Svenska
MEDLEMSRECENSION

Super Mario Galaxy 2

Skrivet av: Wiids   2010-06-23

Publicerat:Nintendo
År:2010
Genre:Plattform

ÖVRIG INFO: Super Mario Galaxy 2 är ett plattformsspel till Wii, uppföljare till Super Mario Galaxy. Spelet tillkännagavs vid 2009 års Electronic Entertainment Expo (E3) och släpps den 11 juni 2010. Spelbarheten kommer att likna det första Super Mario Galaxy, med fokus på plattformsspel som grundar sig på och runt 3D-planeter med varierande storlek och landskap. Enligt Shigeru Miyamoto, skulle 90% av finesserna i detta spel vara nytt. Dom där andra 10% var introducerat i det första Super Mario Galaxy.

INTRO: Jag avgudade det första Super Mario Galaxy. Det spelet var en värdig fortsättning till Super Mario 64. Och Super Mario Galaxy sålde jättebra, och fick bra betyg, det var alltså ett ultimatum. Men genom att stanna där och börja om på nytt, gör dom en uppföljare. Smakar den andra koppen kaffe bättre än den första? Det får vi se!

STORY: Enligt Shigeru Miyamoto skulle inte spelet gå in på så mycket story. Men jag tycker dom gick in mer på story än det första, faktiskt. Ok, Peach blir fångad igen, det visste vi alla. Och kidnapparen är ingen annan än Bowser. Men nu har Bowser mer kraft än någonsin. Han använder stjärnornas kraft att bli större. På det sättet tar han Peach och försvinner ut i rymden. Tror ni att Mario åker till Delfino Plaza för att ta semester? Nej, han följer efter Peach ut i rymden! Och så återvänder Mario ännu en gång ut i rymden. Genom spelet kommer olika ledtrådar om en gammal vän som skickar brev till Marios Luma. Luma är stjärnan som återvänder från det första spelet, som då hjälper Mario att göra en snurrattack. Som sagt, spelet handlar inte om storyn, men den känns ändå inte tråkigt, även om Mario återvänder till rymden igen.
STORY:8

GRAFIK: Spelet är mycket ljusare, jag upprepar! Mycket ljusare. Nu är man i miljöer där himlen är vacker blå, med moln och andra detaljer. Men inget har ändrats med grafiken från det första, förutom miljöerna. På tala om miljöerna, dom är otroligt vackra! Här går det från banor med sol och vatten till slott med röd lava. Spelet bjuder på en ännu färggladare äventyr än det första. Men det första Super Mario Galaxy hade också färgglada banor med en klar blå himmel. Men det här spelet bjuder på ännu mer. Grafik från 2007, men som ändå känns nytt.
GRAFIK:9

LJUD: Spelet har med några låtar från det första, plus så har dom en massa nya. Musiken passar in i spelet perfekt. Man får gåshud och blir glad av musiken, tack Nintendo! Effekterna låter också bra, precis som ett Mariospel ska låta! Det finns väl inget mer att säga om musiken. Musiken är en positiv insats, och det är inget nytt!
LJUD:10(Det är ett Mariospel. Såklart att musiken passar in!)

KONTROLL: Kontrollen funkar precis som det första spelet. Lätt att hantera. Men ibland kan man bli lite tokig på den också. Tillexempel om man faller från ett stup, så kan man inte styra så han kan rädda sig från stupet. Nej man fastnar och faller ner, rakt. Ganska irriterad detalj, men det förstör inte hela spelet. För man vill ju inte ramla ner från stup och dö!
KONTROLL:8

NYHETER: 90% av spelet är nytt, och dom andra 10% kommer från det första spelet. Jag tycker att det mycket nytt, men ändå känns det som om att jag kör Super Mario Galaxy igen, fast det jag egentligen syftar på är... Att jag kör Super Mario Galaxy igen, fast med ett annat äventyr och nya banor.
NYHETER:8

SPELBARHET: Spelet känns ganska lika som det första, men ändå känns det väldigt nytt. Man börjar i en hubbvärld, som är mindre den här gången. Men nu flyger man runt i världar, precis som i New Super Mario Bros. Wii. Varje värld har 7st galaxer. Varje galax har ett roligt tema och bjuder verkligen på utmaning. I vissa galaxer finns Yoshi, den gulliga draken som återvände från New Super Mario Bros. Wii. Yoshi kan äta upp fiender med sin tunga. Han kan också äta upp mat som:

Blimbfrukten:Den ändrar Yoshis färg till ljusblå, och gör så Yoshi kan flyga en viss period. Mycket effektivt tycker jag, för nu kan man komma till höga höjder med Yoshi. Och den används bra till rätt banor. Jag gillar det!

Bulbbär:Den ändrar Yoshis färg till en lysande gul färg. Nu kan Yoshi lysa upp banan som man hittar gömda vägar och sånt. Rolig ide tycker jag, det är så magiskt att föremål bara kommer fram med ett lysande ljus!

Rusningchili:Den ändrar Yoshis färg till en brinnande röd färg. Nu rusar Yoshi förbi sina fiender i en hög fart! Blir som ett Mario Kart med Yoshi. Grymt! Jag har ju alltid gillat Mario Kart serien.

Mario har även ett par gamla och nya föremål som:

Bisvampen:Den återvänder från det första. Mario blir ett bi och kan flyga runt. Jag tycker den kändes lite gammal. Men den är effektiv när man vill flyga. Men det är riktigt störande när man går på vatten och den försvinner, och att man kan flyga en kort stund...

Spöksvampen:Den återvänder från det första. Mario blir ett spöke som kan flyga genom väggar. En rolig ide till ett föremål, för nu kan man nästan spela som Boo, som man dock alldrig fick göra förut. Men jag stör mig på en liten, liten detalj. En bana där man kör i 2D med Boo, och på den banan slösade man extraliv som bara den, för att det var svårt att hantera spöksvampen i den banan...

Molnblomman:Den här är helt ny. Man kan bygga upp moln genom att skaka på wiimoten. Min favorit föremål, faktiskt! Den är en sån kreativ ide. Man kan komma längre genom att hoppa och göra nya moln. Ibland när det blåser vindar kan man använda ett moln så den följer med i vinden. och då kan man komma till andra ställen.

Snurr Borrmaskin:Den här är helt ny. Den låter Mario gräva ner i marken till den motsatta sida. Också en av mina favorit föremål. Tänk att man har en sida av en plattform, sen gräver du ner och kommer till en ny sida. Det är som att upptäcka Amerika, men ändå inte.

Eldblomman:Den återvänder från det första. Mario kastar eldbollar, så lätt att förstå. Det här föremålet är även klassisk. Den används i nästan alla Mario spel nu för tiden. Börjar bli lite utjtatat, men den funkar.

Regnbågsstjärnan:Den återvänder från det första. Mario kan springa på fiender och dom dör via det. Man springer även i full fart. Det här föremålet är också klassisk och används i dom flesta Mario spel nu för tiden. Jag känner mig så ond när jag använder den! Det är som att röra vid en person och den dör.

Stensvampen:Den är helt ny. Mario blir en stenboll som kan rulla på fiender och andra saker. Hallå, man kan ju köra bowling med den här! Faktiskt kan man det, vid vissa tillfällen i spelet. Men det är synd att man inte kan stoppa den när den rullar, för det kan hända att man rullar ner från stup...

Fjädersvampen:Den återvänder från det första. Låter Mario hoppa otroligt högre. Den är bra om man ska nå toppen, men är jäklig svår att styra. Nej, jäklig är fel ord. Den är bedrövlig att styra. Det går nästan inte, den hoppar för fort och man faller ner från stup. Kunde dom inte bara skippa det här föremålet?

Det var alla nya, och gamla föremål. Isblomman kom inte med i denna version, sorry guys! Även om isblomman var en rolig ide, och jag hade bra stunder med den i det första spelet. Med alla dessa föremål höjer det spelupplevelsen. Man kan även använda dom i bossar på ett effektivt sätt. På tala om bossar, har dom vaknat upp från Super Mario Galaxy. Nu är dom verkligen arga och vill få bort Mario. Dom är svårare än dom från det första spelet, hur bra är inte det? det är jättebra, för jag älskar utmanande bossar. Man kan även spela som Luigi. Luigi kommer till vissa banor och frågar Mario om han får hjälpa till, och om man svarar ja, så kan du spela som honom. Luigi hoppar högre än sin brorsa, men glider fram istället, och det kan vara irriterat. Ibland glider man ner från vissa stup. Så jag håller mig vid Mario att spela med. Spelet känns väldigt nytt. Det kan vara svårt att tro, men det känns verkligen nytt. Så detta spel har samma rot, men det känns ändå nytt. Förutom att spela i 3D, kan banorna även ändras till 2D. Tänk er, ett Mario 2D, med 3D grafik som bakrund. Jag tycker Nintendo borde tänka på detta tills dom gör ett nytt Super Mario Bros. Vill ni veta varför? För det känns verkligen bra att köra i 2D, för att det var som att köra klassiskt nu för tiden! Det spelar inte roll om du flyger med en fågel, åker på isen eller rullar på en boll. För dom där tre sakerna är inte hälften vad du kan göra i detta spel, för dom sakerna är bara början...
SPELBARHET:10(Spelet är just inriktat på hur man kör. Spelbarheten är högst på topp här!)

MULTISPELARE: Spelets multiplayer har med co-op mode. Då kan du och en kompis köra tillsammans med att hjälpas åt. En orange Luma följer med bakom Marios rygg, och den Luman är spelare 2. Spelare 2 kan stoppa fiender, ta pengar och skjuta star bits. Jag tyckte det var roligt att köra på detta sätt, men jag vet aldrig vad min kompis tyckte att vara spelare 2... Men jag tror att den kan vara roligt, för dom som inte gillar att springa runt med Mario på banorna, eller tycker det är för svårt. Utan dom som låter sin vän ta den största utmaningen och själv hjälpas åt vid sidan. Det hade vart roligare om spelare 2 kunde vara Luigi, så hjälptes man åt tillsammans på banorna. Men icke blev det så...
MULTISPELARE:7

FÖR DIN ÅLDER?: Spelet ålder är från 3år. Och jag tycker spelet passar alla åldrar! Och då har jag rätt. Det finns till och med 50åringar som kör detta. Även om det kan kännas lite barnsligt så tycker jag att det passar alla åldrar. Kom ihåg! Spelglädje har ingen ålder, och det bevisar Nintendo.

LIVSLÄNGD: Det går alltid fort att komma till sista bossen. Men det går aldrig fort att hitta allt. Spelet har 242 stjärnor att samla, och det kan ta väldig lång tid att hitta alla. Men lång livslängd vill vi alla ha! Och det visar Nintendo igen. Tack, Nintendo vet vad vi vill ha! Spelet är även för hardcore och casual spelare, så det beror vad du är för spelare. För jag tyckte spelet var aningen svårt ibland, även om jag är bra på Mario.
LIVSLÄNGD:10(Mitt äventyr är bara början...)

ANALYS: Jag tror Nintendo tyckte deras första Super Mario Galaxy sålde bra, och var ett mästerverk. Så varför inte göra en uppföljare som blir ännu bättre?

SLUTSATS: Super Mario Galaxy blev det bästa plattformspelet 2007. Super Mario Galaxy 2 blir säkert det bästa plattformspelet 2010. Men hörni, varför inte en tredje uppföljare? Om Nintendo kan hitta på något som känns ännu nyare till en tredje uppföljare kan det bli en trilogi! Eller så stannar äventyret här. Det är upp till Nintendo att bestämma, dom vet nog vad dom gör. Tack för ett ännu ett fantastiskt äventyr! Som ni hör har jag varit ganska tacksam i min recension, och det är ju såklart! Ett nytt Mariospel kan aldrig gå fel.

<3:Jag älskar det här spelet!

SPELA ÄVEN: Super Mario Galaxy. Det som startade allt, och var en värdig uppföljare till Super Mario 64. Så det får du absolut inte missa! Man kan säga att Super Mario Galaxy var roten, och Super Mario Galaxy 2 var den som fyllde alla hål i roten. Det här är som den perfekta versionen.

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10