Svenska
MEDLEMSRECENSION

Anno 1404

Året var 1404, människan trodde fortfarande att jorden var plat och levde på en ganska primitiv levnadsnivå. Maten smakade inget utom i absolut bästa fall lite peppar eller salt.

En drös ynglingar med hjärtat på rätt ställe packade en båt full med fisk, verktyg och trä och seglade ut i den stora världen för att kolonisera en ö.

De hittade en massa vackra öar. Och vad är det bästa man kan göra om man upptäcker en vacker ö ute i havet? Bygga jättelika städer på den såklart!

Anno 1404 är ett strategi spel där man bygger sin egen stad och ska tillfredsställa invånarna. Lite som settlers spelen.

Det börjar med att du bygger små bonde stugor och allt de små bönderna behöver är fisk, cider och kyrklig närhet. Och en marknad. Sen avancerar din lilla civilisation till medborgare och de börjar kräva kryddor, en sak som bara finns i orienten. Det är då bara att segla ner till orienten och bosätta en ö där och börja odla kryddor.

Sedan fortsätter det så, dina små människor avancerar och kräver mer och mer, tillslut måste du flytta över hela din industri till en annan ö för att lämna plats åt den ständig expanderande staden.

Det hela kan bli svettig eftersom när dina invånare inte för sina kryddor sin cider eller någon annan av lyxvarorna man slitit hårt för att få fram blir de arga och demonstrerar genom staden..

Detta göra anno 1404 väldigt utmanande, när du färdigställt invånarnas behov krävs det att de konstant måste ha de varorna som behövs. Och man kanske inte tänker på att när staden expanderar behövs det mer varor och behoven ökar och snart måste du kolonisera fler öar i takt med att staden och behoven växer och börja skeppa saker mellan öarna.

Lyckligtvis är systemet för att skapa handlings ruter superbt, med några enkla knapptryck kan jag bestämma vilka varor som ska skeppas mellan vilka öar, vilket skepp som ska skeppa varorna och hur mycket varor som ska skeppas.

Vill du kan du också lägg ut varor som dina med spelare (alla datorstyrda) kan komma och köpa när de behagar.

Något jag också måste nämna är att grafiken är något av det bästa med spelet.
Staden/städerna du bygger bubblar av liv och vatteneffekterna är faktiskt så snygga att jag nästan svimmar. Designen är också genommysig, detta borde egentligen vara årets design men eftersom GR inte verkat bry sig så blir det inte så.

Det ända som jag har att klaga på vad gäller anno 1404 är att det inte finns ett online läge och att laddningstiderna kan vara lite långa ibland.

Annars är detta ett genommysigt spel med charmig grafik som istället för att fokusera på dödande fokuserar på handel.

Det blir en stark stark 9a av mig.

Grafik: 9/10 - Genomcharmig grafik fyllt med högupplösta texturer
Spelbarhet: 10/10 - Kontrollen är perfekt
Hållbarhet: 9/10 - Detta kan hålla hur länge som helst om du har hjärtat på rätt ställe
Ljud: 10/10 - musiken är underbar

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10