Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
The Elder Scrolls V: Skyrim

Otroliga detaljer i Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim hyllas på goda grunder som ett av tidernas absolut bästa rollspel, och det har så vansinnigt mycket innehåll att de flesta spelare bara sett en liten del av innehållet och därmed missat massor av otroliga detaljer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Den makalösa världen
Kan man verkligen klassa en hel spelvärld som en otrolig detalj? Ja, jag tycker faktiskt att det finns fog för det när spelet heter The Elder Scrolls V: Skyrim. Från det att äventyret tar sin början och du lämpas av i en helt öppen värld som kan utforskas på exakt det sätt du själv vill, så är detta något som inget annat spel lyckats replikera sedan dess, och då är ändå detta äventyr nio år gammalt vid det här laget. Trots den enorma storleken känns det som att inte ett enda grässtrå placerats där det står av en slump och det är som den största lekstuga för vuxna jag någonsin sett. Från jättelika städer till underjordiska hålor, märkliga naturfenomen och tjusigt inredda hem finns det inget som slår Bethesdas rollspel på fingrarna.

Bestiga Throat of the World
Det går inte att prata om Skyrim utan att nämna det jättelika berget som syns nästa var du än är. Throat of the World. Hur skulle utsikten vara därifrån månntro? Det kan du lyckligtvis ta reda på själv, men att komma upp för berget är, som sig bör, ingen lätt uppgift. Faktum är att det är hela Tamriels högsta punkt och du behöver rätt färdigheter och uppdrag innan du kan påbörja strapatsen. Som sig bör går du inte tomhänt från sådana insatser i detta spel och lyckas du med bedriften att komma upp väntar en vidunderlig utsikt samt en... Notched Pickaxe. För den som kan sin Minecraft, är det såklart ett kul påskägg och dessutom ett riktigt användbart föremål som gör dig bättre på gruvarbete.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Kolb & the Dragon: An Adventure for Nord Boys
Som ovan nämnt har The Elder Scrolls V: Skyrim en helt otrolig spelvärld, och i den hittar du bland annat böcker. För den som letar noggrant går det att hitta en följetong som heter Kolb & the Dragon: An Adventure for Nord Boys. Så vad döljer sig bakom detta kryptiska namn då? Jo, de flesta böckerna i spelet har faktiskt sammanhängande texter som är värda att åtminstone skumma igenom, men den här bokserien tycks handla om dig själv. Genom att göra olika val påverkas inte bara ditt eget liv, utan även vår litterära protagonist Kolb, som händelsevis är en viking på väg att dräpa en drake. Det finns så många fascinerande lager och nivåer i Kolb & the Dragon: An Adventure for Nord Boys att jag rent av skulle ranka det som en av spelets verkliga höjdpunkter och en helt otrolig detalj i ett av tidernas bästa rollspel.

Detta är en annons:

Bli en varulv
"Hallååååå där spoiler", skriker kanske någon av er nu, men The Elder Scrolls V: Skyrim är snart ett decennium gammalt och jag bestämmer här och nu att detta är okej att prata om. För det är ändå bra häftigt att du faktiskt kan förvandlas till en riktig varulv i spelet, något få tycks ha upptäckt. Det du ska göra är att spela Companions-questen varpå du får chansen att bli en sådan här best. Detta kan du sedan använda för att för att vid behov bli ett monster som inte ens behöver slåss eftersom alla vänder på klacken och flyr skrikandes vid blotta åsynen. Och just detta är väl lite av storheten och ett perfekt exempel på otroliga detaljer i ett spel som detta. Du kan alltså förvandlas till ett legendariskt monster och få världens invånare att reagera på ett specifikt sätt - men spelets öppna frihet gör att få kommer hitta detta och få uppleva livet med extremt hårig kroppshydda.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Alla interiörerna
Att kunna gå in i byggnader i spel är såklart inget unikt. Det som är så unikt med det nio år gamla Skyrim är däremot arbetet och mängden av grottor, ruiner, hus, tempel, slott och liknande du kan besöka. Och det handlar inte om några framslumpade konstruktioner, utan de är alla unika på sitt sätt och ger ofta en ledtråd till vem husägaren kan vara. Till detta kommer sedan mängder av olika beståndsdelar som bara används i vissa regioner för att ge dem unik prägel och sammantaget gjorde detta att det för mig var en liten fest när jag fick kliva in genom dörrarna någonstans. Vad som skulle vänta mig där bakom var alltid en överraskning och det kvantitativa arbetet kombinerat med det kvalitativa är en stor anledning till Skyrims status som en favorit i nästan alla läger.

A Night to Remember
Få spel erbjuder samma närmast totala frihet som The Elder Scrolls-spelen och att strosa omkring och hitta märkliga uppdrag hör till spelets absoluta höjdpunkter. Vissa är svårare än andra att hitta och dit hör juvelen A Night to Remember, som förmodligen är spelets absolut roligaste. Det är en slags hyllning till Baksmällan-filmerna där du ska delta i en supartävling med Sam Guevenne. Bara det att en seger leder till att du blir så fruktansvärt tankad att du tyvärr inte minns vad du sysslade med under dina enorma minnesluckor. Men för att göra en lång historia kort, så har du svinat ordentligt. Du har bland annat raserat tempel, förolämpat folk, stulit en get och tappat bort din dryckeskamrat. Bra jobbat. Det blir ett (minnes)lucköppnande värdigt julkalendern när det sakta men säkert går upp för dig vad du ställt till med under svirandet. Det är precis för detta typ av guldkorn jag älskar The Elder Scrolls V: Skyrim så innerligt.

Detta är en annons:
The Elder Scrolls V: Skyrim

Slunga Spindlar
Det märkligaste vapnet jag snubblade över under mina många timmar med The Elder Scrolls V: Skyrim, var... spindlar. Normalt utgör de som bekant fiender av absolut läskigaste sort, men om du hittar Imbuing Chamber efter att ha rensat ut ett uppdrag i Solstheim, så får du plötsligt möjlighet att förvandlas till Spindelmannen. Bara det att din spindelman slungar spindlar. Och det finns flera sorter att välja på, där de bästa tar kontrollen över motståndaren. Det handlar i praktiken om ett slags fantasy-handgranater av effektivaste tänkbara sort. I många andra spel brukar utvecklarna skryta om att de lagt till något nytt vapen, i ett spel som detta kan alltså äventyrets kanske fränaste projektiv vara så svårfunnen att de absolut flesta aldrig ens kommer att få se det - och heller inte behöver vara ledsen för det eftersom det finns så mycket annat att upptäcka precis överallt.

Köp en tortyrkammare
Det är inte bara Christian Grey som har en egen tortyrkammare hemma, det kan du också skaffa dig i The Elder Scrolls V: Skyrim, något jag misstänker väldigt många har missat. Det är trots allt ett enormt spel så många otroliga detaljer har förmodligen helt enkelt missats av den som "bara" lagt några futtiga hundra timmar på det. Men spelar du igenom Dark Brotherhood-storyn, för du möjlighet att skaffa dig en egen tortyrkammare. Dessa skulle dock vara rätt trista utan offer, så därför medföljer även fyra stycken sådana. Genom att vara riktigt jävlig mot dem, kan du få dem att avslöja hemligheter som ger dig så mycket pengar att du kan finansiera hela tortyrkammaren. Så att säga förena nytta med nöje.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Otroliga detaljer i God of War
Otroliga detaljer i Dirt Rally 2.0
Otroliga detaljer i GTA V
Otroliga detaljer i Uncharted 4
Otroliga detaljer i The Last of Us: Part II
Otroliga detaljer i The Witcher 3
Otroliga detaljer i Read Dead Redemption 2

Relaterade texter

4
Skyrim-hästarna kan skvallra på dig

Skyrim-hästarna kan skvallra på dig

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När du vandrar runt i Skyrims skogar utan att någon ser vad du håller på med, är det lätt att tro att det inte finns någon som kan se dig begå brott. Vare sig det handlar...Loading next content