Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Moonglow Bay

Moonglow Bay

Vi har tillbringat den senaste veckan ute bland vågorna inuti indiespelet Moonglow Bay, och även om det visuella lever upp till förväntningarna så lämnar spelbarheten en del att önska.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att fiska har varit en underhållande beståndsdel i spelsammanhang sedan urminnes tider, och oavsett om vi snackar The Legend of Zelda, Final Fantasy eller Yakuza så har spelare alltid funnit glädje med att få en digital baddare på kroken. Nya indiespelet Moonglow Bay väljer dock att ta konceptet ett steget längre genom att byta ut mästersvärd mot fiskespön och fokusera helhjärtat på att fånga havets delikatesser inuti en tjusig pixelvärld. Man lyckas i sitt försök dessutom att erbjuda mängder med myskänslor i takt med att flötet guppar i vattnet och kräftburarna fylls på längsmed havsbotten, men grundidén visar tyvärr alldeles för snabbt varför fiske i spelvärlden oftast är en bisyssla framför ett heltidsjobb.

Moonglow Bay
Att fiska är kul, i alla fall under korta stunder.

Moonglow Bay utspelar sig i ett fiktivt Kanada, och du får välja en karaktär och en partner när äventyret tar sin början. Det dröjer dock inte länge innan din nyvalda kamrat spårlöst försvinner och det blir, i skuggan av denna tragedi och efter tre år av depression, ditt jobb att återuppliva din älskares dröm om en fiskeverksamhet samtidigt som du befinner dig i en förfallen stad när dess invånare är livrädda för vad som väntar ute bland vågorna. Storymässigt så är det en gemytlig historia vi bjuds på från utvecklarna Bunnyhug och det är ett stort fokus på Moonglow Bays medborgare och berättelserna de delar med sig från den lilla fiskebyn. Karaktärerna är visserligen inga komplexa varelser överlag, men tillsammans bildar de en underhållande helhet som fyller spelvärlden med intresse och liv. Du spelar dock inte detta indielir primärt för att bli hänförd av djupa människoyttringar eller spännande berättelser, utan detta är i grund och botten ett feelgood-äventyr som är centrerat runt en simpel spelcykel där det handlar om att fånga, tillaga och sälja fisk.

Moonglow Bay
Karaktärerna erbjuder värme och empati.
Detta är en annons:

Att göra detta är förrädiskt enkelt, och även om man försöker erbjuda djup i det spelmekaniska så lyckas man inte hålla konceptet fräscht tillräckligt länge. Du kan som exempel använda ditt fiskespö för att fånga diverse havsvarelser, och det är för det mesta tämligen enkelt att ro den ena firren i hamn efter den andra. Du kan även lägga ut krabb- och kräftburar samt kasta ut ditt nät ute i det öppna vattnet, och även om det kan erbjuda en del variation i kortare sessioner så är det inga större skillnader mellan de olika momenten när man har spelat ett längre tag. Att tillaga sin fångst är däremot mer underhållande än i de flesta andra titlar jag spelat, men även här blir de små mini-momenten med att skölja, hacka och steka diverse råvaror snabbt slentrianmässigt. Det finns visserligen många olika recept som innehåller skiftande element som hjälper till att hålla saker varierande, och ekonomisystemet (där olika rätter är mer populära än andra vissa dagar) gör därtill ett godkänt jobb med att leverera en känsla av framgång när man lyckats komma över en stor belöning för ens arbete.

Moonglow Bay
Moonglow Bay är en gemytlig fiskestad, och att se den återfå sin forna glans är ett av spelens paradnummer.

Presentationen är sedan mycket trevligt. Jag kan visserligen bli lite trött på den förfinade Minecraft-grafiken (voxel art) många spel anammat genom åren med fyrkantiga modeller och odetaljerade karaktärer, men i Moonglow Bay lyckas man hålla sig på rätt sida av den berömda linjen och det är överlag ett spel som är väldigt mysigt att vila ögonen på. Musiken är dessutom ljuvlig med sina stillsamma gitarrslingor och stämningsfulla pianostycken, och att bara stå vid kajen och höra ljudlandskapet fläka ut sig ur hörlurarna samtidigt som fiskelinan vajar i vinden är likt ett påkostat balsam för själen. Dock finns här en del buggar och grova kanter som förstör stämningen, och det mesta är knutet till ens försök att manövrera sig runt staden och dess byggnader. Jag vet nämligen inte hur många gånger jag har fastnat i en kant eller inte kunnat ta mig fram mellan två träd, hus eller bryggstolpar och spelet känns inte speciellt polerat så här i dagsläget. Det är inget som gör äventyret ospelbart såklart, men det drar ändå ner på helhetsintrycket en smula.

I slutändan erbjuder dock Moonglow Bay ett trevlig avbrott från andra mer explosiva titlar, och det låga tempot och den mysiga stämningen gör ett gott försök med att förmedla lugn och stillsamhet i en annars väldigt hektisk och kaotisk spelbransch. Det är ingen titel man måste spela på samma sätt som indie-mästerverk likt Hades, Hollow Knight eller Spiritfarer, men för de som älskar fiske och liknande spel som Animal Crossing och Harvest Moon så finns här ett intressant alternativ att undersöka.

Detta är en annons:
Moonglow Bay
Ibland uppkommer spelglädje på de mest simpla sätt.
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Snygg grafik, stämningsfull musik, trevliga karaktärer
-
Blir snabbt enformigt, buggigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Moonglow BayScore

Moonglow Bay

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Vi har tillbringat den senaste veckan ute bland vågorna inuti indiespelet Moonglow Bay, och även om det visuella lever upp till förväntningarna så lämnar spelbarheten en del att önska.

0
Moonglow Bay får en rejäl uppdatering

Moonglow Bay får en rejäl uppdatering

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Moonglow Bay utannonserades för ett år sedan och fick mycket uppmärksamhet tack vare den tjusiga grafiken och det Animal Crossing-liknande upplägget med en fiskeby som...

2
Supermysigt gameplay från Moonglow Bay

Supermysigt gameplay från Moonglow Bay

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det kommande Moonglow Bay har fått mycket uppmärksamhet för sitt charmiga utseende, men också för den något suggestiva berättelsen där du både måste driva ett mindre...Loading next content