Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

PS4 DualShock 4 Backbutton

Prestationshöjande hårdvara till PS4? Nu ska du få höra...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns en paradox för hårdvarutillbehör till spelande. För de som likt mig har tjugotalet år tv-spelande i bagaget, och från och till hyst en dröm om att "något" ska öka ens precisionsförmåga eller möjligheter i spel överhuvudtaget - det är också vi som, tror jag, har svårast att förändra våra vanor.

HQ

DualShock 4 Backbutton Attachment är ett av Sony nysläppt, officiellt handkontrollstillbehör som ser ut som en liten plastbit i form av en halvmåne som man fäster undertill i hörlursuttaget, och som möjliggör två extra knappar bak på kontrollen där man vanligtvis, om jag inte tillhör ett undantag, stödjer greppet med lång- eller ringfingrarna. Backbutton är alltså fel ord egentligen eftersom det rör sig om två, men detta är möjligen inte rätt sammanhang att märka ord.

Att gripa om och använda detta nya påfund, att plötsligt vänja sig av vid de sedvanliga, bekväma fingerpositionerna man präntat in i muskelminnet sen tidiga barndomen - är till en början oerhört svårt. Kontrollen ligger plötsligt inte lika avspänt i händerna, och knapparna signalerar för mig att "nu är det slut på lek" i och med att inga fingrar enbart stöttar greppet längre.

Tillsatsens funktion är nämligen att möjliggöra för de tidigare sysslolösa fingrarna att nu få agera, och jag förstår snart varför även om invänjningsfasen inte är över. Jag tar exemplet Call of Duty. Där springer du likt i dom flesta förstapersonsskjutare med vänstra analogspaken och siktar med den högra, inga konstigheter. Därtill zoomar du in och skjuter med axelknapparna. Problemet som kan uppstå med en vanlig handkontroll är att du ofta måste släppa en av analogspakarna för att t ex aktivera en funktion på styrkorset med vänster tumme, eller ladda om ditt vapen, huka eller hoppa över ett objekt på fyrkant, cirkel eller X med höger tumme. Vad som då händer när du tvingas flytta dina tummar från analogspakarna är att du kan förlora momentum i kritiska ögonblick, och detta råder Backbutton bot på.

På den lilla intuitiva skärmen som aktiveras med ett knapptryck när tillsatsen är inkopplad, är det lätt att ställa in och välja vilka knappar som Backbutton(s) ska motsvara. Du kan välja helt fritt mellan samtliga knappar, varpå jag kopplade den högra bak-knappen till cirkel och vänster till fyrkant för att på så sätt låta mina tummar stanna på analog-spakarna, och även om det som sagt kändes ovant så var det väldigt smidigt att plötsligt kunna sikta samtidigt som jag laddade om och gled in bakom en välklippt buske och gömde mig. Jag kände mig inte bara bättre - jag blev bättre. Jag gömde mig snabbt, effektivt och med nyvunnen stolthet.

Detta är en annons:
DualShock 4 Backbutton

Men de som överhuvudtaget inte reflekterar över ovan nämnda precisionsproblem, spelar det egentligen någon roll för dem om de inte behöver röra fingrarna lika mycket och därmed vinna lite precision? Nej, det tror jag faktiskt inte. Under min testperiod spelade jag även Uncharted, Shadow of the Colossus, the Sims 4 och Persona 5 - spel som inte direkt kräver snabb reaktionsförmåga och precision, i alla fall inte på ett sätt som två extra knappar kan hjälpa till med. Visst, både Nathan Drake och koloss-dräparen med ansiktet av modell-lera kunde nu byta vapen samtidigt som de sprang i cirklar, det är dock inget jag personligen skulle lägga över 300 kronor på för att uppleva. Givetvis kan man kalla det livskvalitet att spela lite enklare eller långsammare spel där man irriterat sig på att två knappar suttit lite illa och nu ha möjlighet att förändra detta, men det blir lätt försumbart ställt mot den minskade bekvämligheten för händerna.

Det angreppssätt jag då vill framföra gällande Backbutton är: är du intresserad av att kunna förlägga två knappar mer lättåtkomligt för att öka din precision och snabbhet i spel, då bör du i första hand tänka på vilket spel det gäller och hur du vill förändra dess kontrolluppsättning. Problemet kan nämligen - lustigt nog - uppstå, att du plötsligt finner att två extra knappar inte är nog. Om du stör dig på att behöva förflytta högertummen mellan analogspaken och både cirkel, trekant och fyrkant - då kan två extra knappar rimligen inte lösa problemet eftersom en knapp blir över.

DualShock 4 Backbutton
Detta är en annons:

Backbutton är alltså ett tillbehör för den som är redo att på bekostnad av viss bekvämlighet och tillvänjning öka sin snabbhet och precision, och spelar rätt spel för det. Du som däremot har för vana att luta dig bekvämt tillbaka och segla igenom spel på svårighetsgrader som "story-mode" - inget fel i det, spela lugnt vidare.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
I vissa fall otvivelaktigt prestationshöjande, smidiga inställningsmöjligheter
-
Lämpar sig inte för kontrollschemat till alla spel, något obekvämt/annorlunda grepp
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content