Svenska
Gamereactor
recensioner
Luigi's Mansion 3

Luigi's Mansion 3

Det har återigen blivit dags för Luigi att agera spökjägare, Kim studerade Ghost Busters i en vecka för att förbereda sig och tog sig sen an Luigi's Mansion 3 till Nintendo Switch...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Marios skrangliga brorsa har det sällan lätt. Inte nog med han ständigt måste stå i skuggan av sin långt mer berömde bror, de gånger han får chansen att medverka som huvudroll i ett spel är det mest utformat för att skrämma livet ur honom. Tur för Luigi att det senaste spelet i spökjägarserien Luigi's Mansion 3 är ett strålande äventyr proppat med atmosfär, karaktär och finess. Ett spel som borde kunna göra självaste Mario avundsjuk. Efter att ha utforskat varje våningsplan på ett mycket skrämmande hotell är jag lamslagen av hur pass mycket detaljer Next Level Games verkligen har proppat in i spelet och hur pass unikt det känns. Jag spelade originalet på Gamecube för en herrans massa år sen och utan att veta särskilt mycket alls om Nintendo DS/3DS-spelen är jag beredd att kora Luigi's Mansion 3 till ett av de mest köpvärda spelen till Nintendo Switch.

Luigi's Mansion 3
En av de mest charmiga sakerna i Luigi's Mansion 3 är hur uttrycksfull Luigi är.

Som jag redan nämnt, det som fångar mig och i slutändan håller fast mig är just ögat för detaljer och den täta atmosfären när Luigi ännu en gång blir bjuden till ett mystiskt ställe och tackar ja utan att blinka. För dig som har spelat något av de tidigare spelen vet du exakt vad du har att vänta dig. I det har fallet är det som sagt ett hotell (åtminstone på utsidan) som ska utforskas och det gäller att gå från rum till rum och till Luigis stora förtret; jaga spöken. Luigi är livrädd för spöken. Mer rädd för spöken än någonting annat överhuvudtaget. Det absolut sista han vill är att vara instängd någonstans där det kan lura hemskheter i varje hörn eller inredningspryl. Men här är vi. Kort efter spelet startar blir resesällskapet Mario, Peach och några Toads tillfångatagna och strax därpå är Luigi återigen utrustad med sin spöksugare Poltergust G-00 av den återkommande Professorn E. Gadd och uppdraget att rädda sina vänner.

Luigi's Mansion 3 är ett finurligt byggt spel där det gäller att systematiskt söka igenom hotellet våning för våning för att till sist komma till botten med varför något som såg ut som ett semesterparadis från början helt plötsligt blev som att åka safari jeep i Jurassic Park. Kruxet är dock att någon har stulit alla knappar till hissen och utan hiss är det svårt att ta sig upp i en kåk som helt saknar trapphus. Det gäller alltså att hitta en hissknapp och sen successivt jobba sig upp, våning för våning. Gissa var knapparna har tagit vägen? Skrek du att det förmodligen är någon form av spöke som har snott har du helt rätt. Varje rum måste genomsökas och oftast finns det ett extra elakt spöke som agerar som boss för det våningsplanet och belöningen för att besegra bossen blir såklart hissknappen och möjligheten att utforska en våning till.

Detta är en annons:
Luigi's Mansion 3
Våningsplanen på hotellet är alla unikt utformade med olika teman.

Själva spelbarheten i Luigi's Mansion 3 är lika simpel som briljant. Utrustad med Poltergusten kan Luigi antingen suga eller blåsa (japp) och det är på det sättet som omgivningarna kan undersökas. Det är extremt tillfredsställande eftersom nästan allt i spelvärlden reagerar på dammsugarens effekter. Gardiner fladdrar och sugs in, krukor krasar i golvet, växter tappar löven och spindelnät med tillhörande spindlar sugs upp. Jag har tokälskat att gå in i rummen och bara löpa amok med Poltergusten på allt som inte är fastspikat och blir också belönad för det i form av kosing, hemliga vägar och spelets samlarföremål. Damsugarmojängen har såklart en annan funktion också, eliminera spelets spöken. Själva striderna är spelets största minuspunkt då de fungerar nästintill likadant under hela spelet, med några få undantag här och där. Det handlar oftast om att blända med ficklampan, suga tag i spökets "svans" och sedan dunka den stackaren fram och tillbaka till livmätaren står på noll. Under spelets gång introduceras det spöken som har solglasögon och annat på sig för att ändra det litegrann, men striderna är aldrig särskilt spännande och blir aningen repetitiva. Bossarna å andra sidan är mer kreativt utformade och det gäller oftast att noga studera sin omgivning för att lista ut hur de ska besegras.

Luigi's Mansion 3 går att spela i co-op med en vän strax efter att karaktären Gooigi låses upp under berättelsen. Gooigi är precis vad han låter som. En geggversion av Luigi. Han är grön, ätbar och smakar enligt uppgift ungefär som kaffe. Eftersom Gooigi inte är av fast form kan han komma åt ställen som den mer bastanta Luigi inte kan men han är också extremt känslig för vatten och smälter vid minsta kontakt med någonting blött. Spelar du själv kan du bara kontrollera en av karaktärerna i taget vilket gör Luigi's Mansion 3 till ett spel som känns bättre lämpat för co-op, även om det också gör spelet lättare. Med två spelare tillsammans är det såklart mycket enklare att multitaska och spelets redan enkla och enfaldiga strider blir ännu lättare. Jag har spelat merparten av Luigi's Mansion 3 tillsammans med Frank, sju bast, och tillsammans har vi gapskrattat åt Luigis hariga uppsyn och löst kluriga pussel. En sak jag dock absolut inte förstår är spelets valutasystem. Överallt, i varje rum och skåp, finns det pengar. Vi snackar massvis med pengar. Det går att köpa saker hos Professor Gadd, saker som extraliv eller assistans med att hitta samlardiamanter. Det är allt. Jag sitter på en förmögenhet som jag inte vet vad jag ska göra av och även om själva insamlandet är roligt hade jag gärna sett att det fanns en mening med det.

Luigi's Mansion 3
Att spela co-op blir en självklarhet, det känns ofta som att spelet är designat för två.
Detta är en annons:

Huvuddelen av Luigi's Mansion 3 är (förutom Luigis fantastiska uttryck) utformningen av hotellets alla våningar och de pussel som huserar där. Trots att spelet kanske främst är riktat till en målgrupp bra mycket yngre än den här rostiga herren har jag vid flera tillfällen under spelets gång stannat upp och inte haft en aning om vad jag ska göra härnäst. Oftast är det inte särskilt komplicerat egentligen, det gäller bara att vara noggrann och verkligen vara säker på att alla rum är genomsökta ordentligt. Det finns även möjligheten att ringa Gadd för hjälp, men det går också att stänga av funktionen med automatiska tips för den som vill komma på allt själv. Själva pusslen kan vara allt från att suga fast en motorsåg på dammsugaren för att ta sig till nya platser till att hjälpa ett regissörspöke med att hitta sin megafon genom att skådespela i en filmstudio. Varje våningsplan på hotellet är unikt med sitt egna tema och varje gång du får tag på en ny hissknapp är det en spännande bravad att se vad som väntar på just den våningen.

Luigi's Mansion 3
Luigi's Mansion 3 är ett måste för alla Switch-ägare.

Luigi's Mansion 3 är ett riktigt roligt äventyrsspel. Det är charmigt, spännande och har en sån där spelbarhet som är genuint rolig. Det fungerar perfekt i co-op, speciellt om du spelar med någon som kanske inte brukar göra det eller som är lite yngre. Mot spelets andra halva börjar pussel och strider kännas lite repetitiva men det är fortfarande en ren fröjd att upptäcka nya våningar på hotellet hela vägen fram till slutet. Har du en Switch och är sugen på sedvanlig Ninteno-magi under höstens snålblåsiga dagar, då är Luigi's Mansion 3 helt klart för dig.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Stämningsfullt, charmigt, utsökt grafik, skön humor, tillfredsställande spelmekanik, roligt i co-op
-
Något repetitivt, överflödigt valutasystem
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Luigi's Mansion 3Score

Luigi's Mansion 3

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Det har återigen blivit dags för Luigi att agera spökjägare, Kim studerade Ghost Busters i en vecka för att förbereda sig och tog sig sen an Luigi's Mansion 3 till Nintendo Switch...

0
GRTV lirar Luigi's Mansion 3 (1)

GRTV lirar Luigi's Mansion 3 (1)

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

En av de trevligaste delarna av kommande Luigi's Mansion 3 stavas "cirkelsågen" som fungerar lite som den gör i Doom (2016) fast betydligt mer barnvänlig. I denna video...

0
Luigi's Mansion 3 släpps den 31 oktober

Luigi's Mansion 3 släpps den 31 oktober

NYHET. Skrivet av Johan Jolin

Vi fick se ganska mycket mer av Luigis spökjakt under E3. Men i den uppsjö av release-datum som presenterades under mässan stod vi dock utan ett för den mer anonyma...



Loading next content