Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG CX OLED 65"

Petter har levt tillsammans med LG:s nya OLED-flaggskepp den senaste veckan och är nu redo att dela ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

LG C9 har under det gångna året suttit stadigt och stabilt på tronen som världens bästa TV. Visst, Sony och Panasonic (som använder sig av LG:s paneler i sina OLED:s) har via andra typer av bildtuners lyckats erbjuda något, något bättre rörelsehantering men har då istället varit sämre på gaming, sämre gällande inbyggt användargränssnitt och fjärrkontroll. De har även varit markant mycket dyrare trots att de i grunden baseras på exakt samma TV. Och det är ju precis där som LG regerat TV-världen de senaste åren. Briljant design, rasande fin OLED-bild, brutalt bra "gaming mode", branschledande operativsystem och marknadens smidigaste fjärrkontroll. Och denna överlägsenhet bara fortsätter 2020 med nysläppta CX.

HQ

Jag har tillbringat en dryg vecka tillsammans med CX på 65" och precis som förväntat är nyheterna extremt få och förbättringarna otroligt små. Orsaken till detta är enkel; LG C9 är så pass bra att LGE med enkelhet hade kunnat skippa en uppföljare på flera år, och bara fortsatt sälja fjolårsvinnaren utan några som helat problem. Trots det har LG jobbat vidare med framförallt "game mode" som nu ligger på runt tio millisekunder i 4K 120 Hz, något som imponerat ordentligt på mig. Om du avser att köpa antingen Playstation 5 eller Xbox Series X i höst och vill spela 4K (native) i 120 bilder per sekund, är det naturligtvis denna TV du bör införskaffa.

LG CX OLED 65"
HDMI 2.1. HDR. Dolby Vision. 4K. 120Hz. 10ms i input lag. Detta är en strålande TV för gaming.

Designmässigt är det omöjligt att se skillnad på C9 och årets modell. Samma hölje, samma ram, samma fot, samma fjärr och samma bakstycke gör att det helt enkelt inte går att se skillnad på dem när de är avslagna. Det är som sagt inte särskilt mycket enklare att se skillnad på dem när de är påslagna och står sida vid sida. Båda är strålande, fantastiska TV-skärmar som passar lika bra för den som avser att spela PC-spel, PS4-titlar, PS5, Xbox One, Xbox Series X eller Switch som den som enbart vill mosa upp Blu-ray- eller 4K UHD BD-bild.

Kalibreringsmässigt är CX snudd-på perfekt ur kartong även om det alltid går att smyga in i service-menyn och meka lite med framförallt lågdagrar (LG:s partnerskap med Calman har gjort detta otroligt mycket enklare) men det råder inga tvivel om att denna är fenomenalt fint inställd från fabrik, vilket absolut inte går att säga om alla TV-apparater i denna prisklass. WebOS 5 är bättre än någonsin också, tillåter för mer egna inställningar och att nu kunna skräddarsy framförallt genvägarna på ett mer heltäckande sätt gör mig genuint lycklig. På det problemfria, rappa, enkla, lättbegripliga sätt som detta operativsystem fungerar är det enkelt att rekommendera LG:s skärmar till precis vem, som helst. WebOS är helt enkelt bäst, fortfarande.

Detta är en annons:

Ljudet i CX är detsamma som i C9 sett till ren hårdvara men LG:s ingenjörer har tillfört inställningsläget "AI Pro" som gör att framförallt dialog framkommer lite tydligare på låga volymer. Minus det handlar det dock om samma ljudbild som är klart godkänd med tanke på hur rasande tunn denna TV är, men naturligtvis rekommenderar vi dig att köra ett extern ljudsystem, lurar eller en ordentlig limpa.

LG CX OLED 65"
Designen är identisk med C9 från 2019.

Bildkvaliteten är som sagt fenomenal, precis som ifjol. SD, HD och HDR ser otroligt bra ut med perfekt svärta, ytterligare förbättringar gjorda i "near black"-nivåerna, särskilt när det kommer till komprimerat material från diverse streamingtjänster. Färgerna är neutrala och lugna, rörelsehanteringen superb, kontrasten strålande och skärpan superb. I HDR skjuter CX ur sig 740-750 nits i ljusstyrka och även om det fortfarande är i lägsta laget handlar det om bildkvalitet som förtrollar. LG:s "tone mapping"-funktion gör att HDR-bilden känns mer ljusstark och klarare, vilket vi har upplevt som en ren förbättring utan egentliga problem eller svagheter. G-Sync-stödet är dessutom alldeles strålande.

Som du redan förstått är CX ännu en superb TV från marknadsledarna och det råder ingen tvekan om att du som gamer behöver en av dessa inför den stundande nya generationen konsoler som dimper ned till hösten. Jag hoppas kunna lägga labbarna på en 77:a i september, och ser såklart mycket fram emot det.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande bildkvalitet med neutrala färger, perfekt svärta, sanslös skärpa. Strålande design, överlägset OS, klockren fjärr, vettiga priser
-
Något ljussvag i HDR
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG CX OLED 65"

LG CX OLED 65"

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter har levt tillsammans med LG:s nya OLED-flaggskepp den senaste veckan och är nu redo att dela ut betyg...



Loading next content