Svenska
Gamereactor
recensioner
Lego Bricktales

Lego Bricktales

Med stor entusiasm och en gnutta kaxighet har Niclas byggt Lego så det står härliga till och inte minst lärt sig ett och annat om Lego och fysikens lagar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Lego är inte sällan en stor del av de allra flestas barndom och är något som följer med många av oss betydligt längre än så, vissa fortsätter bygga passionerat hela livet och vissas erfarenheter av Lego senare i livet är snarare smärtan av att kliva på en bit som barnen missat städa undan. För min del lär det bli det senare, jag byggde inte särskilt mycket med Lego som liten och jag ser det inte som särskilt sannolikt att jag kommer börja med det heller. Inte helt otänkbart att min son kommer vilja pyssla med det dock, så vad passar då bättre än att träna på det lite virtuellt till dess?

Som namnet kanske antyder så är det bygga Lego som gäller i väldigt hög utsträckning. Det finns förstås lite utrymme för utforskning också och en del skattkistor att hitta, men det som hela tiden driver äventyret framåt är just ens byggen då det är de som tar en över en flod, uppför ett berg eller kanske nerför en linbana rentav. I själva byggandet får man som man kanske kan gissa när det gäller Lego ganska fria tyglar, så länge det är funktionellt så får det se ut lite hur det vill. Man har förvisso ett begränsat antal klossar att bygga med till varje projekt man ställs inför men det känns aldrig som att det är för lite material, snarare tvärtom.

Lego Bricktales
Historien tar sin början på ett nöjesfält, där farfar bor och han har något stort på gång...
Detta är en annons:

Varje slutfört bygge testas därefter av ens robot-följeslagare Rusty för att se om det håller, gör det inte får man såklart tänka om och ibland börja om helt på ny kula med nya idéer. Efter ett par timmar kan jag konstatera det jag förvisso redan visste att det aldrig kommer bli någon ingenjör av mig. Mina broar, trappor och så vidare är inte några vackra kreationer och inte heller särskilt funktionella om jag ska vara helt ärlig, jag var kort och gott nöjd varje gång Rusty tog sig över bron helskinnad. Detta är ju dock inte på något vis negativt tycker jag utan det är något som gör det hela lite roligare, att det får se ut lite hursomhelst gör att man har utrymme att vara kreativ, precis som jag förväntar mig av att bygga med Lego. Det går även att anpassa sin gubbe lite som man vill, det går att välja olika frisyrer, hattar, byxor, jackor och så vidare i spelets garderob. Det finns också en liten butik där man kan köpa på sig nya grejer och man betalar med bananer som fungerar som valuta i spelet och som man hittar lite här och där, ofta i skattkistor.

Svårighetsgraden på det som ska byggas varierar förstås och man får bygga allt mellan himmel och jord i princip. Hängbroar, trappor, helikoptrar är bara några stycken av alla grejer man förväntas peta ihop och jag är imponerad över hur pass bra variation det ändå är. Min vana trogen dock så underskattade jag självklart det hela något och gick in i det med min vanliga attityd om att det väl inte kan vara så förbaskat svårt att sätta ihop ett par Lego-bitar. Det skulle jag snart få äta upp ganska rejält och det skulle visa sig att bygga en hängbro i Lego inte är helt lätt, och särskilt inte om man som jag knappt byggt med Lego överhuvudtaget i livet.

Lego BricktalesLego BricktalesLego Bricktales
Så här kan då byggläget se ut, i bilden längst till vänster syns hur det går om ens konstruktion inte är tillräckligt stabil.

Jag tillbringade avsevärt mer tid med en specifik hängbro än vad som kanske kan anses vara rimligt och betydligt längre än vad jag vill erkänna. Jag nästan grät av lycka när roboten Rusty till slut tog sig över utan att mitt oerhört fula bygge rasade. Det är heller inte alltid bara att bygga något som ska fungera som exempelvis då som en bro utan det förekommer också en del pussel-moment där man ska bygga ihop en staty och få den att snurra på ett visst sätt så att solen reflekteras och på så vis låser upp en port eller liknande. Inte helt olikt pussel jag gjort i till exempel Tomb Raider och det gillas skarpt.

Detta är en annons:

Själva byggandet förklaras på ett bra sätt, kontrollen är väldigt funktionell och genomtänkt, ändå är mitt allra största problem med det här spelet spelkontrollen. Det råder inga som helst tvivel för min del att det här är gjort för att i första hand spelas på PC med mus och tangentbord. Det fungerar ju såklart med handkontroll också men det är många tillfällen då man behöver vara väldigt exakt med hur legobitarna ska placeras och det kan vara väldigt svårt att få rätt med handkontrollen direkt, trycker man bara lite för hårt på styrspaken så drar den iväg. Lägger man då till att kameran är lite ryckig och svår att styra stundtals så blir det än besvärligare och det tar mer tid än det borde att bygga ens en simpel trappa. Med mus och tangentbord får man garanterat en mycket trevligare och framförallt smidigare upplevelse, jag misstänker även starkt att inte heller kameran är fullt så enerverande att sköta då.

Lego BricktalesLego Bricktales
Det finns även lite utrymme för utforskning och det kan löna sig i form av skatter till exempel.

Det heter ju faktiskt Lego Bricktales så nog är det förstås som så att det finns en liten historia med i bilden som driver spelet framåt utöver alla byggprojekt. Det hela tar sin början med att vår huvudperson utan namn får ett brev från sin farfar som är uppfinnare och har upptäckt något helt fantastiskt, det vill han förstås dela med sitt barnbarn och då även få lite hjälp med att lösa problem som uppstått på hans ägor. Farfar bor på ett stort nöjesfält och har ett stort labb under jorden och ganska snart uppdagas det också att farfar har en robot som härstammar från en annan planet och som är synnerligen intelligent.

Han har ett namn som jag inte kan skriva ut men som påminner kraftigt om det Elon Musk döpte ett av sina barn till, men för enkelhetens skull så kallas han bara Rusty. Rusty hänger med under hela resan, ger en del tips, råd, galna förslag och ibland även en del pikar och det är även han som testar så att samtliga konstruktioner håller måttet. Ett mycket tufft och i allra högsta grad utsatt jobb med tanke på min bristfälliga förmåga att bygga hållbara grejer i det här spelet, men någon måste ju göra det.

Lego Bricktales
Ibland är byggprojekten mer små pussel som ska lösas, något som bidrar till att det aldrig känns tråkigt eller repetitivt.

Lego Bricktales är för det allra mesta en riktigt mysig upplevelse, en charmig historia fylld av humor, mycket roligt byggande och känslan är att detta är ett av de bättre Lego-spelen på många år. Minus den klumpiga styrningen med handkontroll så känns det verkligen som att bygga med Lego på riktigt och det har potential att underhålla i alla åldrar och i många och åter många timmar. Bara fantasin och ens egna potentiella brister sätter gränsen för vad man kan åstadkomma.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Känns autentiskt att bygga, mysigt äventyr med massor av charm, gott om variation, varierande men lagom svårighetsgrad, roligt för alla åldrar
-
Onödigt svårt att styra byggandet med handkontroll, kameran är ryckig och oprecis i byggläget
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • wwwHolmiz
    Upptäckte igår när jag skulle handla, att det fanns en demo av Lego Bricktales. Så naturligtvis laddade jag ner den. Vilket var tur... Sparade ju... 7/10

Relaterade texter

0
Lego BricktalesScore

Lego Bricktales

RECENSION. Skrivet av Niclas Wallin

Med stor entusiasm och en gnutta kaxighet har Niclas byggt Lego så det står härliga till och inte minst lärt sig ett och annat om Lego och fysikens lagar...

0
Påsken kommer tidigt i Lego Bricktales

Påsken kommer tidigt i Lego Bricktales

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi är sedan länge vana vid att se chokladägg, must och färgglada pappägg i affärerna, även om påsken inte börjar förrän i april. Nu har även ClockStone Software startat...



Loading next content