Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Pixel 7 Pro

Googles egna mobiler är äntligen tillbaka i Sverige för första gången sedan Nexus-serien. Vi har testat toppmodellen Pixel 7 Pro...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det har varit ett känt irritationsmoment under många, många år bland Android-entusiaster att Googles egna Pixelmobiler aldrig sålts här. Någon bra förklaring har aldrig getts, och faktum är att dess föregångare, Nexus, faktiskt fanns allmänt tillgänglig även i Sverige. Nåväl, vi lever ju i en era då en beställning av en mobil från Australien inte är svårare än att beställa en pizza från onlinekrogen på hörnet, och tack vare detta har jag dels haft både Nexus-mobiler (och tablets) tidigare, och dels även haft de på pappret mer svårtillgängliga Pixel-mobilerna.

HQ

Nu är detta problem dock äntligen löst, då Google äntligen tagit sitt förnuft till fånga och bestämt sig för att satsa även i Norden. Tack vare detta kan du nu släntra in även i utvalda svenska butiker och gå hem med en Pixel 7 (eller Pixel 7 Pro som i detta fall) under armen.

Pixel 7 Pro
Med 128 gigabyte lagring betalar du 9990 kronor för Pixel 7 Pro, och en tusenlapp till för 256 gigabyte.

Det stora dragplåstret med dessa mobiler är att de levereras med så kallad ren Android. Det är alltså bara Googles operativsystem och du slipper andra mobiltillverkares egna appar som inte går att ta bort. Dessutom brukar Pixel-mobilerna vara ekonomiskt byggda och har inte alltid den mest kraftfulla prestandan, men kompenserar detta med väldigt bra mjukvara så gör att det egentligen inte märks. Dessutom har mobilkamerorna varit marknadsledande och slagits med Apple och Samsung och att erbjuda marknadens bästa alternativ.

När jag nu flyttar över SIM-kortet från Pixel 6 till en propert svart (som jag dock snarare upplever som väldigt mörkt grå) Pixel 7 Pro är det mycket som känns bekant. Att flytta över all data från min gamla mobil till den nya är fortfarande inte lika smidigt som mellan Iphones, men idag fungerar det fullt tillfredsställande även till Android. Bortsett från det spektakulära utseendet med kamerorna placerade längs ett band på baksidan snarare än att klumpa ihop dem i ett hörn, går det snabbt att känna sig hemma.

Detta är en annons:
Pixel 7 Pro
Pixel 7 Pro har riktigt hyggligt stereoljud, men vi rekommenderar dig att investera i Pixel Buds Pro.

En av nyheterna på pappret är det nya Tensor G2-chipet som är uppbyggt enligt samma principer som Snapdragon-processorerna ur den senaste generationen med kärnor fördelade på olika uppgifter för att avlasta och vara energisnål. Utan att själv ha kunnat genomföra några "sida vid sida"-tester mot andra marknadsledare, ska processorn ha svårt att hänga med branschens värstingar. Det är dock inget gemene man kommer märka av och något som främst lär märkas i riktigt krävande spel om ett år eller två. Dessutom leder det såklart till en behagligare prislapp. Inget av det jag använt telefonen till - och då har jag ändå provat att filma högupplöst, redigerat video och spelat bland annat Ark: Survival Evolved, Call of Duty: Mobile och Diablo Immortal - har resulterat i hicka eller onormal värme.

Det märks att Google arbetat hårt på att ge Pixel 7 Pro och Android 13 en ren premiumkänsla när man bläddrar bland apparna. Det är både på gott och ont, för samtidigt som det känns både lyxigt och luftigt, så gör det att alla funktioner fått stuvas undan. För den som vill ställa in och anpassa telefonen betyder det en del pill med att hitta var alla inställningar gömmer sig, men det är ändå en Android och jag uppskattar såklart sådant som att jag kan ändra färg på menytexter för att de ska matcha min valda bakgrundsbild.

Pixel 7 Pro-skärmen är en 6,7 tum stor OLED med en upplösning på 1440x3120 bildpunkter. Standardupplösningen är dock 1080p, vilket sparar batteri, och ärligt talat tycker jag det fungerar fullgott och är den upplösning jag brukar välja. Färgerna känns genomgående varma på ett sätt som för tankarna till Samsungs toppmobiler, och det är bra tryck i ljuset vilket gör att det är lätt att använda telefonen även i väldigt ljusstarka förhållanden. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz med adaptiv ltpo-teknik som gör att du hela tiden ser den frekvens som lämpar sig bäst för det du gör (att se film med 24 bilder per sekund kräver exempelvis inte att skärmen uppdateras i 120 Hz), vilket även det sparar batteri.

Detta är en annons:
Pixel 7 ProPixel 7 Pro
Byggkvaliteten är gedigen och mobilen är vattentålig, men fingeravtryck syns tydligt på den mörka modellen.

Med detta sagt är jag klart nöjd med hur batteriet presterar, bättre än exempelvis Samsung Galaxy S22+, men samtidigt rår det inte på sådant som Huaweis nu något år gamla P30 Pro eller ett nyare alternativ som OnePlus 10T. Någon laddare medföljer ej, men snabbladdning upp till 30 watt via USB-C stöds, liksom trådlös laddning.

Så hur är kameran då? Pixel-telefonerna har ända sedan Pixel 4 varit kända för att erbjuda en bra kamera och inför lanseringen har Google skrutit rejält om de nya AI-funktionerna. Mest omtalad är möjligheten att lätt kunna göra suddiga bilder skarpa, något som även fungerar på dina gamla bilder du fotat tidigare. Sägas ska att den här funktionen fungerar oväntat bra, men det är inte alla bilder som det blir någon större skillnad på. En annan grej är en förbättrad version av Pixel 6-funktionen att du kan fota objekt och om du får någon som fotobombar eller annat du inte vill ha med i bilden, så kan du bara markera det så redigerar Pixel 7 Pro bort detta själv.

Det jag gillar allra mest är dock Super Res Zoom där hårdvara (50 megapixel, 48 Megapixel och 12 megapixel med 5x optisk zoom samt 10,8 på framsidan) och mjukvara tillsammans låter mig ta häpnadsväckande bra bilder på riktigt långt håll, i princip brusfritt. Dessutom har Google förbättrat kameraappen rejält med flera smarta lösningar som kommer hjälpa dig att ta bättre bilder, och kombinerat med imponerande AI är det ingen konst att ta tjusiga foton. Jag vill även lyfta fram hur oerhört snabb kameran är, om du bara startar den är du direkt redo med perfekt fokus, samt nämna att jag för videoändamål aldrig sett en lika bra bildstabilisering tidigare. På området kamera-appar är Google faktiskt klassledande.

Pixel 7 Pro
Tre färgvarianter finns; Hazel, Obsidian och Snow.

Det luktar maxbetyg alltså? Nja, att Pixel-telefonerna främst är en mobil avsedd för de stora marknaderna märks fortfarande. Att kunna få saker autotranskriberade går exempelvis inte svenska, utan bara på mer perifer rotvälska som franska, kinesiska och tyska - och det är tyvärr inte enda exemplet. Jag antar att detta kommer längre fram, men jag kan ju givetvis inte betygsätta något baserat på saker som eventuellt dyker upp någon gång. Dessutom tycker jag att det borde ha funnits något ny funktion som verkligen fick mobilen att kännas ny. Det är ett problem många av dagens nallar har dock, nämligen att de känns mer som marginella uppgraderingar snarare än något nytt.

I slutändan är detta dock en av få toppmobiler jag just nu skulle beskriva som prisvärd. Pixel 7 Pro kostar tusenlappar mindre än motsvarande modeller från Apple och Samsung, men presterar i princip lika bra när det kommer till spel och rent av bättre på andra områden. OnePlus 10T är dock ett billigare alternativ som räcker förvånansvärt långt dock, men som utan tvivel får stryk när det kommer till kameran och heller inte är vattentät. För att summera är det en Pixel 7 Pro jag skulle köpa om jag valde mellan denna och en Samsung Galaxy S22+.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Utmärkt kamera, stabil byggkvalitet, lång batteritid, smarta funktioner, mycket för pengarna, bra ljud, fin spelprestanda
-
Inte helt intuitiv, vissa svenska funktioner saknas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Googles egna mobiler är äntligen tillbaka i Sverige för första gången sedan Nexus-serien. Vi har testat toppmodellen Pixel 7 Pro...



Loading next content