Svenska
MEDLEMSRECENSION

Deus Ex: Human Revolution

Spelad version: PS3/PAL

Sanningen kommer förändra dig!
För att rädda sitt liv efter en dödlig attack, har Adam Jensen inget val utan måste bli fysiskt förändrad genom robotteknologi. Driven av sitt behov av svar, börjar han snart jaga efter ledtrådar över hela världen. De val han gör, samtidigt som han avslöjar en omfattande konspiration, kommer avgöra mänsklighetens öde.

I vågskvalpet av de goda recensionerna av Watch Dogs, blev jag sugen på något liknande och kom ihåg att jag hade Deus Ex: Human Revolution oöppnat i spelhyllan. Nu blev det ingen Watch Dogs-uppvärmning utan snarare en smygarklon till Splinter Cell eller en ogenerad Metal Gear Solid-kopia!

Berättelsen är ganska intressant och utspelar sig i en nära framtid. Det är 2027, vår hjälte Adam Jensen är säkerhetschef på ett läkemedelsföretag i Detroit, men efter en väpnad terroristattack på företaget blir han dödad och ombyggd till en sorts cyborg, a la Robocop light.
Det är en relevant historia om mänsklighet kontra teknikutveckling, företagsvinst mot samhällsnytta och om moraliska gränser kan flyttas om det tjänar en större population. Det hela berättas genom cut-scenes, vilket också känns väldigt likt Metal Gear Solid-serien.

Man smyger omkring i ventilationstrummor, hukar vid hörn, får erfarenhetspoäng som i rollspel och du uppgraderar de robotdelar som passar din spelstil. Detta känns som lån från spel som Mass Effect och Fallout men det gör ändå inte så stor skillnad då man ändå måste akta sig hela tiden, då man blir dödad av ett fåtal skott.
Dessutom måste jag nämna de irriterande dåliga boss-striderna, vilka jag hade stora problem med först, tills jag hittade svaren på nätet och då var de plötsligt löjligt enkla.

Grafisk är Deus Ex: Human Revolution en blandad kompott. Ibland är det bra, med några vassa mellansekvenser & en orange, futuristisk design som jag gillar bättre än Mirror´s Edges vita ytor. Men ibland känns grafiken som något som kommer från PS2:an, med dåliga ansiktsuttryck, usla animationer samt glitchar.

Även ljudet är mediokert. Musiken är väl okej, med några snygga elektroniska ljud vid dataintrång & smygatmosfär. Tyvärr är röstskådespeleriet tråkigt, särskilt Elias Toufexis, som gestaltar Adam Jensen, grymtar mer än Solid Snake med halsont. Jag kan ibland också bli störd över att de personer han pratar med svarar med normalstark röst med rumsklang, medan Adam alltid väser fram sina repliker, dock lika starkt i volym samt snustorrt, som om de inte är i samma lokal.

Spelkontrollen är godkänd. Det är relativt lätt att styra huvudpersonen i FörstaPersonsVyn och det blir en snygg utzoomning till tredje person, när han söker skydd. Vissa sparpunkter är åt fanders dock.

Hållbarheten är god. Jag spelade genom spelet på normal svårighetsgrad, gjorde väl ungefär hälften av alla sidouppdrag och höll på ett 30-tal timmar. Om man vill kan man säkert grotta ner sig lika länge till i spelvärlden.
I början var jag också ordentlig och läste noga all e-post & alla e-böcker för att fördjupa mig i historien & universumet, men ju längre spelet led desto mindre kraft lade jag ner på läsandet.

Sammanfattningsvis: Om man gillar smygarspel och Metal Gear Solid-serien i synnerhet, så kan man kolla upp detta spel, då det säkert finns billigt att få tag i. Om man är som mig och ljummet inställd till denna typ av spel, så blir det också ett ljummet betyg.

Medlemsrecensioner11
Samlat betyg: 8.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10