Svenska
Gamereactor
nyheter

Netflix till anställda som klagar på innehållet: "Säg upp dig"

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nå, inte ordagrant. Då hade de garanterat hamnat i trubbel och stämningarna hade haglat. I stället ber Netflix anställda att själva fundera på om Netflix verkligen är för dem om de har problem med innehållet de arbetar med. Något som har lett till att streamingjätten för första gången sedan 2017 har uppdaterat sin policy gällande företagskultur genom att lägga till en sektion som kallas "Artistic Expression". I denna står det att Netflix som företag stöder konstnärliga uttryck av alla slag och låter sin publik välja vad den vill titta på. Det innebär att man som anställd kan bli ombedd att arbeta med innehåll man personligen inte uppskattar, håller med om eller rent av förkastar. Om så är fallet kanske det är bäst att söka anställning någon annanstans. Detta gäller förstås även vid nyanställningar: Här kan man läsa hela policyn.

"Not everyone will like--or agree with--everything on our service. While every title is different, we approach them based on the same set of principles: we support the artistic expression of the creators we choose to work with; we program for a diversity of audiences and tastes; and we let viewers decide what's appropriate for them, versus having Netflix censor specific artists or voices."

"As employees we support the principle that Netflix offers a diversity of stories, even if we find some titles counter to our own personal values. Depending on your role, you may need to work on titles you perceive to be harmful. If you'd find it hard to support our content breadth, Netflix may not be the best place for you."

Netflix som har haft ett kämpigt kvartal med förlorade prenumeranter för första gången på ett decennium, delade konton och hård kritik från personer som Elon Musk om att deras innehåll nu är så "woke" att det är omöjligt att se på. Men problemen, och en stor anledning till att policyn nu har uppdaterats började redan sent förra året då personalen planerade en så kallad "walk-out", något som har blivit allt vanligare när man är missnöjd med sin arbetsgivare och dennes agerande eller icke-agerande. Anledningen till just denna walk-out-aktion var Dave Chapelles kontroversiella stand-up "The Closer", där många ansåg att komikern gjorde transfobiska uttalanden. Netflix Vice VD försvarade då beslutet att fortsätta att sända showen i ett internt mail som gick ut till personalen, något som alltså fick dem att reagera och som han sedan fick göra en halv pudel för i ett klassiskt "förlåt mig-mail", där han bad om ursäkt och sade att han förstod att personalen kunde ta illa upp men ändå stod fast vid att showen skulle ligga kvar. Netflix skall tillhandahålla innehåll som passar alla, var ståndpunkten då. Tidigare har Netflix också fått ta emot massiv kritik för filmen Cuties som ansågs sexualisera barn. I det fallet plockades dock filmen ner ganska omgående.

Enligt en talesman inom Netflix har man diskuterat kulturella problem de senaste 18 månaderna. Detta enligt The Wall Street Journal men med tillägget "Artistic Expression" så underlättar man nu rektryteringsprocessen och kan förebygga problemen genom att endast anställa personer som verkligen tycker att Netflix är rätt arbetsgivare för dem. Om den nyanställda redan vet vad som gäller och "köper läget" så riskerar man inte att hamna i samma situation som med Chapelle igen och personal får också möjligheten att tänka igenom om de faktiskt är på rätt plats. Med den rådande konkurrensen i branschen med åtskilliga billigare alternativ och enligt många också bättre så återstår det nu att se om detta är ett drag som gör att man kan hitta tillbaka till forna glansdagar eller om man får se sig omsprungen av HBO Max, Disney+, Amazon Prime och andra konkurrenter som ständigt utmanar om platsen på tronen.

Netflix till anställda som klagar på innehållet: "Säg upp dig"


Loading next content