Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips Fidelio X3

Fidelio X2 förblir en av Hegevalls mest älskvärda ljudprodukter genom alla tider och nu när uppföljarna äntligen anlänt har han naturligtvis nästan lyssnat ihjäl sig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Philips Fidelio X1 samt uppföljaren X2 har länge varit mina favorit-hifi-lurar, alla kategorier, i prisklassen 2000-2500 kronor. Faktum är att X2 var fullständigt briljanta, erbjöd en akustik, kontroll och karaktär som du fick leta i 6000-kronorsträsket för att hitta något slags motstycke till, enligt mig. Men så gick gitarrtillverkaren Gibson i konkurs och eftersom de ägde och utvecklade Philips Fidelio-produkter föll även hörlurssatsningen i glömska.

HQ

TP Vision, som äger och utvecklar Philips skärmar, köpte loss Fidelio ur konkursboet dock, och min väntan/längtan efter X3 kunde inledas. Under tisdagen anlände dessa hörlurar till oss på Gamereactor och sedan dess har jag suttit med dem på skallen. Dygnen runt, snudd-på. För detta är lite heligt för mig, även om jag har ett par Audeze LCD-X på skrivbordet och definitivt lyssnat på hifi-lurar som spelar ifrån Fidelio-serien utan att blinka. Det är väl helt enkelt så att Fidelio-lurarna precis som ljudlimpan Fidelio B5 verkligen prickade rätt när det kommer till den där basfokuserat varma, djupa, spelglada, lekfulla karaktären som jag alltid föredrar. Att de dessutom var befriade från "moderna funktioner" och sådär retrohärligt utformade sett till passform och framförallt materialval/design, gjorde knappast saken sämre, för egen del.

Philips Fidelio X3
Det medföljer både 2,5 mm-sladd för den som vill köra balanserat samt vanlig 3,5-kabel.

Det enda egentliga klagomålet jag hade på de föregående modellerna var den lilla midjan som själva kåporna var fästa i huvudbandet med, dessa sprack enkelt om man tappade lurarna i marken och gick sedan inte att laga på något fiffigt vis, vilket för mig innebar att jag var tvungen att köpa helt nya lurar. Den här gången går huvudbandet (vars grundkonstruktion är tillverkad av aluminium denna gången) hela vägen ned till kåporna utan den där onödigt ömtåliga midje-leden. Detta gör att lurarna sitter lite mer... Sitter bättre på skallen sett till hur de pressar sig fast från sidorna och det gör dem även mer tåliga. Kåporna är supersnygga, en läcker visuell uppdatering av föregångaren med riktigt bekvämt tyg, skum samt pulverlackat alu på utsidan. X3 andas kvalitet direkt ur kartong.

Philips Fidelio X3 är dock inte utvecklade rent akustiskt av folket som satte ihop X2 och det märks. Dessa lurar har inte samma varma karaktär i ljudet som föregångaren hade, och det tror jag för många kanske inte är något direkt negativt. Men för mig är det det. X3 låter mer neutralt än de två föregångarna och de engagerar inte lika mycket. Jag har lyssnat på allt från Reign of Kindo till The 1975, Pearl Jam, Sabbath, Phoenix, AC/DC, Ryan Adams, John Mayer samt Anna-Lotta Larsson i dessa lurar och även om kontrollen är klockren precis som upplösningen, detaljrikedomen och mellanregistrets snärtighet, är de lite ljusare än senast, lite mer diskant-fokuserade och en aning mindre roliga. Jag blir inte direkt lyssningstrött efter timmar med dessa lurar man de är heller inte lika engagerande som X2 var.

Detta är en annons:

Om du ansåg att X2 precis som JBL och Bose prylar kanske färgar ljudbilden lite väl mycket, att det där patenterat amerikanska, svulstiga som dessa produkter erbjuder blir lite för... Mycket. Då är X3 förmodligen den perfekta hifi-luren för dig, inte minst med tanke på hur bra de låter rent allmänt, hur välbyggt snygga, lätta och enkla att hantera de är. Jag föredrar dock helt klart mina Fidelio X2 framför dessa alla dagar i veckan.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Urtjusig design, bra materialval, superbekväma, prisvärda, klockren akustik med finfin kontroll, det medföljer båda 3,5 mm-sladd samt balanserad kabel
-
Saknar djupet och värmen från föregångarna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Philips Fidelio X3

Philips Fidelio X3

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Fidelio X2 förblir en av Hegevalls mest älskvärda ljudprodukter genom alla tider och nu när uppföljarna äntligen anlänt har han naturligtvis nästan lyssnat ihjäl sig...



Loading next content