Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Razer Blackwidow X Chroma

Nästa modell i den omåttligt populära tangentbordsserien Blackwidow är här. Aldin har hårdtestat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Förr i tiden brydde jag inte mig ett smack om vad jag spelade med. Ett sunkigt och coladränkt tangentbord från en tillverkare vars namn jag inte ens kan uttala? En mus som är tyngre än ett cementblock och låter som en maracas? En monitor som hackar sig fram en bildruta i taget? Inga. Som. Helst. Pro-blem. Så länge jag har roligt är allt annat fullständigt irrelevant. Eller ja, så var det alltså förr i tiden.

HQ

Idag springer jag hellre spritt språngande naken direkt mot mötande trafik än att använda ett membranbaserat tangentbord. Jag klämmer mer än gärna fingrarna i en dörr upprepade gånger innan jag använder en spelmus som inte har 1ms i reaktionstid. Och jag hoppar hellre från ett vattentorn, ner i en grop proppfull med brinnande kaktusar än att sitta framför en monitor som har lägre bilduppdateringsfrekvens än 144 Hz. Den här transformationen inträffade när tävlingsinstinktsgenen aktiverades i min kropp. Idag räcker det inte längre att bara ha kul. Idag måste jag vinna - för att ha kul. Och för att vinna måste jag ha verktyg som hjälper mig på traven. Det är här Blackwidow X Chroma kommer in i bilden.

Razer Blackwidow X Chroma
Vill man ha det bästa då får man punga ut rejält med kosing. Nästan två tusen kronor för ett tangentbord är mycket pengar att spendera på just ett tangentbord. Å andra sidan snackar vi om helt fantastiskt produkt här.

För 1800 kronor ger Blackwidow X Chroma dig allt du kan tänkas behöva i ett speltangentbord. Möjligen till och med mer. Precis som tidigare iterationer i Blackwidow-serien, är det här tangentbordet mattsvart och spartanskt designad. Det finns dock två distinkta skillnader jämfört med föregående modell. En skillnad är att Blackwidow X Chroma saknar dedikerade makrotangenter som återfanns tidigare på tangentbordets vänstra kortsida. Personligen använder jag aldrig makrotangenter så för mig är detta inget negativt - snarare tvärtom. En annan stor skillnad är att Razer gjort sig av med plasthöljet som låg ovanpå den solida bottenplattan (som är i metall). Den här gången har man monterat brytarna och tangenterna direkt på bottenplattan. Saknaden av plasthöljet ökar naturligtvis risken för att smuts ska leta sig ner i bottenplattan. Å andra sidan tycker jag att Blackwidow-serien aldrig sett bättre ut. Utmärkt byggkvalité korsat med minimalistisk design. Precis som jag vill ha det.

En grej som jag verkligen, verkligen saknar är USB-portar samt in- och utgångar för ljud. I tidigare iterationer i serien fanns det en USB-port och en ljudhubb på tangentbordets högra kortsida men på den här modellen lyser portarna med sin frånvaro. Varför Razer bestämt sig för att ta bort dessa är ett stort mysterium för mig.

Detta är en annons:

Om du är ett fan av bakgrundsbelysta tangentbord då är Blackwidow X Chroma något för dig. Här bjuds det på en ljusshow i regnbågens alla färger. Razer ger dig möjligheten att finjustera bakgrundsbelysningen genom deras egenutvecklade programvara Synapse, som numera används för att styra merparten av företagets produkter. Lyckligtvis är Synapse ett utmärkt program som är både överblickbart och har bra funktionalitet. Allt du kan tänkas vilja ställa in på ett speltangentbord hittas här.

Razer Blackwidow X Chroma
Glöm lukten av budgetstinkande plast. När du öppnar paketet får dina näsborrar en präktig dos av förstklassig metalldoft. Precis som det ska vara.

Ett litet plus i kanten är Chroma Workshop. Det är Razers alldeles egna lilla app-butik. Här kan du till exempel ladda ner profiler för specifika spel som ändrar ljusbeteendet när något händer i just det spelet. Ta till exempel Overwatch. Väljer jag att lira som den rosa hjälten D.Va, ändras bakgrundsbelysningen automatiskt till rosa. Väljer jag en annan hjälte, till exempel den gloriabärande Mercy, börjar det lysa gult istället. Inte nog med det, alla hjältars unika förmågor är mappade till tangenterna. När en förmåga är redo att användas lyser tangenten som du ska klicka på för att aktivera den. Medan förmågan laddas upp pulserar tangenten sakta. Jag medger att detta är en gimmick... men det är trots allt en ganska trevlig gimmick.

Nu till det viktigaste: Brytarna. Razer har tidigare använt sig av brytare från välkända Cherry . Detta ändrades för några iterationer sen då Razer bestämde sig för att köra på en egenutvecklad variant. Cherry MX Blue hottades ut och in kom Razer Green. Den i särklass största skillnaden mellan dessa två brytare är aktiveringspunkten. Cherry-varianten aktiveras när stammen trycks ner 2,2 mm (+/-0,6 mm) och återställs när den släpps upp till 1,5 mm. Detta betyder att det finns ett avstånd på cirka 0,7 mm som stammen måste färdas innan brytaren kan aktiveras igen. Den här differensen tyckte Razer var alldeles för stor för hyperalerta individer som gillar att sväva precis ovan aktiveringspunkten. För att fixa detta minskade Razer aktiveringspunkten till 1,9 mm (+/- 0,4 mm) i Razer Green. Resultatet blev att återställningspunkten hamnade vid cirka 0,4 mm. Razer gillar att använda detta som ett försäljningsargument genom att säga att den minskade differensen kan öka spelarnas APM (actions per minute).

Detta är en annons:
Razer Blackwidow X Chroma
Blackwidow X Chroma är så snygg jag funderar på att ta ett foto och rama in det. Sen planerar jag att lägga fotot bredvid ett annat jag äger som föreställer det jag anser vara världens vackraste ting: Olof Mellbergs skägg. Då kan de harmoniskt dela varandras aura och göra världen lite vackrare.

Det viktigaste för mig är att mina fingrar ska kunna dansa över tangentbordet utan hämningar - vilket de lyckligtvis gör. Oavsett vilken spelgenre jag lirar presterar Razer Blackwidow X Chroma sjuhelsikes bra. På gränsen till löjligt bra. Visst, det kan låta lite för högt när du trycker för kung och fosterland men det spelar ingen roll när allt känns så oerhört responsivt. Jag känner mig snabbare, bättre när jag fingerhamrar på Blackwidow X Chroma.

Jag vet, jag vet. Den där sista meningen låter sådär äckligt PR-klyschig. Men faktum är att det är sant. Jag har blivit en bättre spelare tillsammans med Blackwidow X Chroma. Åtminstone i Overwatch. Där har jag det svart på vitt. Under min testperiod med det här tangentbordet så har jag ökat rejält i rank. Naturligtvis har jag inte bedrivit en empirisk studie där jag konstaterat att det bara är tangentbordets förtjänst att jag blivit bättre, men känner jag att det finns ett samband någonstans.

Det viktigaste är alltså att vinna. Inte att bara ha kul. Blackwidow X Chroma har varit ett utmärkt verktyg för mitt ändamål och jag kommer från och med nu använda det som mitt primära tangentbord. För så snuskigt bra är det.

Razer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X Chroma
Razer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X ChromaRazer Blackwidow X Chroma
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Utmärkt byggkvalité, vrålsnygg design, responsiva brytare, härlig känsla, grym mjukvara
-
Saknar USB-port och ljudingång, dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Razer Blackwidow X Chroma

Razer Blackwidow X Chroma

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Aldin Sadikovic

Nästa modell i den omåttligt populära tangentbordsserien Blackwidow är här. Aldin har hårdtestat...



Loading next content