Svenska
Gamereactor
recensioner
Pokémon Conquest

Pokémon Conquest

Pokémonseriens spinoffspel fortsätter snurra vidare. Den här gången landar nålen på något så skogstokigt som en blandning mellan Pokémon och strategispelens feodala Japan. Viktor har spelat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Pokémon-serien har aldrig varit en främling för udda spinoffspel till sin huvudserie. Alla känner förstås till safarifotograferandet i Pokémon Snap men här finns också röststyrda tamagochin Hey You, Pikachu till Nintendo 64 såväl som märkliga flipperspel och otaliga mjölkningsspel som den semiinteraktiva förvaringsboxen My Pokémon Ranch.

Pokémon Conquest står i den mer intressanta halvan av dessa spinoff-spel. Ty det är något så unikt som en sammanslagning mellan Pokémon och den, i Japan, superpopulära strategispelserien Nobunaga's Ambition som utspelar sig i det feodala Japan.

Tyvärr garanterar inte en eklektisk blandning av snarlika, men i grunden helt olika ingredienser, alltid ett lyckat resultat. Men i Pokémon Conquests fall så är resultatet just så. Det är till och med riktigt lyckat.

Pokémon Conquest
Även om mycket är olikt är också mycket sig likt i Pokémon Conquest. Serieveteraner lär känna sig som hemma.
Detta är en annons:

Tecmo Koei som stått för utvecklingen verkar nämligen inte nöjt sig med de automatiskt goda försäljningssiffrorna som ett Pokémon-spel alltid genererar oavsett vad det är för skit man fäst de gulliga monstren på. Nej, Tecmo Koei verkar inte ha tagit något för givet utan har jobbat märkbart hårt och länge för att plocka fram en nybörjarvänlig och färgsprakande variant av sin strategispelsserie som också använder Pokémonseriens samlarelement på ett strålande sätt.

Upplägget för Pokémon Conquest är enkelt och slående självklart. Legenden säger att den som förenar Ranseiregionens 17 länder kan möta den legendariska Pokémon som en gång skapade hela regionen. Något som lett till massiva krig mellan länderna och högst upp i näringskedjan står just nu den store krigsherren Nobunaga. Därför är det upp till spelaren att i form av en ung krigsherre och hans trogna Eevee att resa runt i Ransei, strida för sitt hemland Aurora, värva nya krigsherrar, samla Pokémon och försöka skapa fred i landet.

Detta genom att ironiskt nog besegra alla länderna i direkt strid. Diplomati och övrigt resurshanterande råder det minst sagt minimalt av i Pokémon Conquest.

Pokémon Conquest
Designen i Pokémon Conquest är serien i sitt mest kreativa läge.
Detta är en annons:

Nej, här handlar det om att kombinera rätt krigsherre med rätt typ av Pokémon, planera sina strategier noggrant i de turbaserade fältslagen och förstås se till att hålla kolla på vilket element som är effektivt mot vilket. Varje Pokémon har en attack som har varierande räckvidd samt en passiv förmåga som kan förändra stridsförhållandena och ge olika fördelar, alternativt nackdelar för fienden.

Takten är förstås betydligt långsammare än i de vanliga spelen men i utbyte ges en djupare och mer tillfredsställande stridsupplevelse. Ett behagligt parti schack mot en många år yngre motståndare. Därmed sagt gör inte Pokémon Conquest någon som helst hemlighet av att det är en genreintroduktion och ett nybörjarspel. Svårighetsgraden är också därefter men ibland kan den rentav bli löjligt låg i mitten av kampanjen.

Likväl så är det svårt att inte trilla ner i beroendet när det ska börja samlas på krigsherrar och monster. Faktum är att det var länge sedan jag trillade såhär djupt ner i beroendet tillsammans med ett bärbart spel. Det finns bara något så ärligt symptomatiskt över Pokémon Conquests samurajvärld med sina genomkarismatiska presentation av vacker grafik, enkla story, bedårande karaktärsdesign och alltigenom detaljrika presentation. För att inte tala om att jag ju faktiskt "måste" fånga alla monster.

Pokémon Conquest
Det finns totalt 200 Pokémon i Pokémon Conquest och de kommer från seriens alla delar.

När jag spelat Pokémon Conquest har jag kommit på mig själv flera gånger med att jag rentav känner mig lite bortskämd. Detta med tanke på vad för lort som spinoff-spel, inte minst dem i Pokémonserien, vanligen innebär. Därför vill jag också hylla Pokémon Conquest extra mycket. För det är ett spel med hjärta i en undergenre där det finns väldigt lite sådant. Det är också ett av Pokémonseriens absolut bästa spinoffspel och väl värt din tid oavsett om du älskar turbaserad strategi, samurajvärldar eller gulliga monster. Din Nintendo DS lever än.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Imponerande stilblandning, beroendeframkallande, ljuvlig grafik
-
För lätt, inget särskilt djupt system
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Pokémon ConquestScore

Pokémon Conquest

RECENSION. Skrivet av Viktor Eriksson

Pokémonseriens spinoffspel fortsätter snurra vidare. Den här gången landar nålen på något så skogstokigt som en blandning mellan Pokémon och strategispelens feodala Japan...



Loading next content