Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

JBL Reflect Aware

En gång i tiden var Gamereactors ljudexpert tunn som en sillmjölke med efter 240 kilo tonfisk, 1300 timmar styrketräning med JBL Reflect Aware i öronen är han nu snarare redaktionens meste beefcake...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

JBL har sedan urminnes tider tillverkat högtalare för både stora arenor och små, små öron. Allt från riktiga proffsgrejer till enklare instegsmodeller har den amerikanska jätten spottat ur sig i över 60 års tid. Själv har jag under min tid som hifi-återförsäljare endast kommit i kontakt med deras produkter ett fåtal gånger och då mest med inbyggnadshögtalare för butiker. Men deras hörlurar är nytt för mig och därför är det lite extra spännande att få känna på noise cancelling-snäckorna Reflect Aware som tydligen skall fungera väldigt bra när du sportar. Vilket jag ofta gör, när jag inte spelar Counter-Strike.

HQ

Det första som slår mig när jag packar upp lurarna är att de är ganska stora och väldigt grå. Fyra nyanser, närmare bestämt. Ingen jättesnygg design direkt om du frågar mig men de ska ju sitta inuti öronen och då är utseendet mindre intressant. Passformen är desto viktigare och dom sitter otroligt skönt i öronen. Den lilla bågen som du låser i innerörat gör att det nästan är omöjligt att tappa lurarna och det följer dessutom med tre olika storlekar på både bågen och propparna för att passa alla olika former av öron.

JBL Reflect Aware
Den lilla bågen på hörluren fungerar utmärkt som låsning och gör så att snäckorna inte ramlar ur när du springer intervaller.

Det är med andra ord inga som helst problem att göra vildsinta skrik-övningar på gymmet med risk för att snäckorna pluppar ur. Inte ens nära. Sladden är tjock och lite styvare för att undvika trassel om du har snäckorna i fickan vilket är bra men den strävare sladden gör även att det skrapar lite i lurarna om den dras mot kläderna. Ingen jättegrej men ett litet irritationsmoment som kunde undvikas med en lite mjukare variant.

Reflect Aware är gjorda enbart för iPhone och med lightning-kontakten blir fördelen att då behövs inget batteripack till den aktiva brusreduceringen och du slipper den extra klumpen på sladden (som bland annat Bose kör med). Detta är en smart lösning som fungerar väldigt bra även om det då givetvis drar lite mer batteri från telefonen när brusreduceringen är aktiv. På sladden sitter det en liten fjärrkontroll och med den styr du volymen, play/pause samt stänger av och på brusreduceringen. En annan finess med lightning-kontakten är att första gången du ansluter snäckorna ber telefonen dig ladda hem en app som du använder för att ställa in brusreduceringen och EQ:n med.

Detta är en annons:

Appen säger även vilken nivå ANC:n (Active Noise Cancelling) är på vilket underlättar när du ska ställa in hur mycket bakgrundsljud du vill filtrera bort. Tyvärr är jag inte särskilt imponerad över ANC:n som visserligen går att justera i tre olika nivåer men i stort sett bara tar bort låga frekvenser som vägbruset från bilen och släpper igenom prat och högre toner alldeles för enkelt. Här är det stor skillnad mot till exempel Bose Quiet Comfort i20 som stänger ute bakgrundsljud mycket effektivare. Dessutom låter hörluren bättre med den aktiva brusreduceringen avstängd och jag har endast använt den funktionen när jag kört bil - för att slippa vägljudet.

Hörlurarna låter bra även om basen är i mesta laget. Mellanregistret är behagligt och briljerar på låtar som exempelvis Ed Sheerans "Castle on the Hill" där sången verkligen får blomma ut men tyvärr blir det lite väl vasst längst uppe i toppen, i de höga registren. Diskanten har en tendens att bli hård och i till exempel musik med mycket distade gitarrer gör det att i varje fall jag byter låt eller i bästa fall sänker volymen något.

Bas är det som sagt mycket av och även om du kan sänka den med hjälp av equalizern i appen gör det samtidigt att tajmingen förändras och basen upplevs inte lika rapp om du ökar eller minskar nivån. Det är ett fenomen som blir på grund av att när du justerar frekvensnivåerna tidsförskjuter du även ljudet lite och det blir mindre njutbart att lyssna på.

JBL Reflect Aware
Hörlurarna är gjorda enbart för iPhone och använder lightning-kontakten till den aktiva brusreduceringen. Tack vare det sitter det ingen klump med batterier på sladden och dom blir smidigare att ta med sig och ha på sig.
Detta är en annons:

JBL har gjort mycket rätt med dessa lurar och dom vattentåliga snäckorna är perfekta för dig som sportar mycket. Svetttåligheten, passformen och den rejälare sladden gör att du utan problem kan kötta på i gymmet utan att vara rädd för att de går sönder. ANC:n hade kunnat varit bättre dock och den lite väl vassa diskanten drar ner betyget en smula men utöver det fungerar dessa hörlurar riktigt bra. Ljudet är balanserad och fullt av liv och dynamik och om du exempelvis kör Apples standard-Iphone-lurar idag är detta naturligtvis ett gigantiskt uppköp. Rekommenderas.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Massor av bas (snortight sådan), grymt bra passform, tål vatten och svett, grymt bra aktiv brusreducering
-
Aningen vass diskant, slurpar i sig massa batteri från telefonen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
JBL Reflect Aware

JBL Reflect Aware

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

En gång i tiden var Gamereactors ljudexpert tunn som en sillmjölke med efter 240 kilo tonfisk, 1300 timmar styrketräning med JBL Reflect Aware i öronen är han nu snarare redaktionens meste beefcake...



Loading next content