Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Qpad OM-75

Svenska spelexperterna Qpad har släppt en ny mus som på papperet ser ut som en snikversion av favoriten 5k. Vårt test visar dock att den inte är sämre, bara annorlunda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det mesta i spelvärlden ska vara svart. Svart med blå eller grön belysning och helst ska det lysa som Griswalds hus i "Ett päron till farsa firar jul". Qpad är lika skyldiga som någon annan men med nya musen OM-75 har de faktiskt frångått den svarta färgskalan och skapat en fräscht macvit gnagare.

HQ

Det är inte bara färgen som skiljer OM-75 från 5k - även sensorn är bytt från en laser till en klassisk optisk; ett byte som skulle kunna få en del kunder att rynka på näsan med tanke på lasersensorernas fina precision och okänslighet inför underlaget. Vårt test visar dock att oron är överdriven - mer om det senare.

Qpad OM-75
OM-75 är en snygg mus som även funkar i kontorsmiljö, till en Mac etc.

OM-75 är också lite lägre prissatt än 5k och har ett cirkapris på gatan på 500 kronor. Formen är ett bekvämt hela handen-grepp som gör musen väldigt ergonomisk och avslappnande att använda. De vanliga vänster/höger-knapparna är kompletterade med ett klickbart scrollhjul, två makroknappar på vänster sida och två snabbknappar för att växla mellan förinställda dpi-lägen.

Lägena man har att välja på är 400 respektive 1600 dpi. Somliga kommer att klaga på att där inte finns ett mellanting - jag tycker det är okej. Det här är en mus för den som spelar lite lagom mycket och kanske inte de spel som kräver den allra snabbaste musen. Därför är 400/1600 att betrakta som ett normalt läge och ett spelläge. Tre knappar hade dessutom antagligen gjort ovansidan av musen plottrig.

Detta är en annons:

Mjukvaran som Qpad designat behövs såklart inte eftersom vi har att göra med en USB-mus men den möjliggör dock en del andra inställningar och man kan i alla fall installera den, applicera eventuella ändringar och sen glömma bort den.

Qpad OM-75
Mjukvaran är inte ett måste men rekommenderas ändå för den som vill kunna ställa in musen efter eget tycke och smak.

För vanligt kontorsjobb, Photoshop med mera är det en fröjd att använda OM-75. Dels ser den så mycket bättre ut på ett modernt skrivbord än en svart och blålysande spelmus av klassiskt snitt och dels presterar den rikigt bra förutsatt att man har en musmatta under.

Det är inga som helst problem att använda den även för ganska kritiska lasso-manövrar och liknande och komforten, som vi nämnt tidigare, är toppklass. Enda abret är att ytan är väldigt glatt vilket kan göra musen hal vid långa sittningar men å andra sidan är det också väldigt lätt att torka av en blank yta.

Detta är en annons:
Qpad OM-75
En musmatta är bra att ha men det är inga direkta problem med att köra den optiska OM-75 på ett vanligt träskrivbord.

Qpad OM-75 är en högpresterande och ganska sansat prissatt mus. Den fungerar bra för de flesta spel och ser även trevlig ut på skrivbordet vilket borde kunna locka en del kunder även från den "vanliga" världen, som annars satsat på Kensington eller Microsoft eller Logitech. Ergonomin är dessutom i toppklass.

Möjligen kan det faktum att den är sladdbunden i dessa trådlösa dagar, göra att den ändå inte blir ett alternativ för de "vanliga" kunderna, det är svårt att säga. Vi ser i alla fall inga direkta svagheter hos OM-75 och ger den därför en svag nia i betyg.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bekväm, lagom många finesser, snygg, prisvärd
-
För långsam för riktigt krävane spel, blank yta kan bli hal, sladdbunden
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Qpad OM-75

Qpad OM-75

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Svenska spelexperterna Qpad har släppt en ny mus som på papperet ser ut som en snikversion av favoriten 5k. Vårt test visar dock att den inte är sämre, bara annorlunda



Loading next content