Svenska
Gamereactor
nyheter

Colin Firth skrämde sina motspelare i The Staircase

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

De första avsnitten av miniserien The Staircase har precis släppts på HBO Max och mottagandet har varit bra med överlag goda betyg men det mesta snacket har ändå kretsat kring Colin Firth och hans prestation. Serien bygger på en verklig händelse, men också är en true crime-dokumentär från 2004 som tar upp mysteriet kring Kathleen Petersons död. I fokus, hennes man Michael, en deckarförfattare som plötsligt kommer hem och hittar sin fru nedanför trapporna i hemmet. Han ringer 911 och larmar men hon hinner avlida innan hjälpen hinner dit. Strax visar det sig att det som först såg ut som en tragisk olycka i själva verket kanske är ett mord. Fler och fler skrämmande detaljer rullas upp och frågan är om Michael är en kallblodig mördare som kanske till och med har fler liv på sitt samvete eller om han bara har hamnat i en nästan osannolik spiral av otur och tillfälligheter.

Michael Petersen spelas här av Colin Firth och hans skådespeleri har stundtals varit så kusligt och realistiskt att hans motspelare känt sig genuint obekväma i hans närhet. Nu är Firth ingen duvunge i sammanhanget och han har radat upp fina framträdanden i filmer som Mamma Mia, Bridget Jones Dagbok och Stolthet och Fördom men tidigare har han mest spelat en hopplös romantiker, lite tafatt men charmig. Nu är det en helt annan planhalva. En möjlig mördare men samtidigt familjeman och framgångsrik yrkesman. I serien så ses han tappa humöret, känna sig trängd, duperande, ledsen och sörjande. Allt på en gång och han har imponerat på sina kollegor. I synnerhet är det rösten. Det är inte bara det att britten Firth var tvungen att anta en amerikansk accent utan han också anammat samtliga Petersons manér och röstlägen.

I en intervju med en av hans motspelare, Parker Posey i The New Yorker berättar hon att de på riktigt kände sig obekväma när han iklädde sig rollen som Michael Peterson och han var så övertygande att de till slut började känna empati för hans karaktär.

"We all freaked out at the Zoom readings. I just got creeped out because he was so uncanny. He just really stepped it up ... Every weekend, we got together and talked about it. You go up and down the staircase, and think, Is he guilty? Is he innocent? Did he do it? Did he? I don't want to think that he did something like that. He's such an interesting person. He's such a character."

Initialt var det tänkt att Harrison Ford skulle spela rollen som Michael Petersen men han ersattes sent av Colin Firth och baserat på det vi har fått se, tre avsnitt av åtta finns ute nu så känns det som ett utmärkt beslut.

Colin Firth skrämde sina motspelare i The Staircase


Loading next content