Svenska
Gamereactor
nyheter

Man döms till döden för att ha smugglat in Squid Game-kopior till Nordkorea

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att livet i Nordkorea inte är någon dans på rosor är väl inget nytt. Nu har en man dömts till döden för att ha smugglat in och sålt kopior av Netflix-serien Squid game. Nordkoreanska myndigheter kom på gymnasieelever med att titta på programmet som enligt Radio Free Asia har smugglats in från Kina på USB-minnen, skriver Variety.

Smugglaren som alltså redan har funnits skyldig till brottet döms alltså till döden genom arkebusering. Galenskaperna stannar dock inte där. Studenten som köpte kopian dömdes till livstids fängelse och de övriga eleverna som såg serien får avtjäna fem år i nordkoreanskt fängelse, vilket med allra största sannolikhet inte heller är någon dans på några rosor. Men det slutar faktiskt inte där heller. Som grädde på moset och för att statuera ett exempel har lärare och administratörer på den aktuella skolan också fått sparken och deporterats till avlägsna gruvor för straffarbete. Så sent som i april förra året avrättades en man publikt för att illegalt ha distribuerat CD-skivor och USB-stickor med sydkoreansk film, musik och TV-program.

Man kan ju tycka att straffen här är något hårda, helt enkelt för att de förstås är det. Absurt hårda. Det hela bottnar i den nya lagen, "Elimination of Reactionary Thought and Culture act" från år 2020 som reglerar vad som får och inte får visas i landet, en lag i grunden skapad för att hindra spridning av media från kapitalistländer som Sydkorea och USA. I denna akt stipuleras spridandet av media från Sydkorea som särskilt allvarligt och i synnerhet då Squid Game, som av propagandamaskinen har stämplats som "a sad reality of a beastly South Korean society." Succéserien är ju från just Sydkorea, ergo dödsstraff. Så resonerar man där så det är väl kanske något för oss alla att tänka på nästa gång vi får för oss att klaga över dåligt utbud på streamingplattformarna. För egen del tar i alla fall jag hellre ett krasst utbud än arkebusering.

Man döms till döden för att ha smugglat in Squid Game-kopior till Nordkorea


Loading next content