Svenska
Gamereactor
nyheter

Darth Vader lägger hjälmen på hyllan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Darth Vader kastar in handduken. Åtminstone tystnar James Earl Jones stämma när en av filmvärldens mest ikoniska röster nu avslutar karriären. Jones som debuterade redan 1977 i originalfilmen vann snabbt fansens hjärtan, trots att han var skurk. Men det är klart, en sådan karismatisk och välskriven karaktär är svår att motstå. Och då var han inte ens i bild utan gav endast röst åt Sith-ledaren, som spelades av David Prowse, vilket många glömmer eller till och med inte ens känner till. Jones har blivit så förknippad med Star Wars-rollen att många tror att det de facto är Jones själv som döljer sig under den svarta uniformen.

Nu är det dock dags för röstskådespelaren att tacka för lång och trogen tjänst. Enligt Vanity Fair så är det hög tid att lämna över det ärofyllda arbetet till någon annan och just nu ligger det arbetet hos Lucasfilm och Respeecher, det ukrainska A.I.-ljudföretaget som tidigare har jobbat med både The Book of Boba Fett och Obi-Wan Kenobi. Båda parter låter meddela att de diskuterar situationen med Jones men också att de, om möjligt vill fortsätta använda honom som extern konsult, i syfte att kunna fortsätta på inslagen väg så att det blir en bra övergång när en ersättare väl har utsetts.

Just det faktum att Repeecher har varit involverade har redan fått fans att fundera på om inte Artificiell Intelligens faktiskt redan har ersatt James Earl Jones. Han stod visserligen uppsatt som röstskådespelare i Obi-Wan Kenobi men många tyckte att han fortfarande lät precis likadant som i originalfilmerna, vilket man tycker är märkligt då karln trots allt är 91 år gammal och borde låta betydligt äldre. Enligt studion själva så har de enbart förbättrat rösten. Det spekuleras även i att Hayden Christensen, med hjälp av en röstförvrängare i själva verket är den som ger röst åt Darth Vader i Obi-Wan Kenobi.

Men det är också allt det är, spekulationer och om ingen tar bladet från munnen och berättar motsatsen så får vi utgå ifrån att det faktiskt är James Earl Jones som har gett superskurken sin röst genom alla år. Men oavsett hur det ligger till så är det förstås ingenting annat än imponerande.

Darth Vader lägger hjälmen på hyllan


Loading next content