Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280

CPU AIO med LCD-display, 2x140mm ARGB-fläktar och en massa andra finesser...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

All-in-One, eller AIO, har länge varit en favorit för vattenkylning. Det är lätt att installera och det är lätt att underhålla samt har flera andra fördelar. Men smakar det, så kostar det, 2500 kronor i det här fallet. Det är inte första gången vi ser Aorus leka med nya saker, och Aorus gör snart allt utom CPU och GPU.

Konstruktionen är ganska standard med en svart aluminiumkylare, två stora svarta gummislangar till själva kylningsdelen, som är i ett snyggt rundat svart hölje i aluminium. Pumpen själv sitter direkt ovanpå kopparens kylfläns för CPU och har en 60x60mm LCD-skärm monterad. Fläktarna har en kapacitet på 100,16 CFM, det vill säga kubikfot per minut, eller motsvarande drygt 169 m3/h. Som jämförelse, en av marknadens bästa luftkylare, producerar Noctuas HD-D15 140,2 m3/h, men kostar också endast 800 kronor. Det ska dock sägas att Aorus anger att kylaren låter 22,3 - 44,5 dB, med Noctua på högst 19,2-24,6dB, vilket också är en av anledningarna till att många fortfarande väljer att hålla sig till luftkylning.

Själva skärmen kan synkroniseras med resten av datorn, men i princip visar den bara en fin "Aorus" -logotyp, och kan sedan ställas in i olika lägen för lite olika effekter.

Detta är en annons:
Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280

Dubbla kullager används - vilket är standard i nästan alla produkter. När inställningen "entusiast" är aktiverad visar den temperaturen och modellnumret på din processor, medan funktionsläget också visar status för både fläktinställning och hastighet, medan CPU-hastigheten, antalet kärnor och trådar också visas utöver temperaturen. Och så kan du naturligtvis också visa det vad du vill från förenklad text. Jag föredrar att hålla mig till CPU-temperaturen och inte så mycket annat. Och ja, det finns naturligtvis också RGB-alternativ på CPU-kylaren, och sju olika sätt det kan lysa upp, medan fläktarna kan lysa på tio olika sätt. Och då är det ganska lång tid att uppdatera bilden eller texten du har valt.

Det är ett Asetek Gen6-pumphus som används, de har förvånansvärt en dansk avdelning, men producerar knappast något direkt, men de producerar serien som består av modellerna 240 millimeter, 280 millimeter och 360 millimeter.

Naturligtvis stöds programvara av Aorus Engine, och inte minst deras egen RGB Fusion-drivrutin för ljuset, men kylaren själv passar alla märken med vanliga moderkort. Och ja, fläktarna är av ARGB-typen som kan producera all världens färger. Jämfört med moderkortet, var medveten om att det inte finns något TR-uttag som du måste satsa på att det medföljde din CPU.

Detta är en annons:
Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280

Om någon borde ha glömt hur det är att köra vattenkylning genom en AIO-design, här är en kort sammanfattning:

Din processor blir varm, denna värme transporteras genom en så kallad Cold Plate som är i direktkontakt med CPU och naturligtvis har du också kylpasta mellan de två lagren, den kommer förmonterad från fabriken. Härifrån kommer det in i pumphuset, som är fyllt med kylvätska, och den nu uppvärmda vätskan pressas sedan ut genom det ena röret som i detta fall är gummi men kan också tillverkas av hårt material med anpassade konstruktioner. Den heta vätskan kommer nu in i en kylare där värmen antingen sugs ut eller matas ut med hjälp av luft som blåses genom fläktarna, och den kylda vätskan återgår sedan till pumphuset genom ett returrör, där den sedan återgår och kommer i kontakt med den Cold Plate som värmde den till att börja med.

Fördelen är att ett pumphus är väsentligt mindre i storlek än en luftkylare, vilket ger både mer utrymme och bättre luftflöde i skåpet, och i teorin är det mindre brus. Och vi sade just att vi här talar om teori. För fläkten som sitter på kylaren är oerhört avgörande för om detta är sant eller falskt, eftersom de flesta som har lekt med vattenkylning har lärt sig det hårda sättet, plus att inte alla pumpsystem är lika tysta som de marknadsförs för att vara.

Dessutom kan vatten absorbera betydligt mer värme än fri luft, och för de få människor som gillar att överklocka sina system kommer vattenkylning vanligtvis att vara ett mycket bättre val än luftkylning, som vanligtvis toppar en värmeledningskapacitet på 250 watt.

Installationen i sig är ganska enkel. Fläktarna måste monteras på radiatorn, som är ansluten till resten, och sedan måste pumphuset monteras på processorn, som tidigare har fått förstärkningsmontering. Intel-uttaget förinstallerat på pumphuset ersätts med en AMD-ditto med ett enkelt roterande klicksystem. Personligen föredrar jag att placera kylaren högst upp på datorn - fläktarna är inte nödvändigtvis så nöjda med det pneumatiska motståndet som uppstår om de blåser ner, direkt i ett bord eller golv. Personligen föredrar jag också att fläktarna ska andas in snarare än att blåsa, men det finns mycket delade åsikter runt. Det är inte avsikten här, och manualen föreskriver direkt att fläktarna är monterade under radiatorn, och därmed fläktarna, så det gjorde vi. Men det finns också modeller som har skruvar som är tillräckligt långa för att båda delarna ska vara möjliga, vanligtvis genom att samma skruv går igenom och håller både fläkten och kylaren, här är fläktarna fästa vid kylaren, och kylaren fästs sedan i skåpet med sina egna skruvar. Efter det är kablarna anslutna till systemet, det är ganska enkelt att ta reda på vad det är, och de flesta moderkort bör ha gott om anslutningar.

Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280

Det måste emellertid sägas att du enkelt kan byta system för att dra luften istället för att trycka, detta kräver dock att placera fläktarna på den andra sidan av metallnätet i skåpet. Vissa skåp har inte en täckplatta på toppen / framsidan, och här kommer det att se fruktansvärt ut, samt riskera skador på fläktarna. Lyckligtvis har jag båda, och kan göra det på detta sätt både på framsidan och på toppen. Jag undrar dock att manualen inte skriver något om det.

Det är relativt enkelt och du bör vara försiktig med skruvmejseln, men om du inte har 18 tummar upp, bör processen vara enkel för de flesta.

Tempoeraturmässigt är vi också rimliga, det vill säga 34 grader i viloläge - liknande den mycket stora Be Quiet-luftkylaren som finns på Ryzen 3600X i testsystemet, och även om det kom upp till 55 grader var det vanligtvis i 47-48 lager under normal användning, det vill säga lite lägre än de 55 grader som det annars var i allmän användning, och 67 grader var den maximala temperaturen för luftkylning. Vi märkte det nästan också när vi låste över, men det är fortfarande 10 grader under de 77 graderna som det annars träffar när jag slog 4,22 Ghz.

I vårt normala bruk var larmet inte så illa, det var svårt att isolera det från grafikkortet eftersom det bara nådde 35 grader, men om du har en i9-9900K eller en 3950X som till exempel överklockar, bör du inte förvänta dig att vara lika lycklig. Det är emellertid viktigt att tänka på att skillnaden mellan vattenkylning, med extra buller, jämfört med god luftkylning, inte bara ligger i priset, utan också i förmågan att kyla vid högre temperaturer, dvs ju högre temperaturer, desto mer vattenkylning bör beaktas. En god luftkylare kommer dock inte att vara så dålig att du kommer att uppleva termisk thorttling, men om du spelar med överklockning, har ett skåp med begränsat luftflöde eller bor på ett varmt ställe, kan vattenkylning vara en bättre lösning.

Observera att både Motor och RGB Fusion måste installeras, du kan inte nöja dig med en av delarna om du vill använda de svalare funktionerna helt. Som kylare är det inte mycket att anmärka kring prestanda eller installation. Displayen är snyggt gjord för de som vill ha mer snygga detaljer i sin dator, men det är ingen nödvändighet. Men 2500 kronor är fortfarande mycket pengar.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content