Svenska
Gamereactor
recensioner
Transformers: Dark of the Moon

Transformers: Dark of the Moon

Med Transformers: War For Cybertron visade High Moon Studios att licensspel mycket riktigt kan överraska. Inför releasen av den tredje filmen om de pratande lastbilsrobotarna släpper de nu en efterlängtad uppföljare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fjolårssuccén Transformers: War For Cybertron var en överraskning. Ingen av oss trodde att det skulle bli hälften så bra som det blev och High Moon Studios bevisade att det faktiskt går att göra bra licensspel. Så! Ny Transformers-film betyder att Activision givetvis beordrat samma studio att kasta ihop ännu ett Transformers-spel. Problemet är bara att de inte verkar ha fått tillräckligt med tid den här gången. Dark of the Moon känns sådär slarvigt, halvfärdigt och uddlöst som de allra flesta filmlicensspel faktiskt gör.

Transformers: Dark of the Moon är tänkt att fungera som en prequel till den kommande storfilmen med samma namn. Storyn berättar om dagarna som tydligen leder fram till kriget som bryter ut i Michael Bays svindyra trea. En god idé, såklart. Särskilt då det ser ut att finnas en del rätt rejäla luckor rent storymässigt mellan Transformers-film 2 och 3. Tyvärr lyckas dock inte Transformers: Dark of the Moon att förmedla någon slags vettig handling då mellansekvenserna mest är ett slamsigt hopkok av ruttet berättande, snurrig logik och smetig grafik.

Transformers: Dark of the Moon
Transformers: War For Cybertron var ett bra spel. Dark of the Moon är ett dåligt spel.

Kampanjen är uppdelad i sju olika kapitel och i vart och ett av dessa tar man kontrollen över en ny Transformers-robot. Man får i Dark of the Moon spela både som Autobot och Decepticon vilket gör det svårt för den lilla story som finns att skapa någon slags sympati för de godhjärtade robotarna som avser att rädda mänskligheten. Inte spelar bytet mellan huvudkaraktär någon större roll spelmässigt heller då bandesignen samt fiendeplaceringen tvingar spelaren att attackera varje grupp fienderobotar på exakt samma sätt.

Detta är en annons:

Man kan, givetvis, förvandla sig till det fordon som respektive Transformer representerar, något som hjälper till en gnutta när det kommer till den i övrigt horribla variationsbristen. Väl förvandlad till lastbil/sportbil/pansarvagn kan man med hjälp av ett enkelt tryck på en av axelknapparna aktivera en turboboost för att på så sätt knocka anstormande fiender från marken. En ganska rolig detalj som hade kunnat förvandlats till något riktigt bra om High Moon Studios hade haft tid att polera på spelmekaniken.

Transformers: Dark of the Moon
Man får under äventyrets gång spela som både Autobots och Decepticons.

Att spela Dark of the Moon i skepnad av ett fordon är dock, i slutändan, klart mer underhållande än att spela som tvåbent robot med världens mest långsamma gångstil. Med funktionen "stealth force" aktiverad har man oändliga mängder ammunition tillgänglig och kan därmed hålla in avtryckarknappen konstant genom hela banorna medan man kör fram och tillbaka med sin bil/lastbil/pansarvagn. Att detta skapar en märklig dynamik i själva striderna, förstör spelets tempo samt bidrar till en hopplös obalans behöver inte poängteras i ytterligare beskrivningar av det här spelets slarviga finish.

Sämst i hela spelet är bandesignen som inte alls känns som om den utvecklats av samma begåvade team som bjöd på actionöverraskningen War For Cybertron. Miljöerna är mindre, mer inrutade och varje eldstrid känns som om den rutats in och begränsats på ett sätt som stressade licensproduktioner ofta dras med. Lägger man sedan till att co-op-momentet från War for Cybertron inte inkluderats i det här spelet är det ganska lätt att döma ut det som underkänt.

Detta är en annons:
Transformers: Dark of the Moon
Grafiken består av detaljfattiga modeller, smetiga texturer och platt ljussättning...

Visst finns här ett multiplayerläge men bandesignen och de generiska spellägena som inkluderats gör att man tröttnar snabbt. Lägg sedan på grötig, blek och ofta detaljfattig grafik och långa laddningstider och du har en ganska sörjig soppa som per omgående förpassas till licenskyrkogården tillsammans med fiaskoproduktioner såsom Captain America, Terminator: Salvation, Iron Man 2 och Thor: God of Thunder.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Flertalet spelbara robotar, skaplig spelkontroll
-
Ful grafik, dumma fiender, hopplös bandesign, kort speltid, enformiga eldstrider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • STARWARSGEEK117
    Detta var ett impulsköp, älskar war for cybertron och det var egentligen bara GR som gav det en kass recension. Så jag köpte det, hade lite extra... 6/10

Relaterade texter

Transformers: Dark of the MoonScore

Transformers: Dark of the Moon

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Med War For Cybertron visade High Moon Studios att licensspel mycket riktigt kan överraska. Inför releasen av den tredje filmen släpper de nu en efterlängtad uppföljare...

Transformers: Dark of the Moon

Transformers: Dark of the Moon

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Viktor Eriksson

Transfomers är tillbaka, igen! Den här gången med ett filmlicensspel baserat på sommarens kommande blockbuster-film. Kan det vara något att ha? Viktor berättar...



Loading next content