Svenska
Gamereactor
nyheter

Ridley Scott hyllar Joaquin Phoenix Joker och passar samtidigt på att såga alla andra superhjältefilmer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Han skräder sannerligen inte orden, Ridley Scott när han sågar alla superhjältefilmer genom att beskriva dem som "fucking boring as shit." Det var i en intervju med Deadline när Scott blev tillfrågad om vad han tyckte om superhjältar och det faktum att det just nu är den genren som får folk att återvända till biograferna världen över. Svaret från den Oscarsvinnande regissören var alltså att de är jävligt skittråkiga och han utvecklar det hela med att belysa manus, eller snarare att ett av de stora problemen till att filmerna är tråkiga är just manus. De är helt enkelt inte särskilt bra. Eller med hans egna ord; "Their scripts are not any fucking good. I think I've done three great scripted superhero movies. One would be Alien with Sigourney Weaver. One would be fucking Gladiator, and one would be Harrison Ford's Blade Runner. They're superhero movies." Om dessa sedan verkligen kan klassas som superhjältefilmer i dagens termer är förstås en helt annan diskussion.

Hur som helst så är inte Ridley fucking Scott klar med sin svada av svordomar och sågningar där utan han fortsätter med att ställa den retoriska frågan varför inte superhjältefilmer har bättre manus? Svaret är kortfattat att det enbart handlar om pengar. Specialeffekter säljer och för någon som dagligen arbetar med specialeffekter så är det, citat "fucking boring." slut citat.

Det finns dock ett undantag enligt Scott. En enda superhjältefilm som klarar sig undan storregissörens motorsåg och det är Todd Phillips Joker med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Än en gång. Om denna verkligen kan klassas som en ren superhjältefilm är förstås en helt annan diskussion men Scott är verkligen lyrisk över hur den lyckas sticka ut från massan av generiska trikåfilmer. Mycket av det kan enligt Ridley tillskrivas Phoenix som är kapabel till att spela vad som helst på film.

"It's almost Shakespearean, and I think, you know, Joaquin can do anything. So, when he then does something like Joker, there are moments in the Joker that I've never seen before. There are reactions in the Joker which are silly. You can't just say they're not evil. They're coming from a damaged soul. And that's what I'm looking for: What will Joaquin's version of Napoleon be? He will be the painter of his own portrait, and I'll be there to monitor it as best I can because that's what I do."

Ridley Scott är aktuell som regissör till kommande storfilmen House of Gucci och nyligen hade hans medeltida rättegångsdrama, The Last Duel biopremiär. En rulle som förärades med en stabil sjua i betyg av vår filmredaktör André. Övriga projekt på agendan innefattar Kitbag, den ovan citerade Napoleon-inspirerade berättelsen med Phoenix i huvudrollen, en numera namnlös prequel till Alien och en uppföljare till Gladiator. Inga superhjältefilmer i sikte dock.

Ridley Scott hyllar Joaquin Phoenix Joker och passar samtidigt på att såga alla andra superhjältefilmer


Loading next content