Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Marantz HD-DAC1

Fredrik har testat Marantz hörlursförstärkare HD-DAC1 och har blivit mer än nödvändigt förälskad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Av alla hifi-märken är Marantz ett av de jag har kommit mest i kontakt med och även gillat bäst under mina år som säljare/installatör. De har en enorm portfolio av kvalitetsprodukter med en bra balans av pris kontra prestanda/finesser på sina prylar tycker jag och när deras hörlursförstärkare HD-DAC1 damp in på redaktionen blev jag såklart superpeppad. Jag har själv letat lite efter en prisvärd hörlursstärk och har redan läst lite om denna vilket gör det ännu mer spännande att verkligen få sätta tänderna i den ordentligt.

HQ

Jag gillar verkligen Marantz senaste design med den runda displayen och rattarna på varsin sida. Det blir lite mjukare att titta på och plockar bort den lite kantiga, tråkiga känslan som det lätt blir annars på sådana här produkter. Det är dessutom extra snyggt med träpanelerna på sidorna som känns lyxigt retromysigt och exklusivt, blir lite mer levande och hela förstärkaren osar av snordyr superelegans.

HD-DAC1 är i första hand en hörlursförstärkare men den är även ett försteg och en riktigt bra DAC. Det är alltså tre produkter i en och samma vilket det i sig är väldigt imponerande och att dessutom alla fungerar utmärkt gör det bara ännu mer imponerande. För det här är en multiprodukt utan dess like och för min egen del är den så gott som helt perfekt. DAC1:an har allt jag letat efter och lite till. De analoga utgångarna på förstegsdelen är klockrent till mina aktiva bordshögtalare och du kan välja mellan fixerade utgångar eller variabla om du istället vill koppla den mot ett slutsteg.

Marantz HD-DAC1
HD-DAC1 är fullproppad med finesser och klarar till exempel både DSD2.8 och DSD5.6 vilket står för Direct-Stream Digital och används för att avkoda Super Audio CD (SACD)-filer i datorn.

Det finns dubbla optiska ingångar, en koaxial och en USB B-ingång, alla med både DSD2.8 och DSD5.6 samt stöd för 192kHz i 24 bitar vilket är ett måste tycker jag och en nödvändighet för att kunna njuta fullt ut till riktiga studiomixar som är mixade i just den upplösningen. USB-B-ingången har dessutom en extra avskärmning för att städa signalen från datorn som oftast är av sämre kvalitet och den har även en jitter-reducering och dubbla klock-generatorer för att verkligen säkerställa högsta möjliga synkkvalitet.

Detta är en annons:

Som du märker är Marantz HD-DAC1 fullmatad med smarriga finesser och det märks direkt när jag kopplar in den till datorn att den synkar riktigt bra. För med andra DAC:ar jag har provat har det funnits ett litet brus och även problem med missljud i 24-bitars läget men med DAC1:an är det knäpptyst och problemfritt. Även installationen till datorn gick smärtfritt och den dök direkt upp som ett val bland enheterna i ljudkontrollen.

På framsidan sitter det en USB A-ingång som du kan koppla mot till exempel en iPhone samt en 6,3-millimeters hörlurs-ingång och på baksidan finns det en analog 3,5-ingång. Det enda jag saknar för att slippa använda en adapter i den stora 6.3-ingången är en 3,5-millimeters hörlurs-anslutning på framsidan men annars finns det som sagt allt och lite till i anslutningsväg.

Marantz HD-DAC1
Förstärkaren klarar enkelt hörlurar på ända upp till 600 ohms impedans och det finns massor av kraft till driva de allra finaste dyrlurarna med som till exempel Sennheiser HD800S.

Hörlursförstärkaren i HD-DAC1 är kraftfull så in i bomben och klarar enkelt lurar på upp till 600 ohm impedans vilket täcker in i stort hela spektrumet av riktigt dyra finlurar. Jag har under den gångna månaden pluggat in allt från Sennheiser HD800S och HD650 till Shure SRH1840 och Beyer Dynamic T1. Alla har drivits utan några som helst problem och beroende på hur tungdriven hörluren är väljer du styrka på utsignalen mellan tre olika nivåer men jag har endast behövt använda mitten-läget som högst och ändå aldrig känt minsta tillstymmelse av effekttapp.

Detta är en annons:

Ljudmässigt låter den underbart och har en spelglädje, kontroll och dynamik som imponerar rejält. Marantz HD-DAC1 gör ett fantastiskt jobb med att omvandla den digitala signalen från datorn till analogt ljud in i lurarna och för skojs skull testade jag att koppla mitt ljudkort direkt till stärkaren analogt istället för att kolla skillnaden ljudmässigt mot ljudkortets DAC och den är (vilket jag redan visste) helt enormt stor. Allt blir sämre med ljudkortet som DA-omvandlare och på John Mayers finfina dänga "Love Song For No One", som låter svängigt, nyansrikt och högupplöst, hörs det precis som han har somnat för det finns inget driv, ingen spelglädje och hela ljudbilden är platt och tråkig.

Nu är jag inte alls förvånad att förstärkaren låter bra för ända sedan ljudgurun Ken Ishiwata klev in i Marantz ingenjörs-team har deras produkter bara blivit bättre, bättre och bättre. De har byggt Marantz HD-DAC1 med samma teknik som i deras Premium 11 Series-förstärkare och dessutom använder de deras egna HDAM-moduler på kretskortet för att minska brus-nivåer och stighastigheter i komponenter som annars är av enklare kvalité och konstruktion. Den kombinationen av påkostade egenutvecklade komponenter, Ken Ishiwatas kunskap och den stabila plattformen från deras Premium 11 Series gör att de verkligen kan kräma ur massor med detaljer och dynamik i ljudet som annars hade varit svårt att få fram till det här priset, tror jag.

Marantz HD-DAC1
Designen är cool med den runda displayen och det känns väldigt lyxigt och retromysigt med de klarlackade träpanelerna på sidorna.

Marantz har verkligen gjort väldigt mycket rätt med sina produkter de senaste åren och HD-DAC1 är inget undantag. Den låter underbart, har klockrena funktioner och är väldigt tjusig designmässigt enligt mig. Jag har under de senaste månaderna sakta men säkert kärat ner mig totalt i den här lilla godingen för den passar mitt ljudideal perfekt med en bra balans av värme, kontroll och detaljrikedom och dessutom har den precis de funktioner jag letat efter.

Det finns ju givetvis bra alternativ om du vill lägga lite mindre pengar och enbart letar efter en hörlursförstärkare/DAC som till exempel Ifi Micro iDSD black label som Petter använder här på redaktionen men för två tusen kronor till får du lite mera kraft och dessutom ett försteg. Jag lyfter på hatten för en riktigt välbyggd maskin och börjar direkt tjata på min chefredaktör om att jag verkligen behöver den för att fungera som människa.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Härlig spelglädje, grym kontroll och dynamik, klarar DSD2.8 och 5.6, tjusig design, smarta funktioner
-
Saknar en 3,5 mm-ingång för hörlurar på framsidan
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Marantz HD-DAC1

Marantz HD-DAC1

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Fredrik har testat Marantz hörlursförstärkare HD-DAC1 och har blivit mer än nödvändigt förälskad



Loading next content