Svenska
Gamereactor
recensioner
Serious Sam 4

Serious Sam 4: Planet Badass

Världens minst seriöse actionhjälte försöker hinna ikapp genrens giganter i ett virrvarr av dåliga prioriteringar. Hegevall är inte imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag minns (trots att min hjärna för det mesta påminner om sump, numer) väldigt tydligt hur roligt jag hade tillsammans med Serious Sam: The First Encounter för en sisådär 20 år sedan. Den lilla kroatiska indiestudions debuttitel var en Doom/Duke Nukem-pastisch proppad av karaktär, humor och regelrätt vansinne och den egenbyggda grafikteknologin bakom spelets imponerande utseende var branschbäst under en kort period.

Serious Sam var aldrig tänkt att vara särskilt seriöst. Naturligtvis inte. Det var en skrattframkallande spelstund belägrad i en värld dränkt av alla de där beståndsdelarna som gjorde Doom så otroligt roligt. Vrålande fiender, enorma vapen, ammo i massor samt skränigt hög dödsmetall vars skenande tempo perfekt ackompanjerade det som skedde på skärmen. Tvåan roade, det med. Inte lika mycket och känslan av att jag spelade något "fräscht" trots att hela konceptet enbart vilade på gamla, beprövade, fundament - var aldrig lika närvarande. När det var dags för Serious Sam3 hade jag hunnit tröttna men spelet var aldrig lika felplacerat och poänglöst som nysläppta Serious Sam 4: Planet Badass är.

Serious Sam 4
Det finns sektioner i spelet där man rattar en Mech, och sektioner där Sam kör diverse fordon. Dessa moment är så usla att det känns som om tiden står stilla.

I denna fjärde omgång har tiden inte bara sprungit ifrån Croteam och deras egenmekade grafikmotor, deras grundsyn på hur man bäst orkestrerar adrenalinpumpande förstapersonsaction har inte åldrats väl och de har på kuppen trollat bort sig själva i ett virrvarr av kontrasterande ambitioner. Ibland vill Serious Sam 4 vara exakt samma sak som det allra första spelet i serien var. Roligt, lättsamt, medvetet tramsigt och hyperintensivt på rätt sätt. Ibland vill det vara Battlefield, och Call of Duty samt Duke Nukem Forever... Och någonstans där i mitten av allt detta, har utvecklarna helt klart tappat bort sig själva.

Detta är en annons:

Låt mig börja med att berätta om hur fult Serious Sam 4: Planet Badass verkligen är. Croteam har prioriterat hyperdetaljerade texturer och avskalat nedtonade färger framför allt annat och det har medfört ett utseende som ser ut som Train Simulator, i grunden, snarare än något annat. Det ser så grått och överdrivet krispigt ut, lite som gammalt hårdbröd. Ovanpå detta har man strösslat friskt med neonfärgade fiender som även de klätts i geggigt överdetaljerade texturer. På en PC, i 4K, blir resultatet inte sällan ögonförstörande och om man jämför estetiken här med exempelvis Serious Sam: The First Encounter, känns det trist att Croteam inte valde en annan väg. Att de inte valde något betydligt mer stilistiskt - rent designmässigt. Att banornas grundläggande uppbyggnad hela tiden känns gammal, förutsägbart enformig och blockig och att karaktärsmodellerna är de fulaste jag sett på flera år, gör knappast saken särskilt mycket bättre. Det kryllar dessutom av buggar här, och pop-ups och på flera sätt känns det såklart trist att en spelserie som åtminstone initialt blev känd och älskad för sin fantastiska grafik, idag ser ut som ett fult mobilspel från 2016.

Serious Sam 4
På dessa bilder (skickade till oss från utvecklarna) ser Serious Sam 4 färgglatt ut. Det är det egentligen inte. Snarare blek-grått med massa blod.

När det kommer till själva skjutandet kan jag trist nog meddela att det inte är särskilt mycket bättre än den hopplöst fula designen och mobilspels-knastriga grafiken. Sam rör sig snabbt och fienderna är som vanligt ofantligt många, men vapnen är fjösigt tunna, actionpartierna platta och variationen hopplöst dålig. Det är helt enkelt inte längre roligt att stå på en äng och skjuta 200 anstormande, illröda, vrålande, fiendemonster till tonerna av klent orkestrerad dödsmetall. Särskilt inte när rekylfysiken och själva känslan i vapnen inte är tillräckligt tillfredsställande eller när balansen är så kass som den är här. För precis som i tidigare spel läker inte Sam per automatik, han behöver första hjälpen-lådor, något som jag vanligtvis gillar i denna typen av actionspel. Men när man som i fallet med Serious Sam 4 strösslar vissa banor med "medpacks" och helt skippar dem på andra banor, blir naturligtvis balansen lidande. Vissa längre moment är busenkla medan andra kortare strider kräver 20 försök innan man tar sig vidare, och detta har under min testperiod tröttat ut mig något groteskt.

Serious Sam 4
Tanken är såklart att Serious Sam 4 ska kännas "old school" på ett fräscht sätt. Tyvärr känns det bara gammalt och dåligt.
Detta är en annons:

Röstskådespelarna är bedrövliga, den krystade komiken i mellansekvenserna ännu sämre och fiendedesignen ser ofta ut som om det hämtats från ett kinesiskt The Evil Within-plagiat snarare än från Serious Sam-världen. Det saknas split screen, co-op-delen saknar ett nödvändigt "drop-in"-läge och lider av samma trötta balansbekymmer som singleplayer-delen och variationen är hemsk, här. Hemsk. Jag önskar att jag inte behövde ogilla Serious Sam 4: Planet Badass så mycket som jag faktiskt gör, men det går i dagsläget inte att göra något åt. Detta är ett sånt spel som är tänkt att kännas "kul" och framförallt "old school" men misslyckas fatalt med båda dessa avsikter och upplevs av mig istället bara som dåligt, tröttsamt och gammalt.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Skill tree-funktionen där man kan uppgradera Sam är välgjord, massor av fiender på skärmen samtidigt
-
Tröttsamt fjösig spelmekanik med trötta och klena vapen, hyperdetaljerade texturer i en kasst modellerad värld skapar ett mobilspelsutseende, variationsfattigt, obalanserat, värdelös humor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Serious Sam 4: Planet BadassScore

Serious Sam 4: Planet Badass

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Världens minst seriöse actionhjälte försöker hinna ikapp genrens giganter i ett virrvarr av dåliga prioriteringar. Hegevall är inte imponerad...

0
GRTV bombar på i Serious Sam 4

GRTV bombar på i Serious Sam 4

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Han är kroat, bär enbart T-shirt, har solbrillor som han lånat från Agent Smith i The Matrix och han skjuter mer än gärna 1200 fiender, samtidigt. Nu har GRTV spelat...



Loading next content