Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Walking Dead

Det är inte ofta, näst intill aldrig som ett spel verkligen tar tag i en och gör så att man glömmer att man sitter i en etta i Visby med akut städbehov. Man sugs in i berättelsen helt enkelt och struntar i allt omkring en. Senast var det Half-Life 2: Episode 2 för min del för drygt 5 år sedan. Men nu har Telltales The Walking Dead en plats på den mycket luftiga listan.

Världen har drabbats av ytterligare en zombieapokalyps, det tar aldrig slut verkar det som. Här får man följa huvudkaraktären Lee som får sin tripp till fängelset abrupt avbruten och snart så hamnar han mitt ibland en hög levande döda. Därefter hittar snart en liten flicka vid namn Clementine och snart så lagras det på med nya karaktärer som bildar en grupp överlevare. Därefter kommer en resa som kantas av tunga beslut och dött kött.

Spelet the Walking Dead lyckas på alla punkter som tvserien fullständigt misslyckas med. Man har lyckats skapa riktigt intressanta, djupa, karaktärer. De har sin röst ifrån riktigt begåvade röstskådespelare, de känns som trovärdigare än tv-serien. För i när jag tv-serien så önskar jag att alla platta överspelande dumhuvuden ska bli zombiemat, jjag bryr mig inte ett smack om karaktärerna som är plågsamt dåliga. I spelet däremot så känns karaktärerna väl genomtänkta och varje gång den lilla flickan Clementine hamnar ii någon form av fara så får jag hjärtklappning av rädsla, jag blir engagerad och vrålar åt skärmen. Karaktärerna, storyn (framförallt hur den är berättad) och stilig tidnings-grafik är verkligen mycket väl utfört. Hur din interaktion och dina val påverkar folks åsikter om dig samt ibland avgör på liv och död är lite av basen för själva spelet. Tyvärr, och det här är min enda kritik egentligen, så är det allt för ofta bara en illusion av valfrihet. Många av de val man gör spelar inte allt för stor roll ibland. Spelet tar en tillbaka på banan hela tiden, mitt i det så nollställer den i princip alla val man gjort. Det finns mycket att göra på det här området och det är något man skulle kunna experimentera mycket mer med i nästa spel.

När det kommer till spelandet så är det här lite av en återkomst av point&click genren, fan vad jag saknat den, men minus pussel. De som finns är alltid brutalt lätta och det är så gott som alltid helt uppenbart vart du ska gå härnäst. I snitt tog det ungefär 2 timmar att klara av en episod förutom den sista som är något kortare. Men det är ungefär 12 timmar spelande, 4 ggr mer en valfritt Cod-spel. För mindre än hälften av kostnaden och tusen gånger mer engagerande. Förutsatt att man gillar storydrivna point&click äventyr då.

Så kasta undan tvserien omedelbart och köp det här spelet om du är en fan av Walking Dead. Jag har varit mer engangerad i det här spelet än något på många år och för mig är detta med stor marginal det bästa spelet 2012 tillsammans med Black Mesa (som inte riktigt räknas). Nu så är det bara att vänta på andra säsongen. Förhoppningsvis så har man då utvecklat baskonceptet med avgörande beslut till en nivå som ger det maxbetyg.

För det är bra jävla nära.

Medlemsrecensioner9
Samlat betyg: 7.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10