Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Xbox One Elite Series 2

Microsoft har just släppt uppföljaren till sin populära Xbox Elite Controller, och vi har nu recenserat Series 2 för att kolla vad den har att erbjuda ditt spelande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det här med alternativa handkontroller till konsoler är långt ifrån något nytt, men däremot brukar det vara tredjepartsutvecklare som levererar den biten. Med Xbox Elite Controller gjorde Microsoft tvärtom och tog själva fram en lyxvariant, varpå vi spelare med all önskvärd tydlighet visade att det var en produkt vi faktiskt ville ha och betalade för.

Med tanke på att många av oss spelar i flera timmar varje dag, känns det som att den tiden bör spenderas på bästa tänkbara sätt. Visst duger en standardhandkontroll, men det är såklart roligare att få något ännu lite bättre som ger lite extra guldkant till gamingen. Efter att ha fått återmatning på den första Xbox Elite Controller samt släppt den påkostade Xbox One X, går Microsoft nu därför vidare med ännu en lyxprodukt för mer kräsna gamers, nämligen Xbox One Elite Series 2.

Elite-handkontrollerna är designade som just en lyxgrej avsedd att göra spelandet roligare, och inte avsedda för esport eller något semiprofessionellt bruk som många andra handkontroller i denna prisklass. De ska kort och gott bara vara snygga och sköna att använda i hemmet och ge det där lilla extra efter en hård dag på skolan/jobbet när det ska varvas ner några timmar med exempelvis Gears 5. Kort sagt en produkt för alla som bara vill ha lite mer än vad standardhandkontrollen ger.

Detta är en annons:

Trots prislappen sålde Microsoft över en miljon Xbox Elite Controller, så förväntningarna är såklart höga på Series 2, som dessutom redan bekräftats vara kompatibel med Xbox Scarlett som lanseras nästa år. Så vad är nytt denna gång då?

Xbox One Elite Series 2
Nu täcker den gummerade ytan mer av handkontrollen som ligger bättre i näven.

Det första jag noterar är hur själva texturen nu är annorlunda som gör att handkontrollen känns bättre i näven tack vare mer rejäl gummering. Det skapar betydligt mer friktion och gör att den upplevs stabilare att hålla i. Vidare ingår nu ett litet verktyg i aluminium som du använder för att justera motståndet i analogspakarna när du tiltar dem. Det handlar i praktiken om att spänna eller lossa en fjäder, och det är alltså ingen mjukvara inblandad.

Även på baksidan finns en ny inställningsmöjlighet för handkontrollens Trigger-knappar, alltså LT och RT. Nu kan du välja mellan tre förinställda lägen, där den sista är så tajt att Triggern i praktiken förvandlas till en digital knapp. Självklart finns också Bluetooth-integration, vilket är ett måste eftersom xCloud (Microsofts streaming-tjänst för spel) snart förvandlar våra mobiltelefoner till bärbara spelkonsoler. Du laddar Xbox One Elite Series 2 via USB-C, och det inbyggda batteriet ger dig cirka 40 timmars speltid, även om vi gissar att flera av er föredragit att kunna byta batterier själva. Ett trevligt grepp är också att den väska som medföljer dessutom har USB-passthrough, så du kan ladda upp handkontrollen utan att behöva ta fram den. Dessutom finns tre LED-lampor som indikerar vilken av dina inställningar du för tillfället använder (eftersom du i Forza Horizon 4 kan vilja ha andra inställningar än i Call of Duty: Modern Warfare).

Detta är en annons:

Det är alltså ganska rejäla skillnader på handkontrollen, som ändå känns som en naturlig förlängning av den numera klassiska Elite Controller. Det är med andra ord en ganska tung best på 340 gram, den är direkt larvigt robust och det ingår fortfarande extra uppsättningar analogspakar (samt alternativ till styrkorset). Det är kort sagt fortfarande en lyxprodukt, som dock känns mer prisvärd denna gång trots att den rent av är dyrare än föregångaren.

Xbox One Elite Series 2
Här är de tillbehör som medföljer Xbox One Elite Series 2.

Låt mig sammanfatta intrycken lite närmare för att förklara varför. Det mekaniska motståndet i analogspakarna gör verkligen skillnad. Att kunna få det lösare i exempelvis Forza möjliggör bättre finlir i rattandet, medan det i andra spel är önskvärt med betydligt trögare analogspakar. Jag hade dock uppskattat att analogt kunna ställa in även LT och RT istället för att "bara" har tre lägen att välja på. Det stramaste läget för Trigger-knapparna är lyckligtvis rent guld för de som spelar shooters och verkligen behöver reaktionstiden, och jag uppskattar hur enkelt det är att ändra inställningarna efter behov.

De tre LED-lamporna gör att det går snabbt att växla mellan förutbestämda användarprofiler, och Xbox Accessories-appen (som fanns redan till Elite Controller) har fått sig en rejäl ansiktslyftning och är betydligt bättre att använda. Pluspoäng för att du dessutom snabbt kan välja standardinställningen om du av någon anledning hellre vill ha den än de du själv skapat.

Xbox One Elite Series 2
Den kostar en slant att köpa, men bäöttre handkontroll är svår att finna.

Slutresultatet är makalöst bra. Vare sig du är den typen av spelare som vill detaljjustera spelkontrollen inför varje given titel, eller bara vill ha något mer rustikt och lyxigare - så levererar Elite Series 2 till punkt och pricka. Jag önskar bara att det hade gått att designa sin handkontroll med fria färgval i Microsofts Design Lab precis som med standardhandkontrollerna eftersom inställningsmöjligheterna och personifieringen är en stå stor del av den totala upplevelsen.

Dessutom förtjänar det att nämnas att den kostar en rejäl slant. Men sammantaget är det ändå en lyxpryl som ingen annan handkontroll kan matcha - och då snackar vi oavsett format.

HQ
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Grymma inställningsmöjligheter, klockrent grepp, smidig att använda, smart laddning, batteriet håller 40 timmar, relevanta tillbehör
-
Kostar över 2000 kronor i Sverige, bara tre lägen på Trigger-knapparna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content