Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dead Space 2

Nu har jag äntligen kämpat mig igenom uppföljaren till 2008's skräck succé, nämligen Dead Space 2.

Jag måste säga att jag är glatt överraskad över Visercal Games val av ändringar och fin putsningar till uppföljaren. Ettan var bland de bättre skräckspelen på åratal och enligt mig ett mästerverk i sig. Men även ett mästerverk kan ibland ha sina brister, då jag vill tro att inget är perfekt.
För att tydliggöra detta kan man nämna det slarviga inventory systemet, vilket var extremt opraktiskt i nödsituationer. Jag förstår dock hur de tänkte, att fumla upp sitt inventory för att kunna komma åt sitt sista medpack medan hungriga aliens vill slita dig i stycken kan visa sig väldigt panikartat och tillföra en extra adrenalin kick.
Detta är en annons:

Ett annat snedsteg som Visceral gjorde var banuppbyggnaden. Då de ständigt trånga utrymmena och repetitiva korridorerna kunde bli lite långdraget mot slutet. Men detta är något Visceral Games var fullt medvetna om och i tvåan ser vi både ett lätt tillgängligt system där bara ett knapptryck fyller upp hälsan och stora omväxlande miljöer som ständigt imponerar.
Men bara för att tvåan har större utrymmen betyder det inte att de ständigt uppdykande skrämselmomenten är borta, snarare tvärtom. Känslan av att man när som helst kommer bli påhoppad av mordlystna necromorphs får än att kallsvettas och vilja stänga ner spelet för att obehaget börjar komma krypandes.

De stora ytorna är smart inplacerade och gör att man inte har samma kontroll över spelplanen, ständigt så vrider och vänder man på sig för att se att ingenting smyger sig upp på än bakifrån.
Visceral visar verkligen prov på att de kan de här med skräckspel och skrämmer nästan skiten ur mig när jag kämpar mig vidare längs de hemska omgivningarna.

Ett annat starkt plus är att de valt att utöka Isaacs arsenal och finputsat till de äldre vapnen lite granna. Vilket jag tycker var välbehövligt då bland annat flamethrowern var ogenomtänkt och rent utav värdelös. Nu har de omvandlat den till en trogen necromorph slaktare. Den bränner inte bara på bra, utan kan även användas i zoner utan tyngdkraft.

För att nämna några nytillskott för Isaacs arsenal så har vi bland annat the neddler. Förutom att spika fast din motståndare i diverse vägar och fönster så kan den även elektrificera flera stycken samtidigt om man använder ens alt-fire läge. Alt-fire är nytt för uppföljaren och ger dina vapen en unik attack.

Seeker rifle är ett annat händigt vapen som fungerar exakt som ett prickskyttegevär, vilket i sig är ganska trevligt att ha om man helst inte vill ha en hop dreglande aliens släppande efter dig i hälarna.

Ett annat starkt plus till spelupplevelsen är att Isaac Clarke har blivit tilldelad en större personlighet och visar sig vara rätt pratsam, när han inte är upptagen med att stampa ihjäl monster då förstås.
Men för att krydda på lite till så har Isaac blivit mentalt galen och lider av ständiga sinnesförvirringar och syner av sin döda fru Nicole. Han försöker ständigt övertala sig själv att det inte är verklighet även om han knappt tror på hans egna ord.

Till uppföljaren har även Visceral valt att satsa på ett multiplayerläge, vilket kan igenkännas med Left 4 Dead's hyllade spelsystem. Man skulle kunna kalla det Left 4 Dead Space, då du absolut kommer känna igen dig om du spelat igenom Valves zombiemassaker.
Även om jag tycker att Dead Space står stadigt på egna ben utan ett multiplayerläge så var det ett kul tillskott även om singelplayer delen var det jag la pengarna för.

Onlineläget är uppbyggt så att upp till 4 spelare är i varenda lag medan ena laget spelar som necromorph och det andra som Isaac Clarke kopior. De allra flesta monsterna som du möter på när du spelar igenom singelplayer kampanjen kommer vara spelbara i multiplayerläget. Efter en runda har gått så byter lagen sida så du får spela på både sidor i varje match.
Med hjälp av lagspel ska människorna lyckas nå olika mål medan necromorph spelarna på andra hand ska göra allt i sin makt för att stoppa dem från att lyckas.
Det finns även ett levlings system, vilket ger dig möjlighet att få tag på nya vapen eller rustningar allt eftersom du strävar högre i rankerna.

Sammanfattning:
Vänta dig total röj med Isaac i spetsen!
Fast den här gången lider han av en smärre sinnesförvirring och ständiga syner av hans bortgångna fru dyker upp runt varje krök.
Du kan vänta dig en skräckupplevelse som överträffar föregångaren med fantastiskt design och skiftande miljöer där skräcken greppar fast i dig från början till slut!</b>

Plus
[+] Större ytor
[+] Fascinerande handling
[+] Omväxlande miljöer
[+] Utomordentlig grafik

Minus
[-] För långdragna dödssekvenser
[-] Odödlig alien

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 8.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10