Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 45L

Vattenkyld, check. Ursnygg, check. Supersmidig att meka i, check. Gigantisk, check. Dyr, check. Efter lite drygt två månader tillsammans med HP:s senaste gamingbjässe är vi redo att dela ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under lite drygt 16 månader bestod själva kärnan i Gamereactor Racingrigg av en HP Omen 30L innehållande en Intel i7-CPU och ett RTX3080 och den datorn var i stort sett helt problemfri, tyst och rapp under hela vår tid tillsammans med den men precis som vi skrivit ett par gånger kände vi för ett par månader sedan att det var god tid för en uppgradering, detta primärt eftersom vi kör tre stycken 55" LG Oleds i 4K-upplösning i vår simulator vilket naturligtvis innebär att datorn i fråga får jobba hårt. Riktigt, riktigt hårt.

HP Omen 45L
Fläktringarna kan naturligtvis ställas in så att de antingen är släckta eller enbart lyser i låt säga vitt ljus. Du behöver alltså inte ha en dator med fläktar som ser ut som de kommer från Bosses Tivoli.

HP Omen 45L har ett 15 liter större chassi som kyls av en ny uppfinning som HP valt att kalla Cryo Champer, den huserar utöver det tre gånger så många fläktar som 30L och är därmed klart svalare även under längre spelsessioner (ibland kör vi simtävling i sex timmar i sträck, i 12K-upplösning med allting inuti spelen på "Ultra" och med 22 stycken olika komponenter inkopplade i burken i sig). Den innehåller en Ryzen 9 CPU och i vårt fall 64 GB DDR4-arbetsminne och ett AMD 6950TX Red Devil-GPU. Efter att ha bråkat med Nvidias trippelskärmsverktyg Nvidia Surround i över ett år kände framförallt jag att det verkligen var dags att testa AMD:s lösning, se om vi på så sätt kunde göra oss kvitt en del av den inbyggda problematik som Nvidias buggiga mjukvara stått för. Denna dator innehåller dessutom Corsairs HX1000-nätagg, 2TB SSD och exakt dubbelt så många USB 3-ingåbgar som vår gamla 30L vilket verkligen hjälpt oss med att försöka reda ut problemen i vår ständigt växande racingrigg.

Designen på chassit och på det viset som HP formgivit Cryo Chamber-kuylningen tilltalar verkligen mig. 45L är minimalistisk utan att bli tråkig, stilistisk utan att se underdimensionerad ut och har en närvaro rent storleksmässigt som inte går att ta miste på. Stor dator. Mycket stor dator. Med Cryo Chamber-tillsatsen på topp och det 15 liter större grundlådan ser den nästan dubbelt så stor ut rent fysiskt jämfört med 30L och med tanke på att den är tystare, svalare och snabbare också - Är det enbart en positiv sak om du frågar mig. Framsidan är helt täckt av en skiva tempererat glas som går att klicka bort på en sekund för den som vill rengöra de tre frontmonterade HP-fläktarna och vänstra sidan av chassit är också enbart glas, som går att klicka bort lika snabbt som fronten, för den som vill byta komponenter.

HP Omen 45L
Elegant. Stilistiskt sober. Stilren. Clean. 45L är ursnygg och väldigt stor.
Detta är en annons:

Och det var lite så vi gjorde, initialt. När 45L anlände hit till redaktionen innehöll den en i9-CPU och ett RTX 3080Ti (GPU) och eftersom vi ville byta till AMD:s komponenter klickade vi loss glassidan och bytte ut delarna tillsammans med uppgraderingen av nätaggregatet. Hela denna process var supersmidig och det gick på under 20 minuter vilket är en stor förbättring mot i stort sett allt vi tidigare sett från HP och alla färdigbyggda gamingburkar vi sett från MSI, Lenovo, Corsair och framförallt Alienware (Dell). Här har HP tänkt till och på det sätt som 45L utformats gör uppgraderingar och skifta av komponenter supersmidigt.

HP:s jobb med hur allt designats och monterats invändigt är också klart bättre än i 30L och det ser helt enkelt mycket prydligare ut, enligt mig. Det egentillverkade moderkortet (Mikro ATX) är stilfullt placerat med gott om utrymme runt omkring och det finns dolda extra hårddiskplatser i en separat del av chassit plus att kablaget gjorts städat och snyggt vilket gör att 45L ger ett mycket sobert intryck, som sagt. När det gäller Cryo Chamber upplever jag den nya lösningen som snillrik om än enkel i sin uppbyggnad. 45L är vattenkyld men istället för att dra in vattenreservoaren bredvid de mest kritiska komponenterna har HP gjort så att den toppmonterade "kammaren" huserar vattnet som sedan kyls ned av Cryo-flänsar och fläktar och vandrar runt i datorn. Det finns enligt vad jag kan se minimal risk för att vatten ur Cryo Chamber någonsin ska nå delar som minnen och grafikkort vilket känns vettigt, såklart.

När det gäller de 64 GB RAM som sitter i vår dator är det lite synd att de inte är av DDR5-klass, inte minst med tanke på det höga priset men å andra sidan är det inget som påverkar den fantastiska prestandan vi får ut här och gaming i stort drar ju liten om ingen nytta )särskilt i de två racingsimulatorerna där vi tillbringar överlägset mest tid i) av DDR5 kontra DDR4 som det ser ut idag (även om det såklart kommer att förändras under det kommande året), vilket gör att det inte är en minuspunkt jag tänker haka upp mig på, alls.

HP Omen 45L
Cryo Chamber-kylningen är en lysande idé som utförts väldigt väl.
Detta är en annons:

Det mest grafikkrävande och snygga spelet vi kör i vår Racingrigg är utan tvekan Automobilista 2 där vi brassar på idag med 12K-upplösning och precis allt i spelets inställningar på "Ultra" och når då cirka 70 bilder per sekund i bildskärmsuppdatering. Trots långa sessioner i ett rum dränkt i teknologi och dubbla motionsystem för att simulera bilens rörelser, är och har HP 45L alltid varit tyst och väldigt sval, vilket tillsammans med strålande prestanda, elegant och sober design samt snorenkla möjligheter att snabbt (själv) skifta komponenter gör denna dator till en riktig fullträff.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Elegant och stilren design, strålande kylning, tyst, fantastisk prestanda, enkelt att byta ut komponenter, minimalt med bloatware
-
Inga DDR5-minnen, något dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
HP Omen 45L

HP Omen 45L

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Vattenkyld, check. Ursnygg, check. Supersmidig att meka i, check. Gigantisk, check. Dyr, check. Efter lite drygt två månader tillsammans med HP:s senaste gamingbjässe är vi redo att dela ut betyg...Loading next content