Svenska
MEDLEMSRECENSION

World of Warcraft

Efter att ha slaktat Alliansfjantar och annat slödder i flera hundra timmar som ett Hordesvin är jag beredd att berätta om mina äventyr i Azeroth.

Innan recension drar igång på allvar så tänker jag säga att denna recension bara gäller originalspelet. Raser, achievements och annat grejs som las till i expansionerna kommer inte att bli inkluderade i denna recension, utan de får sitt förklarat i recensionerna av expansionerna senare.

Det var för många år sedan. För flera år sedan såg jag på när min kusin spelade World of Warcraft. Jag hade inte hört så mycket om det då, men efter att ha sett när kusinen har spelat så blev jag väldigt sugen. Jag ville ha det väldigt länge, men på den tiden hade jag en riktigt skräphög till dator. Men sedan kom en julafton för ungefär tre år sedan.

World of Warcraft är en uppföljare till strategiserien Warcraft. Eller uppföljare kanske man inte ska kalla det, jag har faktiskt ingen aning. Nåväl, jag börjar väl om. World of Warcraft är en MMORPG-version av Warcraft serien. För er som inte är bekanta med utrycket MMORPG så står det för Massively Multiplayer Online Role-Playing Game.

I World of Warcraft får du utforska världen Azeroth med en hjälte som du själv får skapa. Det finns åtta raser att välja på; människa, dvärg, night elf, gnom, orc, Forsaken (undead), tauren och troll. Beronde på vilken ras du väljer så kommer du att tillhöra en av de två stora fraktionerna Alliansen eller Horden. Du får även välja vilken klass du ska spela som, och alla klasser har olika förmågor och roller.

När du har skapat din karaktär så börjar äventyret i ett litet land där just din ras bor på. Du får göra olika uppdrag, döda olika slags monster, djur och annat slödder i takt med att du går upp i nivå.

Världen i World of Warcraft kallas Azeroth, och är en av mina absoluta favoritvärldar. Azeroth är uppdelat i två kontinenter, Kalimdor och Eastern Kingdoms. Båda kontinenterna har många olika länder som varierar i utseende och design. De flesta länderna är riktigt fina och jag trivs bra i de, men det finns länder som jag verkligen hatar och inte har lust att göra uppdrag i. Men annars så är de flesta länderna riktigt bra.

En av de roligare grejerna med World of Warcraft är något som kallas Dungeons eller Instancer. Här ska minst en grupp på fem personer in i en Instance och slakta allt och alla därinne. Det finns också bossar och det går att hitta riktigt bra saker där. Det krävs taktik och att alla vet hur man spelar sina klasser, så till exempel inte en präst springer rakt ut i striden som om han vore en krigare...

För dem som vill ge den andra fraktionen på nöten så går det också. Antingen kan du samla ihop en räd och anfalla någon av motståndarnas huvudstäder och kanske slakta deras ledare. Men var beredd på att huvudstäderna har många vakter och spelare som inte har något för sig... Det går också att spela i så kallade Battlegrounds. Det finns tre stycken så vitt jag vet i originalspelet, Warsong Gulch, Arathi Basin och Alterac Valley. Alla de tre battlegroundsen är väldigt roliga och varierande. I Warsong Gulcj är det fånga flaggen som gäller och i Arathi Basin påminner det närmast om Conquest i Battlefieldspelen. Alterac Valley påminner väldigt mycket om strategispel, och är antagligen en nick åt de gamla Warcraftspelen.

Ett argument som ofta används i samband med att inte spela World of Warcraft är månadskostnaden. Själv tycker jag inte att det är ett problem, då jag tycker att man får för vad man betalar för. Sen är det ju dessutom billigare än att köpa ett nytt spel varje månad.

Även fast jag gillar världen i Azeroth och en hel del i spelet så finns det en hel del jag inte gillar. Nu på senare tid så har Blizzard försökt förenkla spelet ordentligt och ge tillgång till bättre saker för spelare som inte kämpar för att få det. Det tycker jag är synd, då det är för enkelt med att kunna ta fram kartan och se vart du ska gå för att klara dina uppdrag. Det känns inte riktigt som att Blizzard tänkte på hardcore-spelarna.

Grafiken är rätt bra, trots sina år på nacken. Ljudet är otroligt bra med ett riktigt mäktigt soundtrack. Trots att det har förenklats så är det fortfarande kul att spela, och om man gillar det så kan det hålla hur länge som helst.

Grafik: 8
Ljud: 9
Spelbarhet: 8
Hållbarhet: 10

Plus:
Fin värld, grymt soundtrack, varierande länder.

Minus:
Har förenklats en hel del, vissa tråkiga länder och uppdrag.

Testad version: PC

Mitt betyg: 8,3/10
Mitt Gamereactorbetyg: 8/10

Medlemsrecensioner37
Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10