Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Kingston Fury Renegade Silver DDR5-6400MHz

Kingston släpper nya DDR5-minnen och vår hårdvaruskribent Fredrik har provkört...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ramminnen har sedan ett drygt år tillbaka klivit över från DDR4-teknik till DDR5 och nu börjar de att leta sig in i allt fler datorbyggen då priserna har gått ner men det blir fortfarande ett rejält hål i plånboken på de riktigt snabba minnena. Kingston Fury Renegade DDR5-6400MHz ligger på nästan dubbla prislappen jämfört med DDR4-3600MHz men då skiljer hastighet nästan dubbelt upp också. Det är alltså en rätt rejäl skillnad i hastighet på den nya tekniken och borgar för ett rejält lyft prestandamässigt men hur stor blir skillnaden i slutändan med tanke på den långsammare svarstiden får vi snart reda på.

HQ

Här kan du kika in artikeln då vi byggde ihop denna nya testdator!!

Kingston Fury Renegade DDR5-minnena finns både med och utan RGB och erbjuder upp till 64000MT/s hastighet med CL32-timing på svarstiderna. Det jag ska prova är det snabbaste i serien utan RGB på 6400MHz CL32-38-38 och är Intel XMP 3.0-certifierade om du aktiverar XMP-profilen i moderkortets BIOS. Utseendemässigt ser de riktigt råa ut med den låga kylflänsen och jag gillar silverlooken som ser bättre ut i verkligheten än bilden på förpackningen. Kapacitetsmässigt är Fury Renegade DDR5 tillgänglig i 16GB per minnessticka eller kit om två för totalt 32GB och på 6400MHz-modellen ligger spänning på 1,35Volt. Ram-minnena är dessutom godkända av de ledande moderkortstillverkarna och jag förutsätter att de fungerar på de populäraste moderkorten.

Kingston Fury Renegade Silver DDR5-6400MHz
Renegade Fury... Låter lite som en Laserdic-rulle med Lorenzo Lamas i huvudrollen.

Att DDR5 är mycket snabbare i ren hastighet beror dels på att de körs med dubbla 32-bitars kanaler istället för en 64-bitars kanal som på DDR4 men även för att de har BL16 istället för BL8. Minnena kan alltså köras i 4x32-bitars konfigurationer och dubblar därför hastigheten jämfört med DDR4 men det kommer på bekostnad av att svarstiderna som än så länge är klart högre på DDR5. Fury Renegade ligger på CL32-svarstider medan föregångaren har CL16 och är alltså dubbelt så snabba enkelt sagt. Skillnaden är därför inte särskilt stor om du kollar på responstiden och där är DDR5 bara knappa tio procent snabbare men vid hantering av datamängd blir den skillnaden större och där klarar de nästan dubbla mängden.

Detta är en annons:

För gaming handlar det mesta om hur bra grafikkort du har då varken processor eller RAM-minnen inte alls har samma inverkan på mängden bilder per sekund du får ut i slutändan eftersom grafikkorten är flaskhalsen i dagens datorer. Det märks i de benchmarks jag har gjort för det är knappt någon skillnad alls mellan ett 3200MHz DDR4-minne och ett 6400MHz FPS-mässigt.
I till exempel Shadow of The Tomb Raider får jag 235 bilder per sekund med DDR4 och 238 med DDR5 och är alltså knappt en procents förbättring. Det blir lite högre i Assassin's Creed: Valhalla med knappt tre procents förbättring men generellt sett har snittet legat på ungefär två-tre procents ökning i alla de spel jag provat.

Kingston Fury Renegade DDR5 6400MHz är riktigt snabba minnen men bara för vissa arbetsområden och kostar fortfarande en hel del jämfört med DDR4. För dig som bara spelar på datorn blir skillnaden knappt märkbar även om prestandan finns där tycker jag inte riktigt det motiverar ett byte än så länge.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Ruskigt snabba, framtidssäkra, XMP 3.0-godkända, läcker design
-
Dyra, något långsamma svarstider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content