Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Roccat Tyon

Roccat erbjuder ännu en gång en konkurrenskraftig gamingmus med fina inställningsmöjligheter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

"Flitig" är ett ord som verkligen bör appliceras på Roccat som under de senaste åren fullkomligen spottat ut gamingtillbehör. Sist ut är nya plastpansarmusen Tyon som med en välbekant övergripande form och med lite mer okonventionell hajfena på ryggen vill övertala oss till att hosta upp den överkomliga summan av 1000 riksdaler.

HQ

Roccat har inte varit övermodiga i knappantalet denna gång, vilket enbart gynnar ergonomin och användarvänligheten. För ovanlighetens skull när det gäller fullödiga gamingmöss känns inte en enda knapp överflödig. Via en nedladdningsbar mjukvara kan du ägna dig åt att justera parametrar för känslighet och funktion till att pilla med färgen på musens ljusslinga (utöver spelens menyer). Att skräddarsy knapparnas funktioner efter behov är lika självklart som smidigt och jag saknar uppriktigt sagt inte något i övrigt att önska här. Det finns två nyheter som sticker ut här, även rent bokstavligt talat. Den oförskämt användbara acceleratorknappen (som fått det semitöntiga namnet X-Celerator) fungerar, precis som Roccats PR-filmer antyder, utmärkt till att exempelvis manövrera helikoptrar i spel som Battlefield 4, men självklart fungerar den även till uppgifter som att zooma in med.

Roccat Tyon
Den övergripande passformen är mycket bra, men Tyon är lite plastig på sina håll.

Det andra tillägget, nämligen hajfenan strax under scrollhjulet (Fin Switch) används i sin tur lämpligast till att växla mellan vapen, ladda om eller navigera i menyer. Övriga knappar är mer igenkännliga och strävar efter att assistera dig i dina redan invanda mönster såsom att huka dig, kasta specialattacker eller att öppna upp alternativa menyer. Som gamingsmus sträcker sig denna till alla genrer och presterar bra i samtliga; under testperioden har spel som nyss nämnda Battlefield 4 använts, men även Counter-Strike: Global Offensive, Red Orchestra 2, Batman: Arkham City, Tomb Raider, State Of Decay, The Witcher 2, ARMA 3 och Starcraft 2. Tyon tillgodoser alla dina inställningsbehov som du kan tänkas ha och lyckas kännas relevant i samtliga spel.

Även responstiden på 1 millisekund (som drivs med hjälp av den inbyggda ARM-processorn och 8200 DPI-sensorn) märks av särskilt väl under testsessionen av Global Offensive på vår 144 Hz-skärm. Tyon flexar musklerna och eliminerar allt vad fördröjning heter, vilket är så tydligt i 144 bildrutor i sekunden. Om detta är viktigt för dig, vilket det förmodligen är om du köper en gamingmus, kan du förnöjt klappa dig på magen i trygghet. I detta avseende är Tyon en Roccat-mus i toppklass.

Detta är en annons:
Roccat Tyon
X-Celerator-knappen kan med sin avtryckarvänlighet vara användbar i många scenarion.

Istället är det till viss del utformningen och den lite plastiga byggkvaliteten som inte känns helt rätt alla gånger. Det finns möss i samma prisområde som erbjuder bättre grepp och mindre plastighet, däribland Roccats egna fjolårsmodell Kone XTD. Min tumme hade uppskattat en djupare och mer tydligt inåtriktad dal på musens vänstra sida och det helst i gummi. Som det är nu glider den över den glättiga plastytan och vilar titt som tätt på de två miniknapparna strax ovanför. Enkla justeringar i designen hade gjort den skönare och svängarna hade kunnat tas längre, men jag förstår att Roccat har velat nå ut till den stora massan med en passform som känns "bra" för alla. Jag hade föredragit lite skarpare kurvor, framförallt i den svacka där tummen vilar.

Min hand, som representerar en rätt liten europeisk kvinnonäve, gillar dock storleken på Tyon. Jag väljer att dra metaforer till lätta pansarvagnar för att beskriva känslan, då den både i storlek och vikt faller inom en lite större kategori av möss. Det känns naturligt och väl avvägt att klaffa trampdynan mot den och scrollhjulet är olidligt trevligt placerat. Ryggen är trevligt rundad där fingrarna får falla fritt över resten av kroppen; att nå alla de knappar som Roccat placerat ut är inga problem, trots att handen aldrig slukar musen. Easy Switch-knapparna är perfekt utsatta för att nås med respektive pekfinger utan en uns av ansträngning och samma bekvämlighet gäller för sidoknapparna på den vänstra sidan som tummen kontrollerar över.

Roccat Tyon är en mycket kompetent mus som passar många händer, även när det gäller dess knappfunktioner. Personligen tycker jag inte att det är den allra skönaste musen på marknaden, men sett till pris, prestanda och ren funktionalitet är detta ett toppenval, det går inte förbise. Som vanligt rekommenderar jag dig att knata iväg till en närliggande elektronikkedja för att testsmeka datormusen innan inköp, men om du tar det osäkra före det säkra och skickar efter en beställning utan en testrunda törs jag ändå lova att du har köpt en mycket solid produkt. Tyon vet vad den vill och gör det mycket bra och jag hoppas innerligt att Roccat filar vidare på en ännu mer väldesignad version till nästa år.

Detta är en annons:
Roccat Tyon
Hajfenan Fin Switch stoltserar på toppen. Med lite vana blir den till en medgörlig kompanjon.
Roccat TyonRoccat Tyon
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Intelligenta knappar, bra storlek, goda inställningsmöjligheter, fantastisk responstid, utmärkt scrollhjul
-
Lite plastig, hade kunnat erbjuda skarpare och skönare kurvor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Roccat Tyon

Roccat Tyon

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Simon Eriksson

Roccat erbjuder ännu en gång en konkurrenskraftig gamingmus med fina inställningsmöjligheter...



Loading next content