Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Roccat Nyth

Roccat är tillbaka med en riktigt bra gamingmus som är minst sagt modulär. Aldin har recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

1500. Så många timmar har jag spenderat med Valves Dota 2. Den siffran har inte rört sig sedan december i fjol. Jag tyckte att 1500 timmar fick vara nog så jag avinstallerade spelet och fortsatte med andra äventyr. Sedan dess har jag ofta tänkt på att snöra på mig arenaaction-skorna, inte minst då Reborn-uppdateringen kom. Men jag fightades med abstinenskänslan länge och hårt, när jag sedan vann fortsatte jag att beta av min enorma backlog. Dessutom hade jag egentligen ingen konkret anledning till att ta upp Dota 2 igen... tills nu.

HQ

Roccat profilerar nämligen sin nya mus Nyth som en gamingmus specifikt designad för just Dota 2, League of Legends och andra högkrävande spel inom e-sportvärlden. Då är ju den uppenbara frågan här: Varför är den speciell just för det här ändamålet? Jo, den är modulär. Riktigt, riktigt modulär.

Roccat Nyth
Du kan byta ut hela 12 knappar på Nyths vänstra sidopanel. Inte nog med det, processen är hur smidig som helst.

Roccat Nyth huserar inte mindre än 18 knappar varav 12 är högst utbytbara. Dessa finnes på den vänstra sidan av musen vilket innebär att den inte är lämpad för vänsterhänta gamers (Roccat säger dock att en vänsterhänt mus är på gång). Ovanpå musen hittar du en knapp som Roccat döpt till "easy-shift+", vars syfte är att snabbt kunna mappa om musens samtliga knappar in-game. Precis under den knappen kommer det traditionella scrollhjulet och under det finns slutligen "dorsal fin-switch", som är en uppstickande liten fena som du kan dra åt vänster respektive höger (räknas som två knappar). Inklusive vänster- och högerklick har Roccat Nyth alltså 18 knappar.

Den modulära biten slutar inte där. På den högra sidan finns något som Roccat kallar för "hotswappable sidegrips". Det är två utbytbara sidopaneler som fästs med hjälp av magneter. Tanken är att dessa sidopaneler ska satisfiera folk som praktiserar handflatsgreppet och klogreppet. Vad exakt som gör dessa sidopaneler till "hotswappable" är främmande för mig. Jag kan till exempel inte tänka mig att någon är direkt sugen på att ändra sidogrepp under en intensiv runda av Rush i Battlefield 4 eller medan man håller på att bli gankad i Dota 2 eller League of Legends.

Detta är en annons:
Roccat Nyth
Det går att välja mellan två olika stora sidopaneler. Trots att jag har lika stora händer som en femåring flicka tyckte jag mer om den större panelen.

Låt oss ta en närmare titt på den tekniska biten. Nyth har den nya versionen av Roccats renommerade Twin-Tech lasersensor, som den här gången kan vridas upp till så mycket som 12000 dpi (!). Ett nästan oförskämt högt värde med tanke på att (troligtvis) ingen kommer att lira ett spel med ett så pass högt värde. Desto mer intressant är att det går att justera dpi-värdet inkrementellt - något som säkerligen kommer att älskas av alla nitiska dpi-konnässörer där ute.

Designmässigt håller Roccat Nyth en kufisk klass. Jag skriver kufisk eftersom jag gillar, närapå älskar, det stadiga greppet samt musens generella look men samtidigt går det inte förneka att Roccat Nyth är en oerhört plastig mus. Oavsett hur mycket jag letar så kan jag inte hitta en enda del som består av metall. Allt är plast. Något som känns lite underligt med tanke på att Roccat Nyth kostar, i skrivande stund, 1300 kronor.

Roccat Nyth
En av få negativa aspekter med Nyth är designen. Även om passformen är utmärkt förstör all plast helhetsintrycket.
Detta är en annons:

Innan jag satte igång Dota 2 behövde jag först ladda ner den livsviktiga mjukvaran. Installationsprocessen samt den oundvikliga mjukvaruuppdateringen gick som på räls och Roccat ska ha beröm för att de gjort allt så pass smidigt. På tal om smidigt - mjukvarans gränssnitt är enastående. Förmodligen det bästa gränssnittet jag någonsin använt för en mus. Snyggt, prydligt organiserat och extremt intuitivt. Gränssnittet är så pass intuitivt att jag är säker på att ett dagisbarn kan mappa om musens knappar utan några som helst problem. Det är inte bara gränssnittet som är grymt, även funktionaliteten är superb. Du kan kort och gott ändra på allt. Allt.

Efter att ha installerat mjukvaran var det dags att byta knapparna på musen för att passa mitt ändamål. Genom att dra spärren på undersidan av musen låser du upp sidoknapparna så att de ramlar av ifall du tiltar den. Sen är det bara att ta fram den medföljande lilla väskan (som tyvärr är oerhört plastig och känns extremt billig) och kötta. Att byta knappkonfiguration fungerar ypperligt trots att knapparna i sig är minimala och otympliga. Kan passa på att varna alla föräldrar därute: Kvävningsrisken är hög här.

Roccat Nyth
Gränssnittet är magnifikt. Snyggt, välorganiserat och ohyggligt intuitivt. Klockrent, helt enkelt.

Så! Mjukvaran är på plats. Den tjockare sidopanelen är på plats. Min personliga knappkonfiguration är på plats. Nu är det dags att lira.

Överraskande nog tog det mig inte många timmar att vänjas vid Nyth. Den sitter, som sagt, stadigt i handen oavsett situation och sidoknapparna gör sitt jobb... ganska bra. Ibland känns de lite för känsliga men detta är troligtvis en vanesak. Hoppas jag. Nu är jag inte direkt en sidoknappsentusiast när det kommer till Dota 2 utan håller mig gärna till tangentbordet när det vankas kedjekombinationer. I och med detta valde jag att testa fler spel med Nyth. Jag testade musen med både Battlefield 4 och Valhalla Hills och I båda fall presterar Nyth utmärkt. Detta får mig att undra varför Roccat marknadsfört Nyth som en MOBA- och MMO-mus. Personligen tycker jag att de borde marknadsfört den som en renodlad gamingmus som tål allt.

Förutom den plastiga känslan finns det ytterligare en grej som stör mig och det är "fenan". Den sitter verkligen mitt på musen och dessutom sticker den ut rätt ordentligt. Visst, att klicka vänster respektive höger för att till exempel backa och gå fram i en webbläsare är praktiskt men själva positioneringen av knappen är hemsk. Att omedvetet klicka sig tillbaka till en sida man inte vill vara på blir snabbt vardag med den här förbannade fenan. Jag kan dock poängtera att detta är en oerhört subjektiv detalj då allas händer skiljer sig kraftigt åt.

Roccat Nyth
Fenan som du ser i mitten är oerhört irriterande. Om du däremot har större händer än vad jag har då kommer du mest troligt inte störa dig på den.

Efter två veckor med Nyth kan jag konstatera att detta är en oerhört kompetent gamingmus, både för Dota 2 och andra spel. Visst, premiumkänslan är inte särskilt bra och priset är lite i överkant men samtidigt får du hur många knappkonfigurationer som helst, en passform att dö för och idealisk mjukvara. Klockren köprekommendation.

Roccat NythRoccat NythRoccat NythRoccat Nyth
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Utmärkt passform, nästintill oändliga inställningsmöjligheter, intuitiv mjukvara, oerhört följsam och precis
-
Plastig, fenan är obekvämt placerad, lite dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Roccat Nyth

Roccat Nyth

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Aldin Sadikovic

Roccat är tillbaka med en riktigt bra gamingmus som är minst sagt modulär. Aldin har recenserat...



Loading next content