Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG OLED C7 (OLED65C7)

Hegevall har delat ut betyg till fjolårsskärmen C7 som på alla tänkbara sätt och vis är en förkrossande fantastisk TV!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Den har ersatts nu, vi vet. Av uppföljaren som påpassligt nog heter C8 men trots detta har vi sett ett stort intresse från er läsare att plocka upp en fjolårsskärm av den enkla anledningen att priset är markant lägre och just därför har vi tagit oss tiden att dela ut betyg till C7, som på alla tänkbara sätt och vis är en makalös skärm.

HQ

Här på Gamereactor har vi vid det här laget packat upp åtta stycken OLED-skärmar från LG och ända sedan den allra första jungfru-modellen har vi varit gräsligt imponerande av vad dessa paneler kan åstadkomma sett till renodlad bildkvalitet. Med det sagt existerade det en tid ett antal dryga bekymmer som gjorde att LG:s modeller aldrig kammade hem full pott och det var då framförallt avsaknaden av nyanserad svärta och den något svaga ljusstyrkan som vi ansåg vara teknologins största akilleshäl. Båda dessa minuspunkter är idag ett minne blott även om det på pappret fortfarande är så att exempelvis Samsungs LCD-teknologi QLED erbjuder klart mer ljuspunch. I verkligheten handlar det dock om rätt minimal skillnad och det råder ingen som helst tvekan om att LG C7 är en bättre TV än allt vad Samsung heter. Koreanerna är båda riktigt, riktigt bra just nu men det finns ingen LCD-skärm på denna planet som kan tävla med en OLED, och det behöver man inte vara någon slags bildgalning för att konstatera.

LG C7 OLED
Gamuten i C7 är så nära perfekt som det går att komma och mätte 99,97% under våra tester. Det är en ordentlig förbättring jämfört med föregående modell det.

Direkt ur kartong är LG C7 (vi har testat 65-tummaren) en högst erotisk skärm med sitt kritvita bakstycke och lövtunna design. LG har varit världsledande inom detta segment i snart fem år nu och med C7 fortsätter de att bevisa att absolut toppkvalitet inte alls behöver kosta skjortan, för även om C7 65" kostar en slant är den i grunden inte ens på långa vägar så dyr som den faktiskt hade kunnat vara. Idag kan du köpa denna 65-tummare för 21 995 kronor och det måste, hur man än väljer att se på det, som ett smått perverst fynd - för bortsett från Sony A1 och framförallt LG C8 går det alltså inte att hitta en TV på marknaden med bättre bild. Inte enligt oss på Gamereactor.

Att installera och komma igång med denna TV är precis lika smidigt och superenkelt som med de senaste fyra generationerna från LG och att kalla det egenutvecklade, Linux-baserade operativsystemet för "bäst" vore lite som att kalla Jonas Mäkis torso för "något blek". Vi pratar århundradets underdrift här. Chockerande blygsamt uttalande, med andra ord. WebOS 3 är så pass mycket bättre än exempelvis Sonys, Panasonic och Philips motsvarighet (Samsung har fått ordning på sin motsvarighet som vi här på Gamereactor anser vara näst bäst på marknaden idag). För en Apple-taliban som undertecknad är det enkelt att dra paralleller med MacOS när man nyttjar LG.s inbyggda gränssnitt då allt känns snabbt, direkt, logiskt och enkelt utan bekymmer, menyer som hackar eller funktioner som gömts bakom korkad logik och allt för många knapptryck. Det är även lätt som en plätt att fastslå att LG är överlägset bäst på marknaden sett till fjärrkontroll och hur deras patenterade Magic Remote fungerar. Inte för att fjärren känns särskilt lyxig, för det gör den icke, men med tanke på hur den fungerar. Precis som vanligt styr man runt en liten ljusrosa prick på skärmen genom att likt med Wiimote peka runt i luften och sedan flera år tillbaka görs detta idag med fantastiskt precision och helt utan eftersläpningar eller fördröjningar.

Detta är en annons:

Att skriva in sin mailadress i Netflix-appen (som man själv laddar hem på några sekunder och lägger i app-menn där man vill ha den (jag lade in den som min personliga favorit direkt för att kunna komma åt den med ett enkelt knapptryck) är exempelvis så pass enkelt att LG C7 gör mig på bra humör direkt. Istället för att sitta med tummen och klicka sig fram genom bokstavshavet på skärmen pekar man på de bokstäver som man avser att knuffa in och klickar med joystick-knappen i mitten av Magic Remote, en funktion som kan tyckas oväsentlig för den vanlige konsumenten men som snarare gör denna skärm till en typ av fröjd som även den som inte testar skärmar på jobbet, hela dagarna, snabbt lär sig att uppskatta.

När det gäller inställningarna för bilden samt hur välinställd C7 är ur kartong har vi varit lika imponerade här. Denna TV var i stort sett perfekt redan från första sekund när det kommer till färgneutralitet och med hjälp av bildlägena ISF Expert Bright Room / ISF Expert Dark Room är det rysligt enkelt att skaka fram perfekt bild, direkt. Här på redaktionen testar vi skärmar i ett mörklagt spelrum och därför valde vi naturligtvis ISF Expert Dark Room som vi sedan dess vare sig pillat i eller bytt bort. Att gå in i inställningarna och avaktivera funktionen kallad "Tru Motion" gjordes dock redan från start då vi upplever att den stör alldeles för mycket under framförallt HDR-visningar.

LG C7 OLED
Sett till ren design är detta marknadens snyggaste TV, enligt oss. Mycket bättre designad än exempelvis Sony A1 som med sitt urkorkade stativ hamnar långt, långt efter.

C7 är cirka 22% mer ljusstark än föregående modell och det märks direkt. Att OLED skulle ha problem med ljuspunch är i och med denna TV inte längre en sanning som går att ens nämna och på full sprutt är denna TV rena rama ljusbesten. Det märks även att LG:s ingenjörer arbetet hårt med att skapa ännu djupare svärta med mer nyanser då detaljerna i mörka skuggor i exempelvis Se7en inte längre försvinner i ett bottenlöst svart hål. De har även förbättrat rörelsehanteringen som oavsett om du föredrar Tru Motion-filtret eller inte imponerar, rakt igenom. Bilden upplever vi som rapp, följsam, mjuk och filmisk oavsett vad vi matar skärmen med.

Detta är en annons:

Ljudet är bra, också. Tro't eller ej! För att vara en nio millimeter tunn OLED-panel är TV-ljudet riktigt imponerande och inget vi avser att gnälla över. Naturligtvis tjänar du massa kontroll, audiomässigt omfång och upplösning om du kompletterar din C7:a med en ordentlig ljudlimpa men det begriper vi ju alla. Som Spel-TV är det svårt att inte känna sig lyrisk över hur denna fantastiska TV presterar. C7 skryter med en ilvick panel som vi (via LeoBodnar) mätt upp till 21 millisekunder i input lag, tider som såklart är rasande bra för en 4K-skärm av den här väl tilltagna storleken.

LG C7 OLED
Det vita bakstycket kännetecknar idag LG.

Det råder ingen tvekan om att detta är en förkrossande fin TV som är värd sin vikt i guld. 22 000 kronor för en 65-tummare med den bild som C7 erbjuder är enligt oss rena rama rånet och de enda konkurrenterna som vi ser som (aningen) bättre stavas Sony A1 samt nysläppta LG C8.

Köp en, för guds skull.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Makalös svärta, otroliga färger, brutal rörelsehantering, superbt gränssnitt, ursnygg design, magisk fjärrkontroll
-
Vi hittar ingenting
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG OLED C7 (OLED65C7)

LG OLED C7 (OLED65C7)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har delat ut betyg till fjolårsskärmen C7 som på alla tänkbara sätt och vis är en förkrossande fantastisk TV!



Loading next content