Svenska
Gamereactor
recensioner
Xeodrifter

Xeodrifter

Renegade Kid bjussar på en härlig retrodoftande hyllning till Metroid-serien med deras senaste projekt - Xeodrifter. Fredrik har testat och delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det ska sägas direkt att jag verkligen tokälskar Metroidvania-spel i alla dessa former. Det har varit en av mina favoritgenrer sedan början på 90-talet. Xeodrifter är ett helt nytt spel i den genren och utvecklades av den lilla studion Renegade Kid med Jools Watsham i förarsätet. Det märks tydligt att spelet har hämtat en stor del av sin inspiration från det klassiska mästerverket Metroid, men även hos titlar som till exempel Strider och Axiom Verge, där det i stora drag handlar om att utforska labyrintformade områden, låsa upp nya förmågor och lägga beslag på ett antal olika power-ups för att din karaktär ska bli starkare och på så sätt också kunna ta sig vidare i äventyret.

HQ

I Xeodrifter tar vi oss an rollen som en pytte-pytteliten rymdman som pendlar mellan fyra närliggande planeter. Planeterna är inte särskilt fridfulla eftersom det kryllar av fiender som gör allt i sin makt för att försöka stoppa min framfart. Har du tidigare spelat Metroid (det antar jag att du har) kommer du omgående att känna igen dig. I äkta Metroidvania-anda kommer du stöta på hinder som tvingar dig att gå tillbaka och istället prova ett annat område.

Xeodrifter kräver att du måste finna en viss sorts färdighet för att du ska kunna komma åt vissa områden. Dykarutrustningen tillåter dig att dyka under vatten och raketen kan få dig att flyga och på så sätt kan du komma åt platser du inte tidigare kunnat nå. Även om jag i stora drag är förälskad i den här genren så kan det i viss mån vara frustrerande att behöva springa fram och tillbaka mellan platser jag varit på flera gånger tidigare. Men så är inte fallet i Xeodrifter. Planeterna är så pass små till ytan att det snudd på är omöjligt att springa vilse. Dessutom har jag alltid ett hum om vart jag ska och några större irritationsmoment infinner sig aldrig i spelet.

XeodrifterXeodrifter
Xeodrifter hämtar en stor del av sin inspiration från mästerverket Metroid och det märks tydligt

Till en början kan det kännas riktigt klurigt med anledning av att vår lilla rymdgosse börjar med en livsmätare på tre ynka liv, men den utökas sakta men säkert under spelets gång. Det finns två sorters power-ups att finna som är utspridda lite varstans. En som fyller på din livsmätare och en som fyller på ditt vapensystem. Det är aldrig särskilt komplicerat att hitta de gömda föremålen och under min genomspelning var det bara tre stycken som jag aldrig lyckades finna. Och då ska man ha i åtanke att jag inte ens lade ner tid på att försöka hitta dem.

Detta är en annons:

Xeodrifter är ett väldigt kort äventyr och det tog mig dryga timmen innan eftertexterna rullade på skärmen. Det måste ändå vara i det tunnaste laget, men samtidigt måste jag erkänna att min spelupplevelse har varit helt okey under den tiden som det varade. Även om Xeodrifter dras med en hel del negativa aspekter så gör Renegade Kid ett tappert försök till att hylla Metroid-serien och med tanke på utvecklarens små resurser tycker jag ändå de lyckas väl.

XeodrifterXeodrifter
Så länge du studerar ut rörelsemönstren hos dina motståndare bör det inte vara några som helst problem

Det som är unikt med den här titeln är det oerhört trevliga vapensystemet som Renegade Kid bjuder på. Det finns bara ett vapen du kan använda, men du kan själv välja vilken styrka eller riktning du vill ha på dina skott. Allt som krävs är att du samlar på dig vapenuppgraderingar som finns utspridda lite varstans och sedan använder du touchskärmen för att välja en vapenkombination som du tror du kommer dra bäst nytta av för tillfället. Det fungerar som så att det finns fem markörer på skärmens nederkant som indikerar fem olika vapenkombinationer. Väljer du att sätta flera av dina vapenuppgraderingar på en markör så blir vapnet starkare än tidigare. Om du vill kan du också sätta flera av dina uppgraderingar på alla fem markörer och du kommer märka hur dina projektiler ändrar tendens för varje gång. Ett kul system och jag vill gärna ge Renegade Kid beröm för att de vågar prova på något nytt.

Tyvärr är motståndet - det vill säga spelets fiender och bossar inget större skrämselmoment. Fienderna använder sig av samma rörelsemönster och det gäller bara att studera ut hur de rör sig så ska det inte vara några större problem. Dessutom inkluderas sex stycken bossfighter och alla spelets bossar gestaltas av ett och samma monster. Egentligen är det ingen större skillnad att möta honom för första gången gentemot den sista striden, utöver det att attackerna blir något farligare. En annan sak jag störde mig på var spelets checkpointsystem. Varje Checkpoint var utplacerad precis innan- och efter en bossfight och därför blev jag tvungen att springa igenom hela banan ännu en gång om jag skulle ha oturen att råka dö strax före en boss. Även om banorna var väldigt små och gick ruskigt snabbt att ta sig förbi, så tycker jag ändå att Renegade Kid kunde ha varit lite generösare med spelets checkpointsystem.

Detta är en annons:
XeodrifterXeodrifter
Xeodrifter är ett väldigt kort äventyr och om du är en van Metroidvania-spelare kommer du garanterat se eftertexterna rulla förbi efter dryga timmen

Xeodrifter är ett helt okej Metroidvania-spel som alla retrofantaster bör uppskatta till viss grad. Innan du köper spelet bör du åtminstone ställa dig frågan om det är värt att öppna upp din plånbok och betala de 90 riksdalerna som spelet kostar till Nintendo 3DS. Om du frågar mig tycker jag inte det. Det går att hitta spel som är både roligare och har en betydligt längre spelbarhet i samma prisklass. Dessutom saknar Xeodrifter helt och hållet omspelningsvärde. I det stora hela är detta en duglig upplevelse och om bara speltiden hade utökats en aning hade betyget också blivit högre.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Härlig pixelgrafik, intressant vapensystem, Skön Metroid-hyllning
-
Repetitiva bossar, alldeles för kort, snålt med checkpoints
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
XeodrifterScore

Xeodrifter

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Renegade Kid bjussar på en härlig retrodoftande hyllning till Metroid-serien med deras senaste projekt - Xeodrifter. Fredrik har testat och delat ut betyg...



Loading next content