Svenska
Gamereactor
recensioner
Leo's Fortune

Leo's Fortune

Den lille mustaschprydde ryssbollen som förra året intog våra mobiler och läsplattor har nu återvänt. Denna gång prövar han sin lycka på våra konsoler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Leo's Fortune släpptes förra året till iOS och Android och var då väldigt uppskattat. Ett av spelets främsta attribut var dess skönhet och det har inte förändrats till konsolversionen. Det är underbart vackert, in i minsta detalj. Ljuset dansar längs banorna och både spelvärlden samt Leo rör sig med en mjuk elegans. Varje rörelse flyter lätt fram och manövreringen av den lilla turkosa bollen är fantastiskt smidig.

Leo's Fortune
Leo's Fortune är fantastiskt vackert att glida omkring i.

Om du inte är bekant med Leo's Fortune sedan innan så går spelet ut på att hitta Leos förmögenhet, som har blivit stulen. Misstankarna riktas mot tre av hans släktingar, som alla blivit av med sina egna förmögenheter, så han beger sig ut med målet att nå dessa släktingars hem. På vägen kommer du att behöva lösa pussel för att ta dig fram och för att hitta rätt följer du det spår av guldmynt som tjuven tappat i all hast. Genom att samla dessa mynt, hålla dig i livet och slå bantider får du stjärnor. Om du lyckas samla ihop tillräckligt många kommer du att låsa upp bonusbanor. Efter att du har klarat alla banor kommer det även att låsas upp ett nytt spelläge, "Hardcore Mode". Det går ut på att försöka klara så många banor som möjligt på rad utan att dö. Det tillför ärligt talat inte särskilt mycket, men kan vara ett roligt sätt att förlänga spelet en aning.

Leo's FortuneLeo's Fortune
Leos väg må vara lite omständig men han håller alltid gott humör och manar ofta på sig själv.
Detta är en annons:

En annan anledning till att testa "Hardcore Mode" är att man får uppleva de vackra banorna igen. Dessa är supermysiga, finurligt gjorda och mycket varierande. De följer även olika teman beroende på vilket av släktingarnas territorium man befinner sig i, men varje bana är i sig unik. De välver genom grönskande skog, sovande hamnstad, ödelagd öken, ner i mörka gångar under mark och genom mekaniska berg. Eftersom Leo är en liten plutt av någon avlägsen ullig ras rör han sig i en förvuxen värld och detta är extra mysigt, speciellt när man kommer ner i de underjordiska gångarna. Det leks friskt med ljus och maskinella mekanismer.

Bonusbanorna är korta och innehåller inga dödligheter, utan går istället på tid. Tanken är att du ska skynda dig igenom dem så snabbt som möjligt, antalet varv som du hinner slutföra är den summa som du kan tävla med mot vänner och ovänner. Tanken är nog att skapa någon form av extra utmaning och ge spelet ett större omspelningsvärde, men jag blev besviken. Det var inte särskilt underhållande och här skulle det verkligen finnas utrymme för något mer. Extra svåra hinder, flyktbanor, möjlighet att få fler ledtrådar eller låsa upp roliga priser. Potential finns men utnyttjas tyvärr inte.

Leo's Fortune
Banorna är till utseendet väldigt varierande, men varje världsdel Leo besöker följer ett specifikt tema.

Även om pusslen i spelet är finurliga och smart upplagda så betyder det inte att de är svåra. Det är lätt att tappa fot(?)fästet och ramla ner i avgrunden, men du är hela tiden medveten om vilken väg du ska ta för att lyckas. De är simpla och svårigheten består egentligen bara i att hoppa vid rätt tillfälle. Om du någon gång tidigare har spelat någon form av pusselspel kommer du inte att behöva slösa alltför mycket tankekraft.

Detta är en annons:

Spelet är även ganska kort, det tog mig ungefär två-tre timmar att glida igenom spelet utan att stressa. Siktar du på att slå banrekordet för varje bana kommer det att gå betydligt snabbare. Detta tillsammans med den låga svårighetsgraden är förmodligen anledningen till att spelet inte passar riktigt lika bra till konsol som det gjorde till mobil/läsplatta. Det blir lite väl simpelt och kort, vilket i det här fallet sänker omspelningsvärdet. Hade det funnits en större utmaning hade jag gärna spelat om det flera gånger, eftersom själva spelvärlden är underbar att vistas i.

Leo's Fortune
Hindren på vägen är inte direkt svåra, men det gäller att agera vid rätt tillfälle.

Leos värld är mysig, oerhört stämningsfull och charmen den ryskbrytande turkosa bollen utstrålar är rätt oemotståndlig. Mycket av stämningen existerar tack vare musiken som 1337 & Senri har valt att tonsätta spelet med. Mjuka toner som passar utmärkt till en mjuk värld och skapar en äventyrlig känsla.

Leo's Fortune
Handlingen är simpel men fyller ändå ett syfte.

Handlingen är mycket grundläggande, på gränsen till trivial, men ändock viktig. Lärdomen är att sann rikedom inte handlar om pengar utan om att kunna spendera dem på något gott. Budskapet att guld tenderar att förblinda en person om denne inte är försiktig kommer naturligt på köpet. Denna enkla lärdom samt avsaknaden på fiender och våld gör att Leo's Fortune passar riktigt bra för yngre ögon och öron. Det är precis lagom spännande och lämpar sig bra för nybörjare tack vare att spelkontrollen är smidig samt enkel.

Leo's Fortune
Spelet är underhållande men hade gärna fått vara mer utmanande och länge.

Dock inte sagt att Leo's Fortune inte kan avnjutas av vuxna. Det är supermysigt och behagligt att glida igenom Leos värld, men om du är ute efter något mer utmanande och mustigare får du nog leta vidare. Det är mest yta - mycket vackert, simpel underton och stämningsfyllt till bredden. Jag blev väldigt glad av spelet och det fungerade fint som avslappning. Även om jag kanske inte kommer att spela om spelet tio gånger kommer jag fortfarande att minnas det som en mycket positiv upplevelse. Med en prislapp på 70 riksdaler är det egentligen ingenting att bråka om heller, Leo's Fortune är väl värt priset.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Mycket stämningsfullt, vackert, felfri spelkontroll, passar bra för yngre, charmig huvudkaraktär, underbar musik, finurliga och varierande banor
-
Låg svårighetsgrad, kort, tråkiga bonusbanor, passar inte lika bra som konsolspel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Leo's FortuneScore

Leo's Fortune

RECENSION. Skrivet av Cecilia Fjällström

Den lille mustaschprydde ryssbollen som förra året intog våra mobiler och läsplattor har nu återvänt. Denna gång prövar han sin lycka på våra konsoler

6
Leo's FortuneScore

Leo's Fortune

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Äntligen ett gediget plattformsspel till Ios som också fyller mustaschkvoten med råge. Calle har testat det urläckra, svenskutvecklade Leo's Fortune



Loading next content