Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI GS66 Stealth

Vi har hårdtestat MSI:s senaste värsting, MSI GS66 Stealth här är vårt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

I och med lanseringen av de nya Comet Lake-processorerna visste vi alla att nya bärbara datorer var på väg. Samtidigt har bilduppdateringsfrekvenserna stigit och har blivit en parameter som blir allt mer intressant för de som vill köpa en ny bärbar dator för spel såväl som den nya generationen "Super"-versioner av Nvidia-grafikkort. Och det är här vi hittar MSI GS66 Stealth. På pappret har den allt du vill ha i en modern bärbar dator.

Dess helsvarta, eleganta metallkropp innehåller det senaste och bästa, som Intels 10:e generation i9 10980HK CPU, ett Nvidia RTX2080 Super Max-Q grafikkort, och i vårt testexemplar, 32 GB DDR4 Ram och ett 2 TB NVMe från Samsung. Ja, det är en Max-Q-design på grafikkortet, så prestandan är något lägre, men... spoiler alert - det gör underverk för kylningen. Den levereras också med Win Pro.

Å andra sidan, jag gillar inte den stora "hakan" nedtill; den verkar inte tjäna något annat syfte än att visa en logotyp och se till att locket har samma storlek som chassit. Den nya i9 109875HK påstås ge en 50% högre prestanda på grund av två extra kärnor och en massiv 5,3 GHz Turbo-klocka på en enda kärna. Detta är ett ganska mastigt påstående jämfört med den gamla i7-9750H som var standarden för de flesta bärbara datorer förra året.

Och ja, den matta svarta färgen på den bärbara datorn gör den extremt subtil och diskret; Jag antar att det finns en anledning till att denna produktlinje kallas "Stealth". Den är extremt trevlig att ta på, och ytan känns slät och industriell. Musplattan känns behaglig, är lätt och smidig att använda och helt enkelt fantastisk under fingret.

MSI GS66 Stealth
Detta är en annons:

Displayen är på 300Hz, efter 240Hz är sååååå 2019. Det känns dock logiskt och jag upplever att hoppet från 144Hz till 240Hz är märkbart, men upp till 300Hz är det än mer påtagligt. MSI har ett gäng olika färgkonfigurationer via True Color-systemet, och det förbättrar särskilt mörka områden, något som såklart är bra för spel. Färgerna, kontrasten och svartnivåerna är några av de bästa jag någonsin sett på en TN-panel, men det tävlar inte med en riktig IPS-skärm, men det betyder mindre för spel, speciellt eftersom älskar smidigheten i 300Hz panelen.

Vissa uppgraderingar är också möjliga, både för SSD och minnet. Men eftersom vår hade 2TB NVMe och 32 gigabyte RAM, skulle den enda logiska uppgraderingen vara att lägga till ytterligare en SSD. Två terabyte räcker långt när det gäller spel. Om du vill spara lite pengar finns en 240Hz-modell också, eftersom den testade modellen är 10SGS-017NE-versionen som kostar dig 38 999 SEK, med mindre kraftfulla modeller som bara går på dryga hälften.

Batteriet är 99,9Whr, och trafon är relativt liten och kompakt. Anledningen till det udda numret är enkelt; laglighet när de används ombord på moderna flygningar. Detta är extremt irriterande för mig personligen, men det är bara logiskt att du inte säljer en produkt avsedd för rörlighet som kunden inte kan använda i ett flygplan. Det passar perfekt med 2,1 kg på datorn som är en del av en produktlinje MSI kallar "ultraportabel". Batteriets livslängd är ganska ok med 5,3 timmar, men om du använder det för spelande kommer det inte att hålla så länge.

Kylmässigt har den vanliga Cooler Boost som vi på Gamereactor har använt i flera år nu uppgraderats till den senaste versionen, Trinity+. Den använder extremt små fenor till kylfläktarna, i kombination med ett friskluftintag under chassit. Den har tre fläktar och använder sju värmerör för att föra värme bort från CPU och GPU.

Detta är en annons:
MSI GS66 Stealth

För dem som förväntade sig bra ljud skriver MSI på GS66 Stealth-produktsidan att vi kan förvänta oss att "uppleva det överlägsna ljudet med duo wave-högtalare". Jag tror att det de menar att säga är att de använder stereo-dipolhögtalardrivrutiner med en passiv kylare i en förseglad kammarkonstruktion, vilket låter bättre än de flesta andra bärbara ljudlösningar. Annars skulle meningen vara rent nonsens.

Och ljudet är oerhört överlägset jämfört med nästan alla andra inbyggda högtalare för bärbara datorer som tidigare testats här på Gamereactor, men ribban för det är fortfarande ganska låg. Men cred till MSI/Dynaudio för att ha gjort högtalare som inte får mina öron att blöda inom fem minuter.

På tal om andra märken: tangentbordet med dess extremt fina touch-känsla är från SteelSeries och erbjuder RGB per tangent, många förinställningar, det är kompatibelt med ett antal spel om du vill ha full integration, och för den yngre publiken - det kan tända synkroniseras med din favoritmusik. Bara för att du kan, betyder inte att du alltid borde - sa ingen PC-tillverkare någonsin. Knapparna är korta, känsliga, och trots att PC:n blir lite varm finns det inga problem med ett uppvärmt chassi eller musplattor.

På anslutningsavdelningen är en Thunderbolt 3-port den viktigaste, så att du kan ladda din bärbara dator via USB-C-anslutning från en annan adapter eller en power bank. Var medveten om att det finns minimikrav för detta, och det kan inte ladda från både AC och Thunderbolt samtidigt. Men förmågan att ladda från en power bank bidrar ändå till rörlighetsfaktorn. Förutom Thunderbolt 3 USB-C-port finns det DC in, en icke-Thunderbolt USB 3.2 USB-C, tre USB 3.2-A-portar, Bluetooth 5, Ethernet och HDMI. Medan en mini-displayport eller mini-display-port i full storlek hade varit trevlig, kommer jag att överleva eftersom det finns Thunderbolt och HDMI... och... eh... som vanligt vägrar MSI att skriva vilken typ av HDMI de använder, vilket är extremt frustrerande. Det stöder åtminstone 165Hz-skärmar och 4K, vilket innebär att det är HDMI 2.0 av något slag, men troligen inte 2.1.

Hörlursutgången är ganska kraftfull för en bärbar dator; Jag hade inga problem med att köra ett par magnetiska Hifiman Planar hörlurar via uttaget, och den inbyggda DAC stöder upp till 24 bit/192 KHz-ljud naturligt. Även om DAC specificeras som från ESS Saber-serien, finns ingen information tillgänglig om vilken modell, detsamma gäller för hörlurarförstärkningschipet.

Dragon Center-programvaran gör sitt jobb, även om jag hade några problem med att uppdatera Intel Storage-drivrutinen (allt annat fungerade som avsett). Förutom att övervaka all hårdvara är det din plats att växla mellan profiler (jag rekommenderar att du också kontrollerar Windows Power-inställningar). Alla tester utfördes med "Extreme Performance" och Super Battery för batteritestet.

På Wifi-avdelningen får vi Killers xTrend extender- och prioritering, DoubleShot Pro och Wifi 6. Jag har mycket låg ping där jag bor och en ganska hög bandbredd, men upplevde ingen signalförsämring när jag använder GS66 .

MSI GS66 Stealth

Så har den nya hårdvaran gjort ett kvantsprång eller har 300Hz-panelen ätit upp all bilduppdatering? Ingetdera faktiskt. Även om det är en förbättring är MAX-Q-modellerna mindre kraftfulla än deras icke-MaxQ-bröder. Det här är någon som negerats genom att använda ett Super RTX-kort istället för det vanliga. Och medan 300 Hz-paneler äter upp vissa FPS vid lägre inställningar, var skillnaden mellan 144Hz och 300Hz på ultra i de flesta spel bara 1 FPS.

När det gäller buller och temperatur, låt oss bara säga att 10:e gen-processorerna körs heta. Som i riktigt heta och slim-line-datorer har alltid haft ett kylproblem. Detta är inte mycket annorlunda här, och även om GPU klarar sig fint med en 50-graders medeltemperatur och ett maximum som aldrig gick utöver 70 grader, lyckades CPU mycket sämre. 59 grader i tomgång och 97 grader under belastning; det är för varmt, även för ett lågprofilschassi.

Detta påverkar också ljudnivåerna, och medan det tysta läget är tyst, har datorn i tomgång i Extreme Performance-läget ett märkbart 26,1 dB fläktljud och fortsätter till 44,6 dB under belastning. Även om det inte är fullt brusande och inte så diskantintensivt som vissa fläktar, är det fortfarande något du tydligt kan höra om du inte använder ett headset.

Alla benchmarks är på 1080P, 300Hz.

Assassin Creed Odyssey:
Ultra: 57 FPS
High: 77 FPS
Medium: 88

Far Cry 5:
Ultra: 102 FPS
High: 109 FPS
Medium: 115

The Division 2
Ultra: 71 FPS
High: 92 FPS
Medium: 115

Total War: Warhammer 2
Ultra: 71.5 FPS
High: 82.2 FPS
Medium: 116.5

Middle Earth: Shadow of War
Ultra: 96 FPS
High: 121 FPS
Medium: 152 FPS

Red Dead Redemption 2
Ultra: 73.1 FPS

3D Benchmark, synthetic score
Time Spy: 7461
Time Spy Extreme: 3451
Port Royal: 4522
Fire Strike Ultra: 4604
Fire Strike Extreme: 8747
Fire Strike: 16812

Spelprestandan är bättre, men inte ett massivt hopp från förra generationens jämförbara maskiner med MaxQ-kort, i bästa fall pratar vi om 10-12% bättre i mycket specifika fall. Det konstiga är att kylningen av grafikkortet verkar fungera perfekt, och därför skulle en icke-maxQ-version av RTX2080S verka mer logisk och ge kunden ännu mer prestanda. Det är dock viktigt att lägga märke till att 10:e gen-processorn från Intel är extremt nya med bättre optimerade drivrutiner bör deras samarbete med grafikkortet vara mer pålitligt. Som sagt, de flesta titlar som körs i +60 FPS på Ultra med en 300 Hz-panel, och detta ger dig en en extremt mångsidig och kraftfull maskin du kan ta med till ett affärsmöte utan att det skriker "gamer" till hela rummet.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content