Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Fossil Fighters Frontier

Fossil Fighters Frontier

Redaktionens största dinosaurienöt har testspelat Fossil Fighters Frontier för att ta reda på om detta är nästa Pokémon, som spelet så gärna vill...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har ju sagt detta förut men i det här fallet känns det trots allt ganska relevant; jag älskade dinosaurier som liten. Det var det absolut bästa jag visste i hela världen fram tills jag runt tiden då jag fyllde tvåsiffrigt upptäckte The Legend of Zelda och Iron Maiden. Om du hade frågat sexåriga Oliver Thulin vad han ville bli när han var stor så svarade han "arkeolog", då det var sådana som han hade fått för sig grävde fram dinosaurieben och pusslade ihop dem. När vi var i biblioteket letade jag fram allting som hade ordet dinosaurie skrivet i sig, för man kunde söka på nyckelord i bokdatabasen, och i filmuthyrningsbutiken räckte det med att man såg en hint av ett dinosaurieöga eller liknande på filmomslaget för att jag skulle vilja hyra den.

Och även om jag inte är lika religiöst besatt av de förhistoriska djuren idag som jag var då tycker jag fortfarande väldigt mycket om dem. Faktumet att de faktiskt har levt på vår planet en gång i tiden gör att de är det närmsta vi kommer till verkliga monster, en annan grej jag alltid älskat. Så när det för mig snudd på helt okända spelet Fossil Fighters Frontier landade i min inkorg förra veckan tänkte jag "det här kanske är 'right up my alley' ändå". Det var det inte.

Fossil Fighters Frontier
Livet hittade en utväg i Fossil Fighters Frontier. Det var kanske fel utväg, dock.

Fossil Fighters Frontier är ett Nintendo-utgivet rollspel till Nintendo 3DS som låter dig leta rätt på, gräva upp, återuppliva, uppgradera och framförallt strida med dinosaurier - eller "vivosaurier" som de så käckt kallas i spelet. Jag visste som sagt nästan ingenting om denna titel men som jag har förstått det är detta den tredje delen ur serien. Fossil Fighters Frontier går inte hem hos mig av flera orsaker men den främsta anledningen är otvivelaktigt att jag inte tillhör målgruppen. Det finns helt enkelt spel som är skapade exklusivt för barn. Och inte på Nintendo-sättet. De gör spel för alla, ungefär som Disney gör film som jag älskat även som vuxen. Super Mario Galaxy är Toy Story 3 och Fossil Fighters Frontier är... Barnkanalen, för att göra en vag jämförelse.

Detta är en annons:

Den audiovisuella designen gav mig verkligen huvudvärk. Dinosaurierna själva är en enda röra av av färger, som om man har gett en tvååring en dinosauriemålarbok med varenda färgpenna du kan tänka dig i sin arsenal. De har eldiga tuppkammar och andra svårt utmärkande drag som sticker i ögonen och karaktärsdesignen ser ut som något hämtat ur dålig Digimon-fanart. Det hjälper heller inte att den tekniska kraften hos en Nintendo 3DS inte längre tillhör årtiondet vi lever i. För att göra ett visuellt tilltalande spel på denna maskinen krävs fantastisk art direction, något som Nintendo gång på gång lyckas magnifikt med i sina egenproducerade titlar men i det här fallet går det inte att hitta. Musiken är också enerverande på ett sätt som jag inte upplevt på länge, där den barnprogramsdoftande vinjettsången står ut som det mest cancerframkallande i hela paketet.

Spelet i sig är aldrig lika undermåligt som det ser ut och låter, dock. Premissen tycker jag faktiskt är en kul sådan. Om någon hade gett det här spelet till mig när jag var liten, då jag ännu inte hade utvecklat god smak och var som mest inrotad i min dino-fanatism så hade det mest troligt gått hem hårdare än sockervadd. Du spelar som en antingen en ung pojke eller en ung flicka som utbildar sig för att bli en "warden", en person som i den här världen i princip har som yrke att gräva fram fossiler, ge dem liv och använda djuren i strider mot andra vivosaurier.

Fossil Fighters FrontierFossil Fighters Frontier
När du börjar gräva ut fossiler får du en tidsgräns att få fram så mycket som möjligt ur benet, men det känns onödigt då det är snudd på omöjligt att misslyckas.

Grunden av vad du faktiskt får göra i spelet (bortsett från att ta del av en plågsamt juvenil story i form av långa och dumma konversationer med stereotypa karikatyrer till karaktärer) kan delas upp i tre delar, i huvudsak. Först och främst har vi utforskandet som främst görs i fordon kallade bone buggys. Med dessa långsamma och bångstyriga kärror är du fri till att utforska spelets öppna ytor i jakt på fossiler att gräva ut och vilda dinosaurier kallade "rouges" för att slåss med. Sedan har vi utgrävningsspelet där du får hamra och borra fram själva benen, något som jag till en början tyckte var åtminstone milt underhållande fram tills man gör det för femte, tionde, femtonde gången och inser att du gör samma sak om och om igen, utan utmaning eller stimulans.

Detta är en annons:

Sist och kanske viktigast har vi själva stridselementet, som om ni inte förstått det än drar mer än en hel del inspiration från Pokémon-spelen. Till en början slåss du själv, en mot en, men senare får du partners (eller "paleo pals") som slåss vid sidan av dig i två-mot-två eller tre-mot-tre-strider. Det är turbaserat precis som i redan nämnda inspirationskälla och fungerar på ungefär exakt samma sätt, där olika vivosaurier har olika elementtyper och så vidare. Det som ger Fossil Fighters Frontier en liten egen spin är så kallade "support shots" (som jag bara kan anta är injektioner) som du kan ge din vivosaurie vid nyckelpunkter i striden för att tillfälligt höja dess attack-stat, försvar eller hälsa - ett system som tillför ett visst mått av "button mashing" till striderna.

Dessa strider är inte dåliga på något särskilt sätt i sin mekanik och om det är något speciellt jag vill ge beröm till är de hyfsade animationerna. Djuren gör faktiskt utfall mot sin motståndare där attackerna ansluts fysiskt, till skillnad från hur det traditionellt sett varit i Pokémon-serien. Men jag finner inget driv i spelet, inget som motiverar mig att avancera i mitt äventyr. Jag kan helt enkelt inte engagera mig i den här världen då jag redan från start väldigt tydligt känner att spelet inte är gjort för mig. Till råga på allt tenderar striderna att plötsligt skjuta upp i svårighetsgrad när jag i ögonblicket innan stått helt outmanad, vilket tvingat mig att ta ett steg bakåt och "grinda" upp mina vivosaurier för att kunna fortsätta. Det här är ett 25-30 timmar långt äventyr och åtminstone en tredjedel av det tillbringades åt att bara traggla erfarenhetspoäng.

Fossil Fighters Frontier
Din Bone Buggy kan uppgraderas genom spelets gång men aldrig till den punkt att den blir rolig att köra runt i.

Jag hade aldrig roligt med Fossil Fighters Frontier, det är en enkla sanningen. Och återigen, det är helt enkelt för en annan målgrupp. Men även om jag inte vill aktivt avråda föräldrar att köpa spelet till sina barn skulle jag heller inte uppmuntra det. För medan detta är understimulerande för äldre, mer erfarna spelare får jag också känslan av att det kan vara överväldigande för de yngre, då du ständigt tvångsmatas med stats, siffror och andra bokstavskombinationer vars mening inte tydligt förklaras.

Å andra sidan tillbringade jag obscena antal timmar med en sliten Tamagochi enbart för att det var en dinosaurie man spelade med och för mig spelade inte någonting annat någon roll. Om ditt barn har den typen av villkorslös kärlek för dinosaurier kommer han eller hon mest troligt sluka Fossil Fighters Frontier med hull och hår. För er som helt enkelt är ute efter ett kvalitativt spel rekommenderar jag någon av de nyare Pokémon-spelen för de som vill samla på gulliga monster och Monster Hunter 4 Ultimate för de som vill ha en djupare japansk rollspelsupplevelse med monster-action på sin 3DS. Fossil Fighters Frontier klarar ni er utan.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Hyfsade stridsanimationer, kul premiss, dinosaurier (!)
-
Ful design, grymt ojämn svårighetsgrad, mycket "grinding", tråkiga utgrävningar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Fossil Fighters FrontierScore

Fossil Fighters Frontier

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Redaktionens största dinosaurienöt har testspelat Fossil Fighters Frontier för att ta reda på om detta är nästa Pokémon, som spelet så gärna vill...Loading next content