Svenska
MEDLEMSRECENSION

Enslaved: Odyssey to the West

Skrivet av: Jokez   2010-10-14

Spel handlar för mig om berättelsen, om att få en känsla för personerna som man spelar som och med. Det är därför jag älskar spel som till exempel Shadow of the Colossus, att bortse från fel och brister för att låta sig hänföras och tas med på en resa in i ett parallellt universum.

Enslaved är skapat av studion Ninja Theory, samma studio som gjorde det Playstation 3 exklusiva Heavenly Sword. Historien i Enslaved är löst baserat på en gammal Kinesisk novel vid namn Journey to the West.

Historien kretsar kring Monkey och Trip som i början av berättelsen flyr från ett slavskepp, när Monkey väl vaknar till liv efter flykten har Trip satt på honom ett slavband på huvudet och genom detta kan hon kontrollera honom. Trip kräver att Monkey hjälper henne att ta sig hem till sin hemby och han har egentligen ingen möjlighet att säga nej såklart.

Slavbandet gör att Monkey och Trip kan höra varandra och på så sätt kan man på avstånd hjälpas åt att lösa diverse problem som uppstår på vägen. Trip kan hjälpa till och distrahera de gigantiska robotarna som befolkar världen såhär 200 år efter vår tid, man kan även be henne att sänka broar, eller på andra sätt hjälpa till att lösa pussel. Det fungerar fint men personligen hade jag problem i vissa situationer att få Trip att göra det jag ville.

Spelet består av ett par spelmoment, det är först och främst en massa plattformande. Om ni har spelat Uncharted serien så finns här många likheter, plattformandet sköter sig själv, det går enkelt att slänga sig mellan olika avsatser och är väll egentligen aldrig direkt utmanande. Längre fram i spelet kommer man till situationer då man måste göra sina hopp i rätt tid för att inte dö men mycket svårare än så blir det inte.

Sedan har vi striderna, och det är uteslutande Monkey som står för dessa. Monkey har en stav som han slåss med och med denna kan man göra ett par olika attacker samt försvara sig. Dessa attacker kan senare utökas genom att samla energiorber som omvandlas till uppgraderingar.

Staven går också att skjuta två olika typer av skott med. Den ena sätter de flesta robotarna ur spel en kort stund med en energi överladdning och den andra är plasma skott för att förgöra robotarna.

Det är inte en massa variation kring stridssystemet men tillräckligt för att kunna ta sig ann sina fiender på en rad olika sätt och med ett par olika taktiker. Med hjälp av Trips möjlighet att distrahera fienderna kan man i vissa fall även välja att strunta i striderna helt.

Det negativa med striderna är tyvärr att kameran ofta är för nära Monkey och därför får man i vissa fall svårt att få en överblick över strider med många robotar. Att slåss på en liten plattform med tre fiender blir mer en form av chans tryckande än de taktiska strider som man vet att det finns möjlighet till.

Utan att avslöja för mycket om själva historien så finns det även möjligheten till ett par riktigt härliga bosstrider där alla Monkeys förmågor sätts på prov. Jag skulle rent av vilja påstå att bosstriderna är något av höjdpunkterna i spelet.

Det sista spelmomentet som man har kastat in i spelet är; pussel, dessa löses oftast med hjälp av ett samarbete mellan Monkey och Trip, men handlar oftare om att ta sig från en plats till en annan än att de är speciellt kluriga.

Visuellt är Enslaved riktigt härlig, det är underbart att se Unreal 3 motorn måla upp något färggrant för ovanlighetens skull. Tyvärr finns det även fel här, det är texturer som hoppar fram, det flyter inte på riktigt så bra som man skulle vilja och grafiken är i vissa fall ojämn. Med ojämnheten tänker jag främst på mellansekvenser senare i spelet där Trip och Monkey är ute i vildmarken, de känns väldigt odetaljerade i jämförelse med resten av spelet.

Nu låter det som om Enslaved är ett mediokert spel, och ja det kanske det hade varit om det inte varit för fantastiska mellansekvenser där man spelat in röster och motioncapture samtidigt vilket ger karaktärerna ett härligt liv. Eller för den delen riktigt roliga spelmoment där man lätt bortser från fel och brister för att spelet bara sprakar av liv och fantasi.

Jag kan inte säga något annat än att jag har blivit kär, Enslaved är ett sådant spel som jag älskar mer än andra spel. Ett spel där jag direkt efter att jag slutat spela det vill börja om för att se andra nyanser av äventyret, kunna fokusera på de små sakerna som ger mig en fördjupad kärlek.

Kärlek ja, är inte kärlek något som man tillåter att inte vara helt perfekt, bara för att man tycker om de viktiga bitarna så mycket mycket mer än något annat? Precis så vill jag sammanfatta Enslaved.

Så kan du som jag, se bortom skönhetsfläckar och tillåta dig att falla huvudlöst in i ett äventyr av högsta klass? Ja då är Enslaved något för dig! Detta kan mycket väl vara ett av årets bästa spel!

Medlemsrecensioner6
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10