Svenska
Gamereactor
nyheter

Saudiarabien förbereder uppköp av "ledande spelutgivare" för 145 miljarder kronor

Inte mindre än 37,8 miljarder dollar har öronmärkts för olika uppköp inom spelbranschen, inklusive utvecklare, utgivare och esport...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I takt med att världen långsamt verkar gå mot elbilar fortsätter det rika oljeproducerande landet Saudiarabien att investera allt mer i teknik och TV-spel för att ha mer än ett ben att stå på.

I år har de köpt 5-procentiga andelar i Capcom och Nintendo för att nämna några, och de äger också stora delar i företag som Electronic Arts, Embracer och Take-Two. Och nu verkar det som om de kommer investera ännu mer. Inte mindre än 37,8 miljarder dollar har öronmärkts för uppköp inom spelbranschen, och 13,3 miljarder dollar (drygt 45 miljarder kronor) av dessa är avsedda för att köpa "a leading game publisher to become a strategic development partner".

Den typen av pengar motsvarar ungefär marknadsvärdet för företag som Bandai Namco, Embracer, Nexon, Ubisoft och Zynga, men det är långt ifrån Electronic Arts eller Take-Two. Även om vi inte vet vilket företag den saudiarabiska statsägda fonden Savvy Games Group tittar på, behöver vi förmodligen inte vänta särskilt länge på mer information eftersom de nu officiellt avslöjat detta.

Den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman, som personligen är involverad i Savvy Games Group säger:

"Savvy Games Group is one part of our ambitious strategy aiming to make Saudi Arabia the ultimate global hub for the games and esports sector by 2030. We are harnessing the untapped potential across the esports and games sector to diversify our economy, drive innovation in the sector and further scale the entertainment and esports competition offerings across the Kingdom."

Detta är dock inte utan oro, eftersom Mohammed bin Salman anses vara en kontroversiell person som anklagas för att vara inblandad i brott som mord (journalisten Jamal Khashoggi) och även andra frågor om mänskliga rättigheter. Detta inkluderar att kvinnor fortfarande har många religiöst motiverade restriktioner och homosexuella medborgare står inför ett allvarligt förtryck med tortyr och till och med risk för dödsstraff.

Saudiarabien förbereder uppköp av "ledande spelutgivare" för 145 miljarder kronor

Tack VGC



Loading next content