johan har gjort det och har kollat om det räcker hela vägen till prispallen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game släpptes faktiskt redan år 2019 i Japan och var tänkt att komma till resten av världen också. Men sedan slog pandemin till och OS 2020 flyttades fram ett år. Det betyder att spelet nu släpps igen, två år senare. Spelet behåller dock sin gamla titel, precis som att OS också fortfarande heter OS 2020. Det vore ju trist att behöva ändra i all reklam och souvenirer. Nåväl, tillbaka till spelet.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game
Simning, självklart med i ett OS-spel.

Det finns en bra bredd på grenar här med totalt 18, som varierar från fotboll till längdhopp till bordtennis. Många av grenarna är faktiskt mycket bra och vissa hade kunnat fungera som egna titlar, speciellt till Switch som inte har så många sporttitlar. Bäst blir det när jag slipper samma mekanik som har funnits i OS-spel sedan Stockholm var värdstad 1912, nämligen det gamla knapphamrandet (eller button mashing om du så vill). Värst är det så klart i friidrottsgrenarna där det bara gäller att springa fort eller hoppa långt. 100 meter går till exempel ut på att trycka på en knapp när "Gå!" kommer upp och sen hamra samma knapp i runt åtta till nio sekunder. Detta gör att dessa grenar inte går att spela under en längre tid. Tummen eller fingret protesterar nämligen.

De bästa sporterna hittas istället utanför friidrotten. De flesta är dock inte mer avancerade än att jag istället får använda två knappar istället för en. Men jag slipper trots allt hamra. Bäst är en drös bollsporter, nämligen fotboll, basket, beach volleyboll och de två racketsporterna tennis och bordtennis. Fotbollen och basketen är rätt lika i sitt utförande där en knapp används för att passa och en annan för att skjuta. Och i försvarsspelet är det en knapp för att bryta/stjäla bollen och en annan för att glidtackla/blockera. Det är inget revolutionerande, men det fungerar absolut. Att spring med spelarna görs som det bör med den vänstra styrspaken. Mer än så behövs inte.

Detta är en annons:
Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video GameOlympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game
Beach volleyboll och bordtennis, två av de bästa sporterna.

I de tre andra sporterna behövs istället bara en knapp och styrspaken. Väldigt enkelt utförande, men samtidigt räcker det också. Hade det varit ett spel som endast varit inriktat på till exempel tennis hade jag nog klagat lite mer och ansett att det varit alldeles för lite att bara spela med en knapp, men när det finns 18 olika grenar att spela tycker jag att detta räcker. Spelet är dessutom inte alls menat att vara speciellt verklighetstroget och är lagt rejält åt arkadhållet med överdrivna specialeffekter och karaktärer med lika överdrivna kroppstyper. Här finns också kläder att låsa upp till karaktärerna. Allt från cowboy till ninja till Sonic. Ja, den Sonic. OS är ju en tävling för idrottare från hela världen, vilket gör det lite märkligt att det bara går att välja 80 olika länder till din karaktär. Många, ja visst, men långt ifrån alla länder.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game
En stor mängd kläder går att låsa upp med intjänade poäng.

I övrigt finns det tyvärr inte så mycket innehåll. Inte tillräckligt för att få mig att vilja spela under längre stunder åtminstone. Det enda som går att låsa upp är dessa kläder. Det är inte mycket att hänga i granen. Visst, du låser också upp en utmaning från en väldigt svår motståndande om jag tar guld i OS-läget, men det räknas knappt. Detta OS-läge är så klart det som ska vara huvudläget för solospelare. Här får jag välja en gren och sedan spela två kvalomgångar och en final. Det är allt. Sedan tillbaka till huvudmenyn eller välja en annan gren och spela två kvalomgångar och en final.

Detta är en annons:
Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video GameOlympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game
Fotboll och tennis, även dessa bland de bästa.

Multiplayerdelen är inte heller så mycket att hurra över. Vill du spela med ett gäng vänner i soffan kan du bara göra det med en vän åt gången då det maximalt är två lokala spelare. Vilket är konstigt eftersom det går att spela upp till fyra stycken online. Ett annan konstigt val är den rankade delen där du tävlar mot andra spelare online. Du kan inte gå in och välja en gren du vill tävla i utan kan bara välja en utav tre grenar som för nuvarande är på schemat. När denna text skrivs kan jag till exempel välja mellan 110 meter häck, bordtennis (dubbel) och rugby. Varje halvtimme kan grenarna ändras, men de kan också stanna under en längre tid. Tittar jag på schemat kommer dessa tre stanna ytterligare en halvtimme innan de byts ut mot 100 meter, tennis (singel) och beach volleyboll. Dessa stannar i en timme förutom 100 meter som byts ut mot boxning efter en halvtimme. Snurrigt. Detta gör att du kan behöva vänta timmar på att få spela det du verkligen vill.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game
Det är inget revolutionerande, där två knappar räcker, men det fungerar absolut.

OS är fortfarande en månad bort och om du behöver stilla din törst efter att ha väntat nästan fem år kan du absolut testa Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game. Du kommer få några grenar som absolut är underhållande, men samtidigt ett spel som kanske inte har någon längre livslängd. Förhoppningsvis kommer det räcka en månad till de riktiga spelen kör igång.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Många riktigt bra grenar, bra presentation och utseende, roligt under korta stunder, många grenar
-
Svag multiplayer, för mycket knapphamrande, inte tillräckligt med innehåll
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content