Svenska
MEDLEMSRECENSION

Far Cry 4

Jag fullkomligt älskade Far Cry 3. Det gav mig en underbar äventyrskänsla och bjöd på bedårande action. Med andra ord satte det ribban högt för mina förväntningar på Far Cry 4.

Som Ajay Ghale kommer man till Kyrat för att utföra sin mors sista önskan, att få sin aska utströdd i hennes hemland. Väl framme blir dock bussen man färdas med övermannad av Pagan Mins trupper och man blir tillfångatagen. Man lyckas givetvis fly och blir snart indragen i Kyrats inbördeskrig. Det visar sig att Pagan Min styr Kyrat med hjärnhand och man kan inte bara se på när folk blir torterade, bortförda och mördade. Samtidigt som man börjar hjälpa motståndsrörelsen som kallar sig the Golden Path börjar man nysta i sina föräldrars liv, vilket visar sig dölja en hel del hemligheter.

Huvudstoryn kändes ok men att utföra sidouppdrag och levla upp gubben är det som är klart roligast. Genom att jaga speciella djur skapar man större väskor för pengar, ammunition, granater mm och genom att överta sk outposts, radiotorn, frita gisslan, utföra uppdrag mm tjänar man erfarenhetspoäng som kan användas till nya färdigheter. Det finns enormt mycket att göra och jag fann mig själv nästan för besatt av att göra Ajay till en superbadass istället för att föra storyn framåt. Alla sidouppdrag är dock inte roliga och efter ett tag när man tex fritagit någon gisslan för sjuttioelfte gången, eller kört någon varutransport igen kan man bli lite mätt. Dessutom händer det lite för mycket längs vägen man vandrar kan jag tycka. De vill ju få världen att kännas levande men det händer lite för mycket samma saker. När man tex hört någon ropat EAGLE, EAGLE för tusende gången blir man smått galen. Eller folk som ropar på hjälp överhuvudtaget. Det känns som de inte kan gå utanför huset utan att dö om inte just du kommer till undsättning.

Grafikmässigt briljerar Far Cry 4 på många sätt. Djurens pälsar ser riktigt naturtrogna ut, vattnet glittrar, texturerna är detaljrika och när man flyger upp i luften med minihelikopter hänförs man över hur vackert allting är. Något som stör är dock att det är en hel del "popups" när man flyger omkring. Man ser hela tiden hur texturer långt bort går från suddiga till klara och hur buskar och texturer läggs till. Dessutom har jag märkt att när man vänder sig snabbt och stannar till så ser man också hur texturerna "rättas till". Som helhet är det dock färgglatt, krispigt, detaljrikt och väldigt snyggt designat.

Ljudet måste också få ett omnämnande då jag finner det riktigt trevligt. Musiken är stämningsfull, vapnen låter bra med ett härligt eko som studsar mot bergen och explosionerna är mustiga. Inget att klaga på här. Kanske kunde funnits fler musikslingor om man ska vara petig.

Spelmässigt briljerar Far Cry 4 på alla plan! Man kan verkligen experimentera i oändlighet med alla olika vapen och färdigheter. Ibland tar jag med mig pilbågen och tyst som katten tar jag ut hela läger utan att någon fattat att jag var där. Nästa gång kastar jag in en massa granater, skjuter rpg på allt som kan explodera och skapar fullständigt kaos! Efter det knäpper jag alla med min sniper på betryggande avstånd. Allt är sjukt kul och gör att man verkligen inte saknar spel som bestämmer åt en hur man ska tackla olika situationer. Här skapar man sina egna regler!

Så blev jag nöjd då? Jo men visst! Det var ett riktigt trevligt actionäventyr som jag spenderade mången timma med. Det har sina brister och ibland kändes det lite mycket som Far Cry 3 igen, men åtminstone jag kan leva med det när det utförs så bra. Till nästa del får de dock gärna ändra om en del i grundformulan.

8/10

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10