Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung S95B QD-OLED

Samsungs första riktiga Oled-TV är äntligen här efter nio års väntan och bildtoken Hegevall har hårdgranskat och delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det känns på flera sätt bisarrt att världens största TV-tillverkare först nu tillverkar och säljer en Oled-TV, inte minst med tanke på hur överlägsen denna teknologi varit inom TV-världen de senaste tio åren. Men det finns såklart förklaringar. För dryga 12 år sedan köpte LG Electronics Kodaks OLED-fabrik inklusive deras åtråvärda patent rörande "color-by-white" och fick därmed ett försprång inom Oled-TV som gjorde att de kunde dra ifrån, allt och alla - Ganska ordentligt. Subpixel-lösningen med det vita pixelskiktet gjorde LG:s lösning mest kostnadseffektiv och bäst ur ett kvalitetsperspektiv och efter otaliga försök att kringgå Kodaks lösning, beslutade sig Samsung för att överge Oled och istället satsa på Qled.

HQ
Samsung S95B QD-OLEDSamsung S95B QD-OLED
Designen är snygg men byggkvaliteten håller inte 36 000-kronorsklass. Tyvärr.

Qled, som i grunden är en gammal typ av LCD-panel med ett ljuslager bestående av mikropixlar som i stort sett ökar ljusstyrkan och skärmens förmåga att utesluta så kallad clouding, eller brist på ljusuniformitet i bildskiktet. Qled har sålt som smör, för Samsung, under åren och tack vare snillrik marknadsföring har mången konsument blandat ihop det med den i mångt och mycket överlägsna Oled-tekniken från LG, vilket vi på Gamereactor sett massor av de senaste tio åren. Samsung har dock efter många års utveckling nu löst bekymret med color-by-white-patentet, kringgått det genom tre lager av Oled-panelen (ett blått lager, ett grönt och ett rött) som tillsammans med ljusförstärkning via quantum dot-tekniken gjort dem likvärdiga med LG:s branschledande motsvarighet, och ännu ljusstarkare.

Oled-skeptikerna största hållhake på främst LG:s teknologi har under årens lopp klamrat sig fast vid att LG Oled inte varit tillräckligt ljusstarka och detta har Samsung på förhand lovat att de löst, för all framtid - med nysläppta Quantum Dot Oled-skärmen S95B. Stämmer det? Nej. Ännu en gång handlar detta om rysligt fiffigt marknadsföringstugg som i slutändan inte stämmer. Innebär det att S95B inte är en bra TV? Verkligen inte, då detta snarare är en strålande skärm som dock lider av en del plågsamma barnsjukdomar som du inte hittar i LG:s välbeprövade motsvarigheter.

Designen på S95B är snygg. Samsung har varit marknadsledande på ren industridesign gällande sina TV-skärmar i många år nu och denna TV är inget undantag. Som möbel är den sparsmakat stilistisk och minimalistisk och foten, som påminner massor om LG C1, är läcker. Det ska dock sägas att själva byggkvaliteten inte riktigt imponerar här vare sig gällande själva skärmen eller foten. Det känns lite för plastigt för att kosta 36 000 kronor och det gnekar och pipar lite väl mycket i S95B när man vidrör den, anser jag. Direkt jämfört med LG G2 eller Panasonic JZ1500 känns Samsung-skärmen här som den billigaste av de tre med rätt stor marginal, om man bara ser till ren byggkvalitet. Detta stämmer även in på fjärrkontrollerna där framförallt den större modellen med den vanliga mängden knappar känns som en kass Fisher-Price-leksak snarare än en dosa till en TV för 36 000 kronor. Den mindre, enklare modellen med endast tio knappar - är bättre i detta avseendet men ändå ingen direkt premiumdoftande historia. Jämfört med framförallt Magic Remote får båda två stryk.

Detta är en annons:

Bildkvaliteten är desto bättre. Riktigt, riktigt fin ur kartong med massor av punch och starka, nästan vibrerande mättade färger. Det märks dock tydligt att Samsung skruvat upp ljuset cirka 20% högre än vad som är mätbart korrekt här för att styra över konkurrensen och i butik framstå som det klart mer ljusstarka alternativet, när sanningen snarare handlar om att denna TV i mångt och mycket är jämförbar rent ljusmässigt med en LG G2 eller Panasonic JZ1500. Filmmaker Mode finns med, dock. Och det är lika bra här som i andra Oled-modeller förutom att gråskalan som sagt är uppskruvad till en nivå som jag finner onaturlig. Svärtan, kontrasten och sättet som Samsung S95B hanterar rörelse ska dock applåderas, även om det finns uppenbara småproblem med framförallt HDR Gaming. Vilket såklart hör till fokuspunkterna när vi på Gamereactor testar en flaggskepps-TV av det här slaget.

Samsung S95B QD-OLEDSamsung S95B QD-OLEDSamsung S95B QD-OLED
Bilden är strålande men HDR Gaming känns inte färdigutvecklat.

Att spela exempelvis PS5-spel i HDR på Samsung S95B innebär att man tvingas titta på en del clipping-problem och tonmappningen i HDR är inte heller där den borde vara för det här priset. DSP-trollerierna som sker inuti denna TV har precis som ljusstyrkan skruvats upp lite väl hårt vilket gör att skönhetsfläckar letar sig fram i bilden som jag inte tycker mig kunna se i exempelvis Panasonic JZ1500. Det ska dock sägas att bilden överlag i denna TV är väldigt behaglig och punchig. Färgerna är verkligen suveräna och svärtan förkrossande svart, vilket såklart alltid varit en av de största styrkorna med Oled som bildteknik.

Hur bra är då Samsung S95B QD-OLED? Den är bra. Inget snack om det, men det märks också att det är en första generations-produkt var uppenbara svagheter kommer att fixas till redan lagom till julhandeln drar igång, eller i värsta fall nästa vår. HDR Gaming måste bli vassare hör och Samsung borde tveklöst inkludera stöd för Dolby Vision samt jobba på lite bättre byggkvalitet, utöver det är dock detta en riktigt bra Oled-TV.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Superb svärta, otrolig kontrast, grymt bra betraktningsvinkel, fina färger, ljusstark panel
-
Plastigt gnekig byggkvalitet, HDR Gaming är sådär, saknar stöd för Dolby Vision
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Samsung S95B QD-OLED

Samsung S95B QD-OLED

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Samsungs första riktiga Oled-TV är äntligen här efter nio års väntan och bildtoken Hegevall har hårdgranskat och delat ut betyg...



Loading next content