Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted: Drake's Fortune

I den första delen av Naughty Dogs hyllade spelserie får vi följa matinéhjälten Nathan Drake när han tillsammans med den skuldsatte Sully följer i Francis Drakes fotspår efter staden av guld, Eldorado. Är spelet lika bra som det sägs, eller är det bara överskattat?

Som några av er säkert vet så spelade jag igenom det nya spelet Tomb Raider för någon månad sen. Medan jag gjorde det så blev jag extremt sugen på att spela om Uncharted-serien för att se om jag mindes rätt i att det är bland de bästa spelen jag spelat.

Så jag satte helt enkelt igång ettan nu för några dagar sen och det första som slog mig är hur vackert det var för att vara från 2007. Visst, jämför man med dagens spel är det kanske inte mycket att hänga i granen tekniskt, men för att vara från 2007 är det riktigt snyggt. Dessutom tycker jag även idag att miljön i vissa ögonblick är så galet snygga att jag bara sitter och gapar ibland.

Det slår mig också fort att spelet griper tag i mig från sekund ett. Att storyn inte är något särskilt originellt gör ingenting då den ändå griper tag i mig på ett sätt som få spel faktiskt lyckas med. Mellansekvenserna är riktigt snyggt gjorda och bjuder på en hel del skratt. Nolan North gör ett alldeles strålande jobb som röst åt Nathan Drake, men även andra skådespelare bjuder på ett riktigt bra jobb.

Ljudet överlag är riktigt bra, även om granaterna kan låta lite som kinapuffar ibland. Musiken är dock det absolut bästa i hela spelet, ja det absolut bästa jag upplevt i spelväg (tillsammans med uppföljarna) och jag skulle lätt kunna lyssna igenom soundtracket flera gånger i rad. Den är helt enkelt perfekt och används också perfekt.
Det enda i ljudväg som jag kan störa mig på är det skärande ljudet som kommer när du dör, men det är en väldigt liten grej.

Men när jag inte är upptagen med att njuta av det fantastiska ljudet (och då framförallt musiken) så har jag ju faktiskt ett spel att spela. Ett ganska hektiskt sådant också. För efter en relativt lugn start så kommer skottlossning efter skottlossning. Som de flesta säkert vet vid det här laget så går dessa till på det sättet att du med ett enkelt knapptryck på O gömmer Nathan bakom ett skydd som han bara tittar fram över när du väljer att sikta in dig. Du kan också skjuta blint över skyddet om du bara trycker på RI, detta gör att Nathan behåller sitt skydd men också siktar betydligt bättre.

Detta låter enkelt. Bara sitta där och ta ner fiende efter fiende tills alla är döda, men det är inte så enkelt som man kan tro. Dels är fienderna väldigt smarta och gör allt de kan för att flankera dig och tvingar dig därför till att byta position flera gånger per strid. De kan också i vissa strider hoppa ner bakom dig och är du inte beredd på det så kommer du få uppleva det skärande ljudet och en alldeles grå bild.

För det är så du ser att du håller på att dö. Bilden blir allt gråare ju mindre liv du har kvar och när den börjar bli helt grå är det dags att uppsöka skydd för att livet ska "ladda upp" igen. Du kan givetvis också ta till händerna (och i sällsynta fall fötterna) om du känner att det är lättare än att skjuta ihjäl fienderna.

Det finns dock en del lugna partier genom spelet och dessa kommer alltid precis när man känner att man behöver dem. Vid flera tillfällen måste du nämligen lösa pussel (med hjälp av Francis Drakes dagbok) och vid ännu flera tillfällen ska du klättra på extremt höga höjder. Höjder som skulle få vilken människa som helst att göra i brallan, men är det något Nathan är så är det orädd.

Är det något Uncharted får kritik för så är det att spelets klättrande skulle vara automatiserat samt att spelet är otroligt linjärt, och ja, båda saker stämmer. Men det stör mig inte det minsta. Att få Nathan att klättra är inte det svåraste, men det är inte heller därför jag vill göra det. Dels är det att man ska lista ut vart man ska klättra (ja, ibland kan det vara klurigt) som är roligt och dels är det att saker händer ibland när han klättrar som gör upplevelsen otroligt filmisk och skön.

Det linjära är bara något jag uppskattar alldeles enormt. Spel där jag kan gå var som helst utan att egentligen ha en aning om var jag ska gå för att komma vidare i huvudstoryn är absolut inget för mig och jag gillar inte heller att farma. Det enda som kan störa mig med det linjära är jag råkar bugga spelet och komma till en plats där jag inte bör vara än. Allt runt omkring mig blir nämligen helt vitt då, vilket kan vara ganska humoristisk. Detta händer dock extremt sällan och är en av få buggar jag varit med om.

När vi ändå är inne på det lite negativa i spelet så kan jag lika gärna ta upp det som är allra värst för mig. Det som nästan sänker betyget ett snäpp. Jag kan inte avslöja exakt vad det är eftersom jag inte vill spoila spelet för er, men det är en twist i slutet som mest gör mig arg. Det som händer gör spelet ganska så mycket tråkigare ett tag, men som tur var så är det under extremt kort tid och spelets avslutande scen blir ändå så jätteepisk som jag hade hoppats genom hela spelet att den skulle vara.

Många har också klagat på att spelet är alldeles för kort. Jag kan väl hålla med om att spelet är kort (tog väl 8-9 timmar att klara av det om jag sket i skatterna nästan helt), men jag skulle inte säga för kort. Jag gillar helt enkelt inte för långa och spel utan jag tycker att Uncharted har en längd som passar mig alldeles perfekt. Att det dessutom är lika kul om du spelar om det sekunden efter du klarat av det gör inte spelets hållbarhet sämre.

Det enda som spelet kanske saknar är multiplayer, men inte heller det är något jag saknar. Jag tycker helt enkelt inte att det funkar särskilt bra i ett spel som Uncharted och jag bryr mig inte nämnvärt om att det inte finns.

Sammanfattningsvis så är Uncharted: Drake's Fortune ett av de bästa spelen jag någonsin spelat, detta trots sina små brister. Dessa brister är dock inte tillräckligt stora för att sänka ner spelet till en 9:a, även om twisten gjorde sitt bästa för att göra det.

+ Plus
. Fantastisk musik
. Engagerande story
. Underbar grafik
. Skön spelkontroll

- Minus
. Dålig twist
. Små buggar

Medlemsrecensioner44
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10